GÂNDUL LIVE. Ion Bogdan Lefter, analist politic: Vlad Voiculescu a folosit o sensibilitate publică pentru a-și ataca oponentul / USR-PLUS joacă politic agresiv – VIDEO

Publicat: 16/04/2021, 20:08
Actualizat: 16/04/2021, 21:25

Analistul politic Ion Bogdan Lefter vorbește la GÂNDUL LIVE, ediția de vineri, 16 aprilie, despre scena politică românească și tensiunile care s-au iscat în coaliția de guvernare odată cu demiterea lui Vlad Voiculescu din funcția de ministrul al Sănătății de către premierul Florin Cîțu. 

Coaliția de guvernare din România scârțâie după ce Florin Cîțu a decis să îl demită pe Vlad Voiculescu de la conducerea Ministerului Sănătății. Astfel, de câteva zile, scena politică este tensionată, unii cer schimbarea din funcție a lui Cîțu, respectiv USR-PLUS, după mișcarea făcută, alții își arată sprijinul – PNL, partidul din care premierul face parte. Analistul politic Ion Bogdan Lefter comentează ceea ce se întâmplă în politica românească la emisiunea GÂNDUL LIVE.

„Să privim și către detaliile de conjunctură, publică, dar chiar către cele comportamentale de prestație a celor doi protagoniști ai acestui conflict”, a îndemnat invitatul Emmei Zeicescu.

Ion Bogdan Lefter: Voiculescu este îndârjit, Cîțu este calm

De asemenea, analistul politic a comentat și modul în care Vlad Voiculescu a ales să comunice cu opinia publică, făcând declarații la două zile după ce fusese demis.

„Decalarea spune ceva și de asemenea toate elementele de retorică publică. Domnul Voiculescu a fost în mod evident, în conferința sa de presă, de atac la adresa primului ministru, foarte îndârjit. Lucrul ăsta îl putem explica psihologic și prin știința meseriei lor, prin situația în care se află – supărat că a fost demis. Dar, în același timp, persoane publice fiind, amândoi, ar tebui să se controleze, să aibă mecanisme de reglaj comportamental în așa fel încât să nu fie evident că apeși pedala de accelerație până la fund precum șoferii care își pierd controlul și dau în șant sau creează accidente, tragedii, pentru că nu se controleză atunci când sunt la volan. Iar politicienii sunt la cârmă, la butoane.

În timp ce primul ministru Cîțu are o pretestație, aș spune, remarcabil de calmă și în felul ăsta mai convingătoare, asta până să ajungem la o analiză la ce spune fiecare. Unul este îndârjit – un lideri liberal a și spus – e frustrat de situație, se poate înțelege și lucrul ăsta, dar nu ar trebui supărat, frustrat, să uiți regulile jocului public”, a explicat Ion Bogdan Lefter.

Totodată, acesta a comentat și ceea ce a spus Vlad Voiculescu în cadrul declarațiile făcute după demiterea sa din funcția de ministru al Sănătății. Voiculescu a susținut că există diferențe mari între numărul deceselor rapoarte din spitalele COVID-19 și cele reale.

Analistul politic: Voiculescu a folosit o sensibilitate publică să-l atace pe Cîțu

Ceea ce domnul Voiculescu a spus ține de o zonă de acuzații generale nebazate pe fapte, pe informații. Fostul ministru al Sănătății a știut foarte bine – lucru ăsta, după părerea mea, nu joacă bine etic, moral, în favoarea sa – că lumea este în general sensibilă pe probleme de sănătate nu numai pentru că e pandemie, dar și pentru că în România există nemulțumiri față de sistemul de sănătate… a știut că dacă spune că acolo nu merg bine lucrurile lumea s-ar putea să îl creadă și a folosit această sensibilitate publică pentru a-și ataca oponentul de moment”, a declarat analistul politic.

Ion Bogdan Lefter susține că oamenii nu trebuie să se aștepte la o relație idilică între membrii coaliției de guvernare – „de la bun început a fost evident că nu va fi un mariaj blând, o conviețuire prietenoasă”.

„USR-PLUS joacă politic agresiv”

„Între cele două partide (n.r. PNL și USR-PLUS) relația nu este mai prietenoasă din cauza doar a unuia din partenerii pentru că USR-PLUS joacă politic agresiv. (…) E cam tipul de comportament public pe care îl avea zona politică dominată de Partidul Democratic pe care Traian Băsescu l-a condus – agresivitate, șantaj…”, a susținut analistul politic.

De asemenea, acesta preconizează ceea ce s-ar putea întâmpla pe scena politică românească după tensiunile din această perioadă dintre PNL și USR-PLUS, respectiv cele din coaliția de guvernare.

„Există posibilitatea, pe care eu o văd reală, discutând cu multă lume, ca oamenii să spună de când s-a schimbat guvernarea PSD liberalii au făcut treabă bună, s-au organizat rapid în timpul acestei epidemii îngrozitoare, au operaționalizat spitale… Nu au folosit o politizare lizibilă și extinsă de tip PSD, au fost într-adevăr identificate de către presă, câteva cazuri destul de strident scoase în prim-plan și izolate. Mie mi se pare că Partidul Național Liberal și sub prim-mineristeriat Ludovic Orban, dar și Florin Cîțu, se descurcă bine, dovedește capacitate de guvernare, sunt individual oameni mult mai bine pregățiti și intelectualmente și tehnocratic decât au fost pesediștii înainte. De asemenea, aici, și USR-PLUS vine cu persoane de evident calibru intelectual.

„Situația actuală este expresia unei lipse de experiență politică de partea USR-PLUS”

„Evident USR-PLUS este partidul mai mic, vioara a doua, și există UDMR, vioara a treia. Dacă a doua sau treia încearcă să șantejez eprima vioară se poate ceda și deobicei, în coaliție, peste tot în lume, partenerii majoritari bonifică partenerii minoritari pentru că grație lor se poate constitui majoritatea. (…) Situația actuală e mai degrabă, poate, expresia unei lipse de experiență politică de partea USR-PLUS, elan excesiv, vise de mărire. Și-au imaginat că preiau totul, se prezintă drept marele partid care va reforma toată clasa politică, dar nu o poți reforma cu 12-15%. Mai întâi trebuie să îți recalibrezi propriul comportament, propriile obiective și apoi să construiești ceva pentru țara asta, nu să dinamitezi ceea ce acum ,de bine, de rău, s-a constituit ca o alternativă la ce a fost îna anii trecuți, la România pesedistă”, a conchis analistul politic.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Un milionar român, ajutat de un mic obiect. I-a purtat noroc la făcut mulți bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Fără el, lumea ar fi arătat cu totul altfel. Ziua în care s-a născut un...