GÂNDUL LIVE. Titus Corlățean, despre mesajul lui Klaus Iohannis privind autonomia Ținutului Secuiesc: „Rar mi-a fost să aud o declarație atât de rușinoasă și nedemnă”

Publicat: 29/04/2020, 13:58
Actualizat: 29/04/2020, 18:56

Senatorul PSD Titus Corlățean a comentat, într-o intervenție la Gândul Live, mesaul transmis de președintele Klaus Iohannis, după ce proiectul privind autonomia Ținutului Secuiesc a trecut tacit de Camera Deputaţilor.

„Sincer, după toți anii ăștia de polică, rar mi-a fost să aud o declarație atât de rușinoasă și nedemnă ca cea a celui care pretinde că este președintele României, pentru că, pe de o partea realmente a fost o conjuctură nefericită determinată de plimbarea iresponsabilă a unui senator PNL, nu din alt parti, prin Parlament, care a detarminat suspendarea activității parlamentare timp de câteva săptămâni”, a declarat Titus Corlățean, la Gândul Live.

Conform senatorulul PSD, raportul Comisie de administrație a fost unanim negativ la Camera Deputaților, proiectul a fost înscris pe ordinea de zi a plenului, care nu a mai avut loc, datorită suspendării activității până s-a făcut procedura la trecerea online, care a presupus, printre altele, modificări de regulament. Titus Corlățean a precizat că exact în acea perioadă s-a împlinit termenul de adoptare tacită.

„Altfel spus, (Klaus Iohannis – n.r.) a încercat să câștige politic de pe urma unei conjuncturi nefericite, pentru că n-a fost niciun fel de complot în chestiunea asta, mai ales că noi, la nivelul PSD; suntem singurul partid politic din România consecvent, care constant a respins toate formele de lege, pentru că au fost mai multe de-a lungul anilor, care propuneau autonomii teritoriale pe criterii etnice sau drepturi colective. Și vă spune cineva care lucrează de 26 de ani din partea PSD sau în diplomația românească pe această temă”, a declarat Titus Corlățean.

La întrebarea lansată de Klaus Iohannis – „Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta în schimbul acestei înțelegeri?”, senatorul PSD a răspuns: „Oare ce i-o fi promis Viktor Orban lui Klaus Iohannis, care a tăcut rușinos atunci când ministrul de Externe ungar l-a călcat în picioare pe ambasadorul României pe chestiunea cunoscută? Oare ce i-au promis alții lui Klaus Iohannis, atunci când face servicii economice și politice altor parteneri europeni? Să-și vadă de treaba sa domnul președinte, pentru că aici PSD niciodată nu a negociat chestiuni care privesc atribute fundamentale ale statului român, noi nu ne-am schimbat poziția niciodată și știți bine că adesea am intrat în contencios politic cu UDMR, care s-a și rupt de la guvernare, pentru că n-am acceptat astfel de chestiuni”.

Despre posibilele urmări concrete de acțiuni dupa mesajul președintelui, Titus Corlățean a declarat: „Președintele României a dobândit așa, recent, un nou puseu în care a devenit și președinte, și prim ministru și factotum și deține puterea absolută în România. De aici, până la tentația de abuz este cel mai mic pas, ceea ce s-a întâmplat în clipa de față. PSD nu a făcut niciodată niciun fel de aranjament, nici cu Budapesta, în niciun caz, și vă spune cineva care s-a ocupat de această relație, și nici cu UDMR, pe temele fundamentale ale statului român”.

Președintele Klaus Iohannis a lansat miercuri un atac dur la adresa PSD după de Camera Deputaților a adoptat tacit inițiativa legislativă a UDMR privind acodarea de autonomie Ținutului Secuiesc. „În timp ce ne luptăm cu pandemia, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor (…) Jo napot kívanok (bună ziua – n. red.), Marcel Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budaesta în schimbul acestei înțelegeri?”, a punctat șeful statului.

Senatul se întrunește miercuri, în ședință de urgență, de la ora 14, cu un singur punct pe ordinea de zi, respectiv cel care prevede autonomia Ținutului Secuiesc.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
A murit de 8 ori! Bărbatul care i-a șocat pe medici!
Gestul controversat făcut de judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu în fața jurnaliștilor. Ancuța Ioana...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
Decizie crucială pentru șoferii din România. Totul s-a decis astăzi
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom