Gheorghe Ialomițianu, vicepreședinte PMP: „Agențiile de rating nu ne spun că o vom duce mai bine”

Gheorghe Ialomițianu, vicepreședinte PMP: „Agențiile de rating nu ne spun că o vom duce mai bine”
Gheorghe Ialomițianu / Sursa: Facebook
Publicat: 17/10/2021, 13:16
Actualizat: 17/10/2021, 13:17

Reconfirmarea ratingului României de către agențiile internaționale de evaluare financiară reprezintă o veste bună pentru Guvernul României. Acesta se va putea împrumuta în perioada urmatoare fără niciun risc, consideră fostul ministru de Finanțe Gheorghe Ialomițianu, vicepreședinte al Partidului Mișcarea Populară.

„Agențiile de rating au apreciat măsurile luate de Guvernul României pentru reducerea deficitului bugetar. Însă pentru români nu poate fi o veste bună, deoarece actualul guvern nu a reușit să le explice românilor de ce s-a împrumutat foarte mult în ultimul timp, iar măsurile luate pentru consolidarea fiscală au dus la înghețarea veniturilor acestora”, a comentat, duminică, vicepreședintele PMP, coordonator al Departamentui pentru buget, finanţe, bănci al formațiunii.

Comentariul a fost transmis după ce premierul demis, Florin Cîțu, a prezentat, sâmbătă într-o conferință de presă la Palatul Victoria, evaluările agențiilor de rating Moody’s și Standard&Poor’s, care au reconfirmat ratingul României, iar Moody’s a îmbunătățit perspectiva din negativă în stabilă, afirmând că acestea confirmă că măsurile luate d eechipa sa guvernamentală sunt bune.

„Menținerea ratingului României nu a avut la bază explozia prețurilor, accentuarea defictiului balanței comerciale și deprecierea monedei naționale în raport cu euro. Acestea produc efecte negative asupra puterii de cumpărare a populației și a situației financiare a multor întreprinderi mici și mijlocii”, a comentat fostul ministru de finanțe.

Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, citate de vicepreședintele PMP, este pentru prima dată în ultimii 10 ani când venitul salarial în raport cu evoluția prețurilor de consum a fost de 98%, și există riscul ca aproximativ 50% din întreprinderile mici și mijlocii să intre în faliment ca urmare a creșterii prețurilor la energie electrică și al gazelor naturale.

„Partidul Mișcarea Populară atrage atenția Guvernului României că menținerea ratingului nu va reprezenta nimic dacă se vor amâna măsurile de limitare a efectelor negative ca urmare a creșterii prețurilor la energie și la gazele naturale, deoarece multe firme vor intra în faliment afectând stabilitatea financiară și economică a României”, a conchis Gheorghe Ialomițianu.

Care au fost evaluările agențiilor de rating

Agenția de rating Moody’s a reconfirmat vineri ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la Baa3/P-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în monedă locală și valută și a îmbunătățit perspectiva din negativă în stabilă.

Și agenția de rating Standard&Poor’s a decis, tot vineri, să reconfirme ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în monedă locală și valută, precum și perspectiva stabilă.

„Aceste două agenții văd parcursul bun pe care a intrat economia României în această perioadă, dar mai ales, foarte, important, văd perspective stabile. Suntem înconjurați de atâtea știri și deziformări și știri alarmiste, analizele acestor agenții de rating independente arată clar că aceste măsuri pe care le-am luat ce ceea ce arătăm că vrem să facem sunt bune și duc la stabilizarea economiei. Această creștere de la perspectivă negativă la stabilă este o confirmare că lucrurile merg într-o direcție bună. Și bineînțeles că acest lucru ne obligă să continuăm în această direcție. Și ne mai obligă la ceva: să nu lăsăm România și guvernarea României să intre pe mâna populiștilor, a demagogilor care în ultimii 30 de ani de zile doar au mimat reforme și nu au avut curajul să facă aceste reforme”, a declarat Florin Cîțu.

Tags:
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine este predispus la...
Gigi Becali a dat tunul imobiliar cu hotelul miliardarului Ioan Niculae! Cum arată „bijuteria” de...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Un șofer repetă o greşeală de mai multe ori pe E85 „DRUMUL MORȚII”. În final...
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Varianta OMICRON, depistată și în ITALIA!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Știrea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort
ȘOC TOTAL la nivel mondial! Adevărul despre varianta care a speriat toată Planeta: Răsturnare totală...
Tulpina Omicron declanșează alertă maximă în România! Nimic nu ne mai protejează
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...