Gândurile lui Cristoiu: Rămâne o enigmă DE CE e nevoie de telenovela cu Kovesi / Secția de anchetare a magistraților, de 100 de ori MAI PUTERNICĂ DECÂT DNA

Publicat: 18/03/2019, 10:58
Actualizat: 25/03/2019, 21:22

Ion Cristoiu crede că în jurul candidaturii Coduței Kovesi la șefia Parchetului european s-a țesut o poveste electorală al cărei scop este crearea unui profil de candidat. În emisiunea „Gândurile lui Cristoiu”, el atrage atenția că însăși controversata ordonanță 7 a fost dată pentru a pune umărul la triumful lui Kovesi.

Ion Cristoiu apreciază că povestea creată pentru Kovesi este demnă de o telenovelă, iar destinatarii finali sunt românii, nu occidentalii. Crearea unei astfel de povești cu iz electoral este stranie, deoarece, dacă, undeva în culise, s-a decis ca ea să fie procuror-șef european, această poveste nu-și mai avea rostul. „Tot ce vedem noi în plan așa zis al alegerii ei este o chestiune de teatru.(…) înseamnă că undeva s-a decis pentru ea sau că undeva e o bătălie între mai multe forțe.” Cristoiu lansează inclusiv ipoteza ca OUG 7/2019, de modificare a legilor justiției, să fi fost dată pentru a-i asigura succesul lui Kovesi în obținerea postului de procuror-șef european.

Jurnalistul avertizeazăcă Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție devine un fel de control al controlului, inclusiv asupra procurorilor militari care anchetează SRI-ul: „Este de 100 de ori mai puternică decât DNA, decât tot ce vreți la un loc, pentru că ai controlul exact al magistraților.(…) Deci, secția poate să ia și pe ăla de la comercial și pe ăla de la civil și pe ăla de la divorțuri. De aia probabil că protestează magistrații.”

Redăm integral textul interviului:

Monica Mihai: Avem săptămâna aceasta – fost o săptămână aglomerată, atât pe plan intern, cât și pe plan extern – multe subiecte importante. O avem pe Laura Codruța Kovesi, care a primit cele mai multe voturi în Comisia de buget și în Comisia LIBE, când a fost audiată pentru funcția de procuror șef al Parchetului European, avem renumita ordonanță 7 care modifică legile justiției și care a stârnit proteste în rândul magistraților în toată țara. Săptămâna trecută, duminică, au avut loc alegeri parlamentare în Republica Moldova și de asemenea, a avut loc și congresul socialiștilor europeni. Tot în ediția de săptămâna trecută, am discutat despre statele paralele și ar trebui să discutăm – poate să aprofundăm – caracatița acestor state paralele. Haideți să începem cu cel mai important subiect al săptămânii și cel mai discutat, audierea Laurei Codruța Kovesi în comisiile din Parlamentul European.

Ion Cristoiu: Nu cred că așa ar trebui formulat subiectul. Este revenirea în țară a Simonei Halep a penalului, pentru că adevăratul eveniment, – avem mai multe, audierea e numai o parte – audierea transmisă în direct la televiziuni, apoi anunțul cu rezultatul votului, revenirea în țară care toate fac parte dintr-un pachet, pe care eu deocamdată îl văd numai din punct de vedere electoral. Nu știu ce se urmărește, de aia este foarte important. Sunt mai multe etape. Cea mai importantă este venirea victorioasă, glorioasă, cum vreți, revenirea în țară, cu toate ingredientele pe care, dacă o să le spunem telespectatorilor, o să le înțeleagă.

Monica Mihai: Pentru că tot vorbeați de revenire avem imaginile de joi, când Laura Codruța Kovesi a revenit în România.

Fragment din declarația Laurei Codruța Kovesi, 27 februarie 2019

„Acest vot nu este doar pentru mine, acest vot estepentru tot sistemul de justiție român. Acest vot este pentru toți cetățenii din România care în ultimii ani au susținut lupta anticorupție și statul de drept, este un vot pentru toți procurorii și judecătorii din Europa care lucrează sub presiune. Eu aș vrea să le mulțumesc tuturor celor care m-au susținut șiaștept decizia decidenților europeni. M-am înscris singură în această procedură, m-am înscris ca procuror profesionist, nu am avut spriijinul Guvernului de la București, nici nu l-am cerut, nici nu l-am așteptat și nici nu îl aștept.Aș vrea să spun că suntalăturide colegii mei procurori și judecători pentru tot ce se întâmplă în aceste zile în justiția din România. Este ceva extrem de grav, este un protest prin care colegii mei și-au suspendat acrtivitatea, se luptă cu îndârjire împotriva subordonării justiției de către politic. Se luptă cu îndârjire împotriva adoptării unor modificări legislative care contravin normelor europene, contravin tututor recomandărilor făcute de GRECO și Comisia de la Veneția”.

O poveste electorală pentru români

Monica Mihai: Aceasta a fost Laura Codruța Kovesi, întoarsă imediat după votul din Comisia LIBE. A venit cu un mesaj pentru magistrați, știind că este o săptămână destul de agitată, cu numeroase proteste și a spus că nu este un vot dat doar ei, ci este un vot dat românilor și celor care se luptă pentru justiție.

Ion Cristoiu: Aceste imagini de la aeroport le-am văzut și în varianta de pe la televiziunile de știri. Face parte dintr-un story, dintr-o poveste de imagine, pe care nu știi cine o construiește, în nici un caz nu o construiește ea, adică…

Monica Mihai: Ce ar trebui să arate această imagine?

Ion Cristoiu: Hai să o luăm… cu povestea. Știți că la Hollywood, ăia fac câte o poveste din aia și pac! fac un serial care nu se mai termină. Povestea venirii și a unui episod este episodul Juanita, ca în telenovele… Dacă ați observat, sunt următoarele note ale venirii: ea este o femeie simplă – ați observat! – nu vine, nu are nici însoțitor, nici SSP-iști, vine ca…

Monica Mihai: Ca un simplu cetățean.

Ion Cristoiu: Cred că și dumneavoastră veneați mai complicat decât ea.

Monica Mihai: Înțeleg că a călătorit și la clasa economic în avion…

Ion Cristoiu: Așa, deci este un simplu cetățean. În alte imagini, am văzut că are și o valiză de 2 lei. Eu am una mai bună, deși nu am fost, nu voi fi procuror general, procurorul UE. Din asta, de plastic. A venit – și normal ar fi fost să spună, o să fiu procuror, nu o să fiu procuror european, acolo o să fac și o să dreg. Era un semnal pentru români. Deci la ele se adaugă două mari povești scrise de doi colegi de breaslă. O poveste a lui Cristian Tudor Popescu, cu pedestrașa cum era ea pe jos și cum erau ăia călare, așa… un fel de poveste, tot de imagine. Și cealaltă a lui Dan Tăpălagă care ne-a povestit cum era pe aeroport singură, cum era la clasa economic.

Monica Mihai: Cum a aflat că a primit cele mai multe voturi…

Ion Cristoiu: Ea era la clasa economic și ăia, călăii, erau europarlamentari la clasa business, deci o poveste. Povestea, personajul la care se lucrează ca imagine este următorul: în România, care e coruptă din câte știți, adică nu mai e nici un secret pentru cei din occident și pentru electoratul de dreapta și din nenorocire, în fruntea acestei Românii a venit un regim condus de Liviu Dragnea, care vrea să pună în genunchi justiția pentru ca ei corupții, ei penalii, ei ticăloșii să poată să își facă de cap, asta este povestea. În această realitate de Harap-Alb feminin, a apărut o luptătoare

Monica Mihai: Laura Codruța Kovesi.

Ion Cristoiu: Jeanne d’Arc, Ana Ipătescu, cum vreți, o luptătoare, care e femeie… mă rog, o întreagă imagistică. Ea s-a luptat aici pe teritoriu României cu balaurul, balaurul corupției și balaurul corupților.

Monica Mihai: A fost ajutată la un moment dat în această luptă?

Ion Cristoiu: Nu, eu spun imaginea. Până la urmă, ăia au învins, însă temporar, și ea de una singură… Am citit acum, un text al unei colege din generație – că eu sunt mai bătrân decât dumneavoastră, dumneavoastră sunteți veșnic tânără – un text care se intitula așa: „Adevărata poveste tristă și tragică a Codruței Kovesi” și ea ne reprezintă pe toți. În aceeași temă ca celelalte două, în același ton. Femeia a accesat într-o zi, cum spune ea, adică era ea așa… ședea tristă și izolată și deodată a văzut acolo pe site…

Monica Mihai: Că există un loc disponibil și așa a început…

Ion Cristoiu: Și a accesat – cum accesează o româncă de la Fălticeni, dacă știe, ajutată de alții, un loc de muncă în Italia – și ea s-a dus și iată că a învins. Asta este povestea. Acum, să nu mă întrebați dacă e adevărat. Nu e adevărat, ca orice poveste în lumea contemporană, este o poveste. O poveste electorală. Și pentru mine rămâne o enigmă de ce este nevoie de povestea asta? Pentru că, dacă s-a decis ca ea să fie procuror european, nu e nevoie de nici o poveste,. Că hai să fim serioși, ați văzut și dumneavoastră cum s-a desfășurat votul, a intrat cine a vrut. Dacă s-a decis că e altcineva, nu știu… procurorul francez, atunci iar este inutil. Atenție! Toată povestea asta este pentru români.

O problemă a lumii contemporane se rezolvă în culise

Monica Mihai: Și totuși, candidatul german a primit voturile cele mai puține. Și în această idee, săptămâna trecută susțineați că Laura Codruța Kovesi ar juca rolul unui iepure, mai susțineți acest lucru acum?

Ion Cristoiu: Țin mai multe ipoteze. Avem de a face cu un fenomen, un eveniment, o problemă a lumii contemporane unde lucrurile se rezolvă în culise, nu am de unde să știu. Știu că, de regulă, jurnaliștii, liderii de opinie spun…

Monica Mihai:În momentul în care a ajuns la București, Kovesi a spus că a făcut tot ce a ținut de ea și că acum este un joc politic. Cine ar mai susține-o din punct de vedere politic pe Laura Codruța Kovesi, având în vedere că propriul guvern nu o susține?

Ion Cristoiu: Dar nici nu era, nici cei doi -francezul și germanul – nu au aplicat în numele guvernelor. Regulamentul este aberant, în sensul că echipa e alcătuită din procurori naționali, iar șeful este independent. Deci, hai să fim serioși! Cred că e o întrebare ca să mă provocați, ce credeți că ea ședea de una singură? Dacă observați, în decembrie, când ea s-a înscris, a mai făcut un gest, cu plângerea de la CEDO. Încă o dată, spun că avem de a face cu un fenomen, cu un eveniment asupra căreia nu am curajul să mă pronunț pentru că nu știu, pentru că este un fenomen strict de culise, nu știu. Noi vedem un spectacol, cu audiere, cu venire… Ce e în spatele acestui spectacol și ce se urmărește? Pot să merg și pe varianta că ea nu va fi, că de fapt se lucrează câțiva ani sau de un an-doi, la un scenariu în care ea este candidat. Nu știu, nu îmi cere să îți spun…

Monica Mihai: Candidat la prezidențiale?

Ion Cristoiu: Da, nu știu. Eu nu fac altceva decât să sesizez, asta e misiunea mea. Toată povestea e anormală, cu ea care vine singură, cu ea care nu știe, cu ea care e la audiere, anormal da? Anormal prin raportare la ce vrea ea. Deci, ea vrea să ajungă procuror, da?

Monica Mihai: Va ajunge procuror?

Ion Cristoiu: Nu, atenție! Ea vrea să ajungă procuror. În aceste condiții, tot ce a făcut ea până acum, nu are nici o legătură cu funcția de procuror. Deci, ea vine pe aeroport și spune despre sistemul de justiție. Are asta vreo influență asupra deciziei? Nu! Deci nu putem spune că ea este un candidat care acum se bate să-i cucerească pe europarlamentari. Dacă voia să îi cucerească, vorbea numai despre funcția de procuror, cum o să facă ea… cum o să se prezinte… Ea, până acum, inclusiv în audieri, nu a vorbit despre funcția ei. Dumneavoastră deveniți directoare la CNN și când vă întoarceți în țară și veți vorbi peste tot în lume și în America, despre CNN, nu despre mine din România. Deja pentru ea România e undeva…

Monica Mihai: Și atunci de ce a făcut-o?

Ion Cristoiu: Păi, nu știu, spuneți-mi dumneavoastră, că sunteți mai deșteaptă decât mine. Am zis că ceva e în neregulă, deci nu pot să mă pronunț… Dacă ea va ajunge procuror, dacă s-a decis, dacă se mai continuă bătălia, câtă vreme eu văd atât, atrag atenția, între ce a făcut ea de la început, inclusiv de la văicăreala aia de miercuri seara.

Monica Mihai: Când a fost chemată la audieri?

Ion Critoiu: Da, când a jucat teatru, a sunat speriată… Ea nu e o speriată, că a fost șefă, a fost procuror șef de atâția ani… Venirea pe aeroport nu are nici o legătură cu funcția de procuror, cu bătălia pentru funcția de procuror, pentru că această bătălie nu are nici o legătură cu votul. Tot ce se întâmplă acum, ce se vede… tot ce vedem noi în planul așa zis al alegerii ei… este o chestiune de teatru. Ați văzut: pleacă ăia, ca să vină în locul lor ai noștri. Înseamnă că undeva s-a decis pentru ea sau că undeva e o bătălie între mai multe forțe. Poate să fie și pe ideea că ea este încărcată cu un capital politic uriaș, pierde și chiar dacă pierde, ea deja a câștigat

Monica Mihai: Prin simpla sa prezență…

Ion Cristoiu: Prin asta, prin tot ce a făcut, ea deja e pe cai mari și nu știu cum va fi folosit, nu am de unde să știu, de aia atrag atenția, nu știu, vom vedea.

Tudorel Toader, nici când o să ajungă în fața Sfântului Petru, nu o să știe de ce a dat OUG 7

Monica Mihai: Și totuși, la întoarcerea ei în țară după audierile din comisii, după ce a aflat că a primit toate acele voturi, a transmis un mesaj magistraților care e important. Să spunem, în această săptămână au fost proteste în toată țara, după ce Tudorel Toader a dat ordonanța 7 care modifică legile justiției. Ce rol a avut această ordonanță?

Ion Cristoiu: Nu știu, cred că nici Tudorel Toader nu știe. Oricum PSD-iști nu știu. Am citit undeva prin Sadoveanu, la un moment dat, că nu știu, când ajungi acolo în Rai, te așteaptă Sfântul Petru și îți spune tot felul de întrebări: de ce ai făcut aia? Eu cred că Tudorel Toader, când o să ajungă în fața lui Sfântul Petru, nu o să știe de ce, pentru că nu văd afacerea. Adică nu văd care este rostul acestei OUG, adică ce câștigă ei din ordonanța asta? Am înțeles, dacă dădea cu amnistia…

Monica Mihai: Existau niște interese…

Ion Cristoiu: Da, eu discut interesele. Deci, hai să vedem al cărui interes s-a rezolvat cu ordonanța asta? Al nimănui. Pentru că una dintre prevederile ordonanței este aceasta: că în termen de 45 de zile încetează…

Monica Mihai: Încetează mandatele…

Ion Cristoiu: Da… să presupunem că în capul lui Tudorel Toader au fost acestea: fac această ordonanță, o propun pe Adina Florea, pe Ioana Popescu, dau un exemplu, la DNA și ea nu mai poate fi refuzată de președinte, deoarece președintele…

Monica Mihai: Nu poate delega pe altcineva.

Ion Cristoiu: Bun, și eu vin și spun și ce îl oprește pe președinte să refuze? E prima dată? Bugetul e pe undeva, nici nu mai știu pe unde. Deci din punctul acesta de vedere, e ineficientă, el știe că președintele poate refuza. Doi: la fel, cine crede în această lume și cunoaște această minimă istorie, că un om pus de tine și dacă îți este iubit și dacă îți este frate și a ajuns la manete, va fi omul tău, este cea mai mare prostie.

Monica Mihai: Mai ales într-un domeniu atât de sensibil ca justiția.

Ion Cristoiu: Nu contează, dau un exemplu pe domnul Bănilă ăla, mai țineți minte, ăla e DIICOT, da? Ăla, când a fost numit, a fost o mare controversă, că nu are nici o legătură cu DIICOT-ul, că este omul lui Toader, da?

Monica Mihai: Și totuși au anunțat greva, da?

Ion Cristoiu: Și acum au anunțat greva. Să fie clar: eu nu cred că există un politician atât de prost în România să nu știe că, indiferent că ajungi tu plin la manete, nu mai ești. Deci spuneți-mi care e rostul ordonanței.

Monica Mihai: Dar ce nu au consultat CSM-ul înainte de emiterea acestei ordonanțe?

Ion Cristoiu: Dumneavoastră îmi puneți o întrebare mai complicată, care este suplimentar la ce am zis. Care e rostul? Dacă dădea amnistia, da? Eu cred, dacă vreți să mă credeți, că rostul a fost să o facă pe Codruța Kovesi să fie triumfătoare. Pentru că unul din lucrurile care au făcut pe unii pe bune să voteze – eu am spus că și eu aș fi votat dacă eram străin – a fost această OUG. Iar eu nu înțeleg protestele lor. Dacă ați observat, nu am înțeles nici de ce sunt supărați. Nici ei nu ne spun. Adică, uite dom ‘le: în ordonanța aia e o prevedere, doamna Gîrbovan a zis, e cea cu confuzia celor două funcții și s-a decis că se dă o ordonanță de urgență unde ne revenim. Dar nici un magistrat care iese pe trepte nu mi-a explicat care este problema. La amnistie am înțeles, dăm amnistia și scapă corupții, la OUG cu recurs în anulare și pe care nu a dat-o, am înțeles, este teama că e o problemă că nu putem relua procese din 2014, am înțeles, dar la asta?

Diferite forțe studiază profilul și găsesc un idiot util

Monica Mihai: Explicați puțin raționamentul…

Ion Cristoiu: Spuneți-mi dumneavoastră …

Monica Mihai: În spatele afirmației că o ajută pe Laura Codruța Kovesi, adică Tudorel Toader ar fi făcut de bună voie ceva care să fie în ajutorul Laurei Codruța Kovesi?

Ion Cristoiu: Nu știu? Vă recomand să vedeți, dacă nu ați văzut un serial numit „Homeland„, încare într-unul din sezoane, apare un senator american care este considerat idiotul util. Deci, diferite forțe studiază profilul și găsesc un idiot util. Adică se manipulează, știu eu ce… normal nu e, încă o dată vă spun, pentru că nici interesul lui e. Și atunci zice „Aha, domnul!”… probabil că așa au zis ăia care l-au manipulat pe Tudorel Toader: „Tudorel Toader este certat cu cine… cu Lazăr, da? Hai să ne ducem să spunem: Dai ordonanță! Și Lazăr nu poate să mai facă nimic”, cred că asta e… noi trebuie să plecăm în analiza comportamentul oamenilor, nu numai faptului că i se spune, ci că el nici nu știe ce face. Se ia profilul lui și știe: X, dumneavoastră îl citiți pe Marquez. Aha! Vine și vă face cineva cadou o poză a lui Marquez și dumneavoastră leșinați și nu știu…

Monica Mihai: Și mă influențează într-o anumită măsură…

Ion Cristoiu: Da și vă câștigă încrederea, nu am de unde să știu. Eu, încă o dată, nu pot să spun, dumneavoastră vedeți ce a urmărit, interes chiar de penal, interes mafiot…

Ordonanța e făcută pervers

Monica Mihai: Și a făcut-o cu sau fără știrea lui Tăriceanu?

Ion Cristoiu: A lui Tăriceanu în nici un caz, nu. Nici a PSD-iștilor, sunt și ei buimăciți. Doamna Dăncilă a și zis acum că nici ea nu a știut despre ce e vorba. Pentru că e făcută pervers. Prima parte este făcută cu Institutul lor al Magistraturii și la un moment dat, pune asta. Nu a stat de vorbă cu nimeni, nu s-a consultat cu nimeni, sunt de partea lui și acum ne-a anunțat că dă o ordonanță de urgență prin care revine. Nu este exclus, pot să zic așa, că a avut interesul să trimită ca procuror național un judecător, asta e posibil, adică acolo chiar îl cred.

Monica Mihai: Și pentru acest lucru să fie ridicată o țară întreagă în picioare?

Ion Cristoiu: Păi, pentru o funcție, dacă o fi vreo pupilă de a lui sau vreun pupil sau vreun om de al lui? Asta da, aici merită. Aici într-adevăr, nu te contrazice…

Tudorel Toader nu este un ministru simplu. E uns cu toate alifiile și are propriile interese

Monica Mihai: Și vă întreb din nou. Ar fi omul lui sau ar fi omul lui Tăriceanu? Pentru că Tudorel Toader este un simplu Ministru al Justiției.

Ion Cristoiu: Tudorel Toader nu este un ministru simplu. Tudorel Toader este o instituție care își urmărește numai planul lui. Greșiți fundamental, este uns cu toate alifiile și are propriile lui interese.

Monica Mihai: Și totuși a apărut în scena politică de puțină vreme…

Ion Cristoiu: Cum? E pe scenă, dar între timp în culise a făcut ravagii. Uitați-vă, a fost la CCR, el nu are o ascensiune…

Monica Mihai: Peste noapte, să spunem…

Ion Cristoiu: Și nici nu e chiar atât de naiv. Dau un exemplu: întotdeauna a evitat orice interviu la care să fiu și eu. Pot să dau această știre.

Monica Mihai: De ce?

Ion Cristoiu: Probabil că el s-a gândit, el se duce numai la posturi favorabile și la cei care dau din cap.

Monica Mihai: La întrebări comode.

Ion Cristoiu: Da, a fost vorba la un moment dat să intervin și eu, să particip la mâna a doua, cum particip eu și nu a fost de acord. Cine știe ce îl întreb, adică de regulă, dacă ați observat, interviurile pe care le dă el sunt interviuri în care moderatorul zice, da, da, aveți dreptate. Moderatorul nu se pregătește. Dacă te pregătești, spui, stați un pic, cum e cu aia? Deci eu nu cred… imaginea unui Tudorel Toader care este păpușa cuiva este cea mai falsă. Dimpotrivă el are acest interes propriu. Și toată campania lui de reabilitare a ministrului Justiției pentru că, potrivit Constituției și din 2003 și din 1991, procurorii sunt sub autoritatea ministrului Justiției, pentru că procurorii nu sunt magistrați, procurorii sunt milițienii oricărui stat din lume, ei reflectă interesele statului….

Monica Mihai: Ministerului Public.

Ion Cristoiu: Ministerul Public e al statului, Ministerul Public reprezintă încă o dată forța statului, este statul versus avocatul apărării. Am stat de vorbă odată cu domnul Predoiu, care era ministru. Și se plângea de faptul că ministrul nu are nici, deși e trecută, autoritate asupra procurorilor. Spunea că a primit foarte multe plângeri mai ales împotriva procurorilor. Și a zis că nu există această autoritate. A fost pusă la îndoială de Monica Macovei, care nu avea nevoie de autoritatea oficială a ministrului, avea ea alte pârghii. Și acum, el a reabilitat această autoritate, dar atenție! A reabilitat-o pentru el. Adică a vrut să ne arate că a revocat-o pe Codruța Kovesi și pune pe cine vrea el, că o să îl revoce pe Lazăr și…

Monica Mihai:…va pune pe cine vrea…

Ion Cristoiu: Dar, foarte, foarte important, este o mare prostie. Pentru că în momentul în care s-a cucerit această autoritate, chiar exagerată după părerea mea, și pe care PSD-iști o aplaudă… Dar dacă el nu mai e ministru al Justiție și vine mâine un regim cu Monica Macovei ministru, am dat un exemplu, și cu sprijin internațional, ne arestează pe toți.

Legile justiției de acum nu polemizează cu legile Monicăi Macovei, ci cu ale lui Năstase, în virtutea cărora a fost condamnat

Monica Mihai: Și-au asumat acest risc?

Ion Cristoiu: Nu, niciodată un om politic nu își asumă. Vă reamintesc că acea nebunie, cu diferență de mandat din 2003, a fost impusă de Adrian Năstase, care Adrian Năstase credea că va fi președinte și a zis voi fi președinte și lasă că le rezolv eu.

Monica Mihai: Și totuși peste noapte a pierdut tot.

Ion Cristoiu: Niciodată oamenii politici nu se gândesc la ăilalți. Altă chestiune, puțină lume știe că legile justiției de acum nu polemizează cu legile Monicăi Macovei, ci cu ale lui Năstase… dacă Năstase în 2004, când era pe cai mari s-a dus la Bruxelles în februarie, s-a întors de acolo cu un fel de listă și lista aia prevedea următoarele chestiuni, el, ca viitor președinte – așa credea el – că o schimbă pe Stănoiu cu domnul Cristian Diaconescu – și mă rog, nu pot să spun, știm cine e dânsul – și face legile justiției, care sunt legi în virtutea cărora a fost chiar el condamnat.

Monica Mihai: Cât de ironic…

Ion Cristoiu: Nu ironic, politicienii români și românii în general nu se gândesc la principiu. Mai țineți minte, au ieșit în stradă, da? Păi, nu au ieșit înaintea lor ăia în 2012, nu știți? Că erau acolo, pe treptele Teatrului Național. Și făceam gălăgie, era manifestare spontană și eu atunci ziceam, băi… erau împotriva lui Băsescu da? Și PSD-iștii aplaudau, nu s-au gândit că va veni o vreme când dușmanul meu va veni la putere și va folosi… și iată că…

Monica Mihai: S-a întâmplat.

Ion Cristoiu: Păi da, niciodată! Românii au această incapacitate totală de a gândi la principiu. Adică principiu, da? Dacă discuți acum despre Codruța Kovesi, adversarii ei și din presă vor spune să o împuște. Băi, nu se poate, nu ne interesează, ea cum ne-a făcut nouă? Stai puțin, că noi pentru ce ne-am bătut? Ca să nu se mai repete, nu ca să mi-l înlocuiți voi DNA cu secția de investigare.

Monica Mihai: Spuneați că nu se gândesc la principii și că se gândesc doar la momentul de acum.

Ion Cristoiu: Nici măcar la viitorul lor.

Această secție de investigare devine un fel de control al controlului

Monica Mihai: Cine are de câștigat în urma acestei OUG și cine are de pierdut?

Ion Cristoiu: Păi, nu știu ce vrea Tudorel Toader. El crede că a câștigat din asta. Probabil că el s-a gândit la o întărire a autorității a ministrului. S-a gândit că această secție de investigare devine un fel de control al controlului. Până acum, DNA era instrumentul prin care justiția era folosită pentru răfuieli politico-mafiote.

Monica Mihai: Și acum această secție de anchetare a magistraților ar fi folosită în același scop?

Ion Cristoiu: Este o secție infernală

Monica Mihai: Condusă de Adina Florea, omul lui Tudorel Toader.

Ion Cristoiu: Nu știu că e acolo. E un bulan – mă iertați – colosal, pentru că atenție! Nimeni nu a sesizat un lucru: știți ce are secția asta în mână? Procurorii militari care anchetează SRI-ul. Ea nu are numai procurori în general, ci are procurorii militari, care erau în afara oricărui control. Procurorii militari nu puteau fi anchetați de secția aia DNA, mai țineți minte? Deci, în aceste condiții…

Monica Mihai:…pot fi controlați și ei.

Ion Cristoiu: Instituția este foarte puternică. Alt lucru care ar trebui să ne dea de gândit: prin lege, secția are posibilitatea să discute și dosare terminate de Parchet, că asta este esența. E o prevedere acolo, în această ordonanță, care a scăpat. Spune așa – a zis și doamna Gîrbovan că ea era de acord – că actele pe care le face această instituție, vor fi semnate numai de procurorul șef superior, prin el înțelegându-se șeful secției, da? Dar ea a spus un lucru care a scăpat. Anume că această precizare, era de la sine înțeleasă, nu se referea la anchetarea Codruței Kovesi de acum, ea se referea la următorul lucru: secția, prin lege, are posibilitatea, dacă există o plângere, să discute și dosare deja trimise în judecată de DNA.

Monica Mihai: Și cum ar schimba cursul lor dacă ar fi anchetate aceste dosare?

Ion Cristoiu: Deci, dumneavoastră faceți un denunț în legătură cu procurorul care v-a anchetat și v-a trimis în judecată și în acel moment dosarul, partea cu procurorul, e preluat de secție care îl condamnă pe procuror și, în acel moment, dumneavoastră ați scăpat. Ați înțeles șmecheria?

Monica Mihai: Nu poate fi retrimis?

Ion Cristoiu: Păi nu, cum să îl trimită… când el le trimite, le trimite cu ideea că procurorul a fost mituit.

Monica Mihai: Și practic, se scapă persoana care era implicată în acel dosar. Și spuneți că asta e miza?

Ion Cristoiu: Da, dar era neclar și dacă procurorul ăsta, care a fost la DNA și care e chemat la secție și anchetat, dacă sunt semnate de șeful DNA sau de șeful secției. Păi, prin ordonanță semnează șeful secției. Deci procurorul DNA scapă de controlul DNA.

Această secție are controlul justiției cu J mare. Este de 100 de ori mai puternică decât DNA

Monica Mihai: Și intră sub controlul secției.

Ion Cristoiu: Da, care secție, cum foarte bine ați intuit, care secție vine și spune: „În dosarul X în care a fost trimis în judecată, procurorul X a luat mită sau a făcut abuzuri, îl trimitem în judecată”. În acel moment, inculpatul de dincoace, care bănuiesc că o fi un lider, un ghiorțan, zice: „Îmi pare rău, gata s-a terminat!”, dosarul cade, da? Deci, aici este uriașa șmecherie. Doi: ca să scape de Mustață, mai țineți minte? DNA-ul de atunci, cu binomul, l-a arestat pe omul ăla, judecătorul ăla înainte de a a-și pune roba, da? Păi, și acum secția poate să facă și mai și pentru că pot să fie plângeri și împotriva judecătorului. Încă o dată, vreau să creionez acest lucru, DNA și culoarul de justiție erau instrumentele principale de răfuieli politico-mafiotice ale unor adversari ai PSD-ului, da? Acum prin această secție este…

Monica Mihai:…PSD recapătă puterea.

Ion Cristoiu: Nu, mai mare, pentru că ea are controlul controlului, ați înțeles? Are controlul justiției cu J mare. Adică, într-adevăr, DNA îl lua pe ăla, da, pe X da?

Monica Mihai: Și trimitea dosarul la instanță.

Ion Cristoiu: Păi da, ajungea la Magistratură… păi acum, ce magistrat, știind cine e secția, mai are curaj să îl condamne pe Dragnea? Că, repet, orice denunț, face unul un denunț și zice așa: „Procuroarea aia care l-a anchetează pe Dragnea”…

Monica Mihai: „A luat mită”…

Ion Cristoiu: A luat mită sau nu știu ce, a făcut abuzuri, da?

Monica Mihai: Și se anulează dosarul.

Ion Cristoiu: În acel moment – ați văzut la Tel Drum – dosarul e trimis la secție, care secție îl anchetează pe procuror. Păi, și ce procuror, stați un pic că și te anchetează în secție din asta, te anchetează și zice așa: procurorul a făcut abuzuri și trimite în judecată, da? Păi, în acel moment tot dosarul, nu știu dacă sunt destul de clar … tot dosarul de dincolo cade. Păi, asta este marea…

Monica Mihai: Asta este miza de fapt…

Ion Cristoiu: Sunteți de acord, este de 100 de ori mai puternică decât DNA, decât tot ce vreți la un loc, pentru că ai controlul exact al magistraților. Eu mă duc la proces și mă tem de magistrați, da? Ăla, nu știu, poate că e al serviciilor, poate că e în ziua aia nebun, dar magistratul, la rândul lui, se teme de secție, pentru că el poate fi înhățat oricând și atunci magistratul, dacă știe că eu sunt prietenul Adinei Florea, se mai gândește, sunteți de acord? Zice: „Băi, a venit Cristoiu”… Atenție! Foarte important: la toate procesele, nu numai la penale, pentru că cele mai importante procese în România nu sunt alea penale, sunt alea comerciale…

Monica Mihai: În care miza economică este foarte mare.

Ion Cristoiu: Deci, secția poate să ia și pe ăla de la comercial și pe ăla de la civil și pe ăla de la divorțuri. De aia probabil că protestează magistrații. Ei nu spun, pentru că ei știu că au deasupra capului, teoretic așa e: secția asta a fost prezentată să nu mai fie abuzuri, da? Cine îmi garantează mie, vă întreb pe dumneavoastră, că nu se mai comit abuzuri? Adică…

Monica Mihai: Cine o mai verifică?

Ion Cristoiu: Pe ea nu o verifică nimeni. Pentru că ea nu mai e sub controlul nimănui. Dacă ar fost chiar sub controlul Parchetului, în primul rând dacă șeful de secție ar fi fost numit cu dublă cheie. Să spunem că propunea ministrul și cu CSM-ul și președintele se mai gândea. Dacă era rămânea sub controlul procurorului general… nu știu, dar repet: acum e frumos pentru PSD, da? Dar dacă mâine se întoarce și vine alt ministru al Justiției, secția asta devine bastonul celorlalț. Dar se gândesc ăștia? Este o secție, nici nu vă imaginați, niciodată nu m-aș fi gândit că ei se pot gândi la o asemenea mare șmecherie, uriașă. O să vedeți ce se va întâmpla acolo, deja au început.

Povestea cu Timmermans, chiar și cu Codruța, e ca această secție să vâre spaima în magistrați

Monica Mihai: Trebuie să urmărim acest subiect.

Ion Cristoiu: Și vreau să mai precizez, după părerea mea povestea cu Timmermans, chiar și cu Codruța, este ca această secție să vâre spaima în magistrați. Trebuie să arăți tuturor, procurori, magistrați, procurori militari, suntem cei mai tari din lume, da? Si cum pot eu să dovedesc? O iau pe Codruța, așa poate am explicații de ce acum? Adică magistratul de la Fălticeni, zice: „Bă, dacă a luat-o pe aia, care va fi procuror șef european, uite că puțin le pasă”, da? L-au luat pe Timmermans, da?

Monica Mihai: Dar Dragnea s-a delimitat de afirmațiile…

Ion Cristoiu: Păi, și ce îl interesa pe Dragnea, eu spun… am dat un exemplu. Primul lucru pe care o face orice instituție care vrea să vâre spaima, adică să arate că nu are mamă, nu are tată și că să te ferească Dumnezeu de ea este… niște lucruri imposibile. Timmermans, a fost o plângere, imediat a luat-o în seamă.

Găsiți AICI partea a doua a emisiunii „Gândurile lui Cristoiu”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICȚIE clară pentru românii cu casă la curte. Statul nu-ți dă voie să treci de...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York