Grindeanu îi răspunde lui Cioloș în problema absorbției de fonduri europene: „Dacă nu știe că e 0, o să-i arătăm documentele oficiale”

Publicat: 21/02/2017, 14:43
„Am văzut o declarație a fostului prim ministru Dacian Cioloș legată de faptul că anul trecut au atras fonduri europene. Dumnealui știe bine la ce mă refer. Pe exercițiul bugetar 2014-2020 absorbția e 0. Dumnealui a fost prim ministru în 2016. Dacă nu știe că e 0, o să-i arătăm documentele oficiale”, i-a răspuns Grindeanu lui Cioloș, după o vizită de lucru la Ministerul Transporturilor.
Marți dimineața, premierul Dacian Cioloș l-a îndemnat pe actualul șef al Executivului să guverneze transparent și să iasă din logica afirmațiilor false făcute de PSD în campania electorală, arătând că nu există nicio„grea moștenire” în ceea ce privește fondurile europene.
„Domnul Sorin Grindeanu nu reușește, după aproape două luni de guvernare, să iasă din logica unor afirmații false făcute de PSD în campania electorală. Cu atât mai mare este dezamăgirea mea cu cât acum datele oficiale îi sunt la îndemână, nu trebuie decât să le ceară miniștrilor din subordine. Greaua moștenire în domeniul fondurilor europene nu există, domnule Grindeanu, încercați să guvernați transparent și să construiți pe baza politicilor și proiectelor demarate anul trecut în loc să aruncați fumigene ușor de demontat precum ‘zero fonduri europene'”, a scris Cioloș pe pagina lui de socializare.
Discuția despre atragerea fondurilor europene în timpul guvernării tehnocrate este una mai veche, iar premierul Grindeanu a readus în atenție acest subiect luni seara, atunci când a anunțat că miniștrii săi vor publica în perioada următoare o radiografie la zi a situației, acuzând Guvernul Cioloș de o „dramă”, respectiv întârzieri și pierderi legate de absorbția fondurilor europene care nu mai pot fi recuperate.
„Nici eu, nici colegii mei nu am vorbit de moștenirea grea, dar este nevoie și se va întâmpla în perioada următoare ca fiecare minister trebuie să iasă cu o radiografie la zi a situației așa cum a găsit-o și unde vrem să ajungem. E absolut necesar și se va întâmpla acest lucru”, a declarat Sorin Grindeanu la Antena 3.
El a mai acuzat „întârzieri și pierderi” legate de absorbția de fonduri europene pe care guvernul precedent, condus de Dacian Cioloș, care „nu mai pot fi recuperate”, apreciind ca fiind „drama” cu care România se confruntă atunci când „există guverne care nu au aplecare spre binele cetățeanului”.
„Anul acesta 5,2 miliarde de euro (absorbție fonduri europene – n.r.) și pentru asta trebuie să pornim motoarele. Sunt anumite lucruri, vor fi spuse în perioada următoare, care nu mai pot fi recuperate, din păcate. Datorită lui 2016 o să ieșim cu o situație la zi din acest punct de vedere pe fonduri europene. Anumite întârzieri și ceea ce s-a pierdut în 2016, din păcate, nu mai poate fi recuperat. Eu cred că asta e de fapt drama, dincolo de altceva, pe care noi continuăm de la un exercițiu bugetar la altul s-o trăim atunci când există guverne care nu au aplecare spre binele cetățeanului”, a mai spus Grindeanu.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase