Grindeanu adoptă poziția lui Dragnea pe proiectele de la Justiție: Nu-mi e clar ce propun. Aștept propunerea cea mai potrivită

Redactor:
Raluca Pancu
Grindeanu adoptă poziția lui Dragnea pe proiectele de la Justiție: Nu-mi e clar ce propun. Aștept propunerea cea mai potrivită
După ce Liviu Dragnea a declarat că nu a înțeles exact ce a vrut Guvernul să facă, în privința celor două proiecte de ordonanță de urgență privind grațierea și modificarea Codurilor Penale și că așteaptă și el „o linie clară" dinspre Ministerul Justiției, premierul Sorin Grindeanu a adoptat aceeași poziție. "Aștept de la Ministerul Justiției, pentru că acum nu-mi e clar ce propun, să vină cu propunerea cea mai potrivită", a declarat Grindeanu, duminică seară, la un post de televiziune, în timp ce în Capitală peste 40 de mii de oameni protestau față de cele două acte normative elaborate de Ministerul Justiției.

„Dacă ne uităm pe mesajele din piață se strigă împotriva amnistiei și grațierii. Despre amnistie nu cred că s-a vorbit niciodată, din câte am înțeles eu de la ministrul Justiției. Modalitatea în care vor fi adoptate grațierea și modificările la Codurile Penale sunt legale, fie că e vorba de ordonanțe de urgență, fie că e vorba de legi în Parlament sau asumarea răspunderii (…) Vreau să spun că nu doar grațierea rezolvă problema. Grațierea trebuie însoțită de alte măsuri”, a declarat, duminică seară, Sorin Grindeanu la Antena 3.

Premierul a mai afirmat că i-a cerut ministrului Florin Iordache să îi prezinte, luni, concluziile Ministerului Justiției, în urma dezbaterii care va avea loc pe marginea celor două proiecte de ordonanță de urgență, precizând că nu îi este clar „ce propun”.

„Aștept de la Ministerul Justiției, pentru că acum nu-mi e clar ce propun, să vină cu propunerea cea mai potrivită (…) Mâine e o dezbatere publică. I-am cerut ministrului Justiției să-mi prezinte concluziile ministerului, pentru că vreau să știu poziția titularului de filă. Asumat, vom alege soluția cea mai bună”, a spus Grindeanu.

Pe 26 ianuarie, Liviu Dragnea susținea că s-a uitat „cu foarte multă curiozitate” la proiectele de ordonanță referitoare la grațiere și la modificarea Codurilor Penale care poartă semnătura ministrului Justiției Florin Iordache, afirmând că el nu a înțeles exact ce a vrut Guvernul să facă și sugerând că a aflat despre ele abia după ce s-a întors din Statele Unite. Liderul PSD a ținut să specifice, la acel moment, că nu a discutat cu cei de la Guvern despre această problemă și că așteaptă și el „o linie clară” dinspre Ministerul Justiției.

„Vorbesc foarte serios. În subiectul ăsta trebuie să vorbiți cu Guvernul, cu premierul și cu ministrul Justiției. Și eu m-am uitat cu foarte multă curiozitate după ce m-am întors din America, n-am înțeles foarte mult, exact ce vor să facă, aștept să văd totuși o linie clară. Nici nu am vorbit cu ei și nici nu vreau să vorbesc cu ei acest lucru”, declara Liviu Dragnea pentru Digi24. 
 
Cu toate acestea, o informație publicată de cursdeguvernare.ro arăta că metadatele proiectului de ordonanță pentru grațiere sugerează faptul că documentul ar fi trecut pe la biroul lui Liviu Dragnea de la Camera Deputaților. În sistem apare pentru acest act numele de autor „anca.spiridon”, spre deosebire de celelalte trei proiecte la care sunt menționați ca autori angajați din Ministerul Justiției, iar potrivit sursei citate, la Justiție nu există o angajată cu acest nume, singurul bugetar în sistem care s-ar putea afla în circuitul actului normativ fiind Anca Mihaela Spiridon, directorul general al Cancelariei președintelui Camerei Deputaților. Aceasta a declarat, însă, că nu știe nimic despre inițiativă.
 
Pe proiectul de OUG privind grațierea, în metadatele documentului Word, apare și numele unui funcționar din Ministerul Justiției, la mențiunea Last Modified: „Marinela Eni”, agent secretariat la Unitatea de Management Public și Planificare Strategică din Ministerul Justiției.

 

Inchide