Prima pagină » Știri politice » Crin Antonescu prezintă DECLARAȚIA dată la Securitate în 1988, despre prietenul său /„Nu există nicio formă de ANGAJAMENT”

Crin Antonescu prezintă DECLARAȚIA dată la Securitate în 1988, despre prietenul său /„Nu există nicio formă de ANGAJAMENT”

Crin Antonescu, candidatul Alianței „România, Înainte!”, a ajuns joi dimineața, la ora 10:00, la sediul Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), pentru a studia nota de constatare secretizată în premieră de instituție. Crin Antonescu va face o declarație de presă la ora 17:00, când va prezenta documentele de la CNSAS prin care se atestă că nu a făcut poliție politică. 

Atacul la adresa unui post de televiziune

Candidatul coaliției critică un post de televiziune pentru felul în care a reflectat subiectul referitor la documentele CNSAS.

Vezi AICI declarația dată de Crin Antonescu în 13 ianuarie 1988.

„În 35 de ani, nu am acționat pe nimeni din presă. Există, însă, un post de televiziune care, pe această speță, de câteva zile construiește o serie de calomnii incredibile asupra mea, cum că aș fi … nu sunt scos din turnător, securist”, spune Crin Antonescu.

Acesta menționează că a făcut plângere la Consiliul Național al Audiovizualului și a demarat o acțiune în instanță.

Antonescu: Nu există nicio formă de angajament

Candidatul la alegerile prezidențiale spune că „nu există nicio formă de angajament” cu fosta Securitate.

Nu aveam ce povesti. Acesta era un fapt banal. Au plecat mii de oameni din România. Alte mii au fost chemate la Securitate. Nu mi s-a părut că am suferit ceva special atunci. Este o chestiune cât se poate de clară.

O spun și documentele CNSAS, nu exisă nicio formă de altă colaborare cu Securitatea. Alte elemente nu există. Tot ceea ce era de spus, am spus”, transmite Antonescu.

Ce a scris Antonescu în declarația dată la Securitate

Antonescu dă citire declarației oferite despre prietenul său, Ștefan Costache. „Îl cunosc pe Costache Ștefan de aproximativ 20 de ani. Am copilărit împreună, am fost colegi de clasă. În prezent ne aflăm în relații amicale”.

„Și în prezent ne aflăm în relația amicală, iar în toamna anului 1987, după ce Costache Ștefan s-a reîntors dintr-o excursie pe care a efectuat-o în Bulgaria, ca turist, mi-a relatat următoarele: aflat către sfârșitul perioadei de excursie la Sofia, a încercat să întreprindă o călătorie la Viena, pe calea aerului, fără a deține viza necesară pe pașaport.

Depistat de autoritățile bulgare, a fost reținut la aeroport, a fost reținut timp de două sau trei zile în Bulgaria, dupăcare a fost trimis în România, tot pe calea aerului. Din București la Tulcea a fost însoțit de două cadre de miliție, iar la Tulcea a mai fost reținut pentru o scurtă perioadă în care a fost cercetat de organe de miliție și securitate. În legătură cu perioadele în care a fost reținut atât în Bulgaria cât și în țară, mi-a relatat că totul s-a petrecut în condiții normale, că nu i s-a cerut decât să relateze și să explice fapta sa, verbal și în scris, fără a să exercita niciun fel de presiune asupra sa.

Mi-a relatat de asemenea că inițial declarase că a intenționat să facă doar o plimbare până la Viena și apoi să se întoarcă în țară și că ulterior a revenit asupra declarației sale, precizând că probabil nu s-ar mai fi întors”.

Antonescu prezintă documentele de la CNSAS

Crin Antonescu precizează că a formulat cererea către CNSAS cu o zi înainte, după ce a aflat despre existența acestui document, iar instituția i-a pus la dispoziție cu „maximă promptitudine” o copie a declarației.

Ieri, am formulat cererea către CNSAS, am fost anunțat că astăzi (joi 17 aprilie 2025 – n.r.) pot primi o copie după declarația olografă, spune Antonescu.

„Precizez că această declarație, în acest dosar al prietenului meu care era urmărit, în afară de acest element, eu am făcut o solicitare referitoare la orice alt element care mă privește”.

„Vreau să precizez că nu găsesc nimic nepotrivit în interesul presei. Mi se pare legitimă această curiozitate, mi se pare legitimă această dorință a publicului de a cunoaște ce este într-o declarație a unui candidat la președinție dată la Securitate”, completează Antonescu.

Declarația lui Crin Antonescu, dată la Securitate

Sursele noastre din CNSAS afirmă că, în nota de constatare, Antonescu nu a făcut „poliție politică”. În afara acestei declarații, care nu are nimic incriminator la adresa prietenului său, nu există alte documente care să dovedească faptul că Antonescu ar fi fost în atenția fostei Securități sau ar fi fost racolat, mai arată sursele noastre.

„Subsemnatul Antonescu George Crin, fiul lui Gheorghe și Olga, născut la 21 sept. 1959 în localitatea Tulcea, cu domiciului în Tulcea, str. Călugăreni nr. 18, profesor de istorie la școala Generală Niculițel, căsătorit cu Antonescu Aurelia…”, acesta este începutul declarației date de Crin Antonescu, atunci când a fost interogat cu privire la plecarea din țară a prietenului său.

Întreaga declarație va fi dată publicității de către candidatul la prezidențiale la conferința de presă, de la ora 17.00.

Candidatul a stat o oră la CNSAS

La ieșirea de la CNSAS, Crin Antonescu a explicat că nu a ajuns la prima oră la sediul instituției, pentru a lua copia declarației, pentru că este răcit.

„Eu am luat copia, piesa care mă interesa pe mine, am văzut toate documentele pe care aveam dreptul să le iau. Copie am după vestita declarație. Ce am spus mâine voi depune cerere, am făcut. Nu am făcut-o de la prima oră pentru că sunt răcit, am fost și pe perfuzii, până la încheierea programului am depus această cerere. …

Oamenii mi-au spus ați depus cererea astăzi, mâine la ora 9 vă așteptăm. Mi se pare că toată lumea s-a mișcat cu maximă rapiditate. … Vă aștept la orele 17 și vă doresc sănătate să nu răciți ca mine”, a declarat acesta.

Întrebat dacă i-au cerut liderii coaliției să vină la CNSAS, Crin Antonescu a răspuns: „Nu mi-a cerut niciun lider al coaliției nimic, era strict problema mea.”

„A fost decizia mea, am ieșit imediat, nu am nimic de ascuns. Am făcut ce am spus că fac. Nu primesc ordine de la liderii coaliției, nu le dau ordine liderilor coaliței”, a mai spus Crin Antonescu la ieșirea de la CNSAS.

Crin Antonescu anunțase că va depune cerere

În premieră, CNSAS a restricționat accesul la nota de constatare care a stat la baza emiterii adeverinței, arătând că doar Crin Antonescu o poate consulta. Antonescu a declarat marți că va cere nota de la CNSAS și o va face publică.

„În urma atacului de ieri, am depus astăzi (n.r. miercuri) solicitarea către CNSAS pentru a primi toate documentele din dosarul meu legat de fosta Securitate. Solicitarea mea a fost înregistrată la CNSAS cu nr. P1033/25/16.04.2025”, a transmis Antonescu pe Facebook.

„Am fost o victimă a Securității”

Într-o conferință de presă de marți, Crin Antonescu a afirmat că a fost „o victimă a Securității”, nicidecum un colaborator.

„Înțeleg că într-o campanie se pot întâmpla multe lucruri, dar acesta mi se pare unul dintre cele mai mizere”.

Acesta a completat că nu are „absolut nimic de ascuns în legătură cu acest lucru”.

„Nu am furnizat niciodată, nimănui informații care să dăuneze cuiva. Nu am absolut nimic de ascuns în legătură cu acest lucru”, mai spune candidatul la prezidențiale.

Galerie foto: Alexandra Pandrea / Gândul


CITIȚI ȘI:

https://www.gandul.ro/alegeri-prezidentiale-2025/crin-antonescu-cere-acces-la-declaratia-data-securitatii-in-1988-dupa-ce-voi-avea-actul-de-la-cnsas-voi-face-o-conferinta-de-presa-20490559

https://www.gandul.ro/politica/premiera-declaratia-la-securitate-a-lui-crin-antonescu-secretizata-de-cnsas-antonescu-cere-sa-fie-publicata-20491030

Cunoscut jurnalist de investigații, generația presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat în Drept, specializat în nișa subiectelor ... vezi toate articolele
Reporter politic, acreditat la Guvern. În presă din 2004. Am lucrat la TVR, Rol.ro, Realitatea.net, Realitatea TV, Mediafax.ro, B1 TV, România Liberă. Doctorandă la SNSPA, sub coordonarea Prof. ... vezi toate articolele