Gheorghe Ialomițianu (PMP): ”Instituțiile publice trebuie să găsească soluții la actuala criză, nu să se războiască”

Gheorghe Ialomițianu (PMP): ”Instituțiile publice trebuie să găsească soluții la actuala criză, nu să se războiască”
Publicat: 25/10/2021, 14:57
Actualizat: 25/10/2021, 14:57

Partidul Mișcarea Populară (PMP) atrage atenția reprezentanților instituțiilor fundamentale ale statului că românii așteaptă soluții pentru diminuarea efectelor crizei sanitare și economice, ce afectează mediul de afaceri și viața de zi cu zi a românilor, spune Gheorghe Ialomițianu, vicepreședintele PMP.

Între instituțiile publice care trebuie să rezolve aceste probleme există dispute, iar preocuparea acestora este să caute vinovați în altă parte, nu să se uite în propria ogradă și să colaboreze, mai precizează Ialomițianu.

„De exemplu, între Guvernul României și BNR au aparut unele dispute în legătura cu cine trebuie să vina cu soluții pentru diminuarea ratei inflației. Ar fi bine ca între aceste instituții care dețin instrumente pentru diminuarea inflației să existe o colaborare concretizată în elaborarea unui mix de politici fiscal-monetare așa cum se întâmplă în toate țările democratice. Ar fi grav dacă Guvernul României ar amâna măsurile de plafonare al prețurilor la energie electrică și gaze naturale, iar BNR ar majora în mod brutal dobânda de politică monetară. Efectele ar fi dezastruoase pentru mediul de afaceri deoarece ar trebui să suporte prețuri mari la energie electrică și gaze naturale, dar și costuri majorate la împrumuturi”, spune el.

„PMP cere tuturor instituțiilor publice să vină cu soluții”

„O dispută a apărut în spațiul public între ANRE, Ministerul Energiei, Consiliul Concurenței și Parlamentul României. Fiecare instituție caută vinovatul în altă parte în loc să colaboreze în vederea găsirii unor soluții atât pentru furnizorii de energie electrică, gaze naturale, cât și pentru  consumatorii acestor produse. De exemplu, în Parlamentul României se fac demersuri pentru plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale, iar la ANRE se discută majorarea taxei de cogenerare care va anula efectele plafonării. PMP cere tuturor instituțiilor publice să colaboreze în limita compentențelor și să vină cu soluții pentru ca românii să treacă mai ușor prin criza sanitară și economică. Disputele dintre institutuțiile publice reprezintă cea mai neproductivă modalitate pentru români în această perioadă.”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase