Gândul vă prezintă draftul raportului pe justiție care va fi prezentat mâine la Bruxelles. Comisia Europeană critică DUR guvernul Ponta

Gândul vă prezintă draftul raportului pe justiție care va fi prezentat mâine la Bruxelles. Comisia Europeană critică DUR guvernul Ponta
Publicat: 17/07/2012, 23:42
Actualizat: 18/07/2012, 02:39

Comisia Europeană își exprimă îngrijorarea cu privire la respectarea statului de drept și a independenței sistemului judiciar din România, în actualul context politic de la București, se arată în raportul preliminar privind Mecanismul de Cooperare și Verificare, care va fi făcut public mâine la Bruxelles.

„Comisia consideră că pașii recenți făcuți de guvernul României ridică îngrijorări serioase cu privire la respectarea acestor principii fundamentale. Aceste măsuri au fost luate într-un sistem politic puternic polarizat, în care neîncrederea și acuzațiile dintre actorii politici sunt o obișnuință. Totuși, acest context politic nu poate justifica natura sistematică a câtorva acțiuni. În timp ce anumite acțiuni pot fi explicate prin această polarizare politică, ele au ridicat îndoieli serioase privind angajamentele de a respecta statul de drept sau înțelegerea funcționării statului de drept într-un sistem democratic. Punerea sub semnul întrebării a unor decizii ale instanțelor, subminarea Curții Constituționale, răsturnarea unor proceduri consacrate și încălcarea principiului separației puterilor în stat au pus sub semnul întrebării angajamentul guvernului de a respecta statul de drept și independența justiției. Comisia Europeană este extrem de îngrijorată de încercările de manipulare și de amenințările la adresa instituțiilor parte a sistemului judiciar și care pot afecta societatea în ansamblu. Deși acest raport vizezează evoluțiile din ultimii cinci ani, controversele recente amenință serios progresele înregistrate până acum și ridică serioase semne de întrebare asupra reformelor deja început„, se arată în draftul de raport.

Presiunile asupra Curții Constituționale, considerate inacceptabile

Comisia Europeană remarcă activitatea ANI și DNA și avertizează că viitoarele numiri în funcțiile de Procuror general și de șef al DNA vor fi „indicatori cheie pentru sustenabilitatea reformei”. „Comisia cere guvernului să ia măsurile necesare pentru a remedia daunele aduse reformei în ultimele săptămâni„, se arată în document.

Totodată, Comisia arătă că este îngrijorată de presiunile recente asupra Curții Constituționale, făcute de membri ai Guvernului și de politicieni, apreciind că „acestea sunt intervenții inacceptabile asupra unei instituții judiciare independente”.

„Guvernul și toți politicienii trebuie să respecte separația puterilor în stat, să respecte strict independența justiției și să acționeze ferm împotriva oricărei critici față de o decizie judecătorească”, se arată în raportul preliminar.

Recomandările Comisiei Europene

Comisia Europeană include în raport cerințele adresate de președintele CE Jose Manuel Barroso în întâlnirea cu Victor Ponta, de săptămâna trecută, de la Bruxelles.

Astfel, se recomandă anularea ordonanției privind restrângerea atribuțiilor Curții Constituționale, precum și a celei referitoare la condițiilor de desfășurare a referendumului pentru demitrerea președintelui. Comisia mai cere respectarea cerințelor constituționale în emiterea ordonanțelor de urgență, precum și publicarea imediată a tuturor deciziilor, inclusiv ale CCR, în Monitorul Oficial.

De asemenea, Bruxelles-ul cere respectarea independenței justiției de către toți actorii politici, printr-un angajament de a sancționa orice membru al guvernului sau al vreunui partid care subminează credibilitatea judecătorilor prin criticarea hotărârilor instanțelor sau pune presiune pe sistemul judiciar.

Comisia Europeană solicită numirea unui Avocat al Poporului agreat de toate partidele, printr-un proces transparent și obiectiv, care să ducă în fruntea instituției o personalitate a cărei autoritate, integritate și independență nu pot fi contestate.

Comisia cere ca în mandatul interimar al lui Crin Antonescu să nu se facă numiri în fruntea Parchetului general și DNA, dar nici grațieri.

O altă recomandare vizezează evitarea numirii unor miniștri cu probleme de integritate, iar cei care au asemenea probleme să demisioneze.

„Adoptarea unor proceduri clare prin care parlamentarii în cazul cărora s-au dat sentințe definitive privind incompatibilitatea, conflictul de interese sau condamnări pentru corupție la nivel înalt, să demisioneze”, se mai arată în raport.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
TAXA obligatorie în România. Nu poți evita plata ei, oricine ai fi
Pasca din copilărie, gust de neuitat. Care e ingredientul secret
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice