Grindeanu îl amenință pe Dragnea și îi cere demisia de la șefia PSD până luni: Nu eu am fost la șprițuri cu cei din serviciile secrete

Publicat: 15/06/2017, 22:18

În conferința de presă susținută la Palatul Victoria, la câteva ore de la excluderea sa din PSD, premierul Sorin Grindeanu a continuat acuzațiile la adresa lui Liviu Dragnea, reproșându-i că încearcă să monopolizeze partidul și că îi modalitățile prin care conduce formațiunea sunt adevărate„execuții” publice.

„În momentul de față, Dragnea încearcă să confiște un întreg partid pentru că îi e frică de contactul cu marea masă. De un an de zile acest partid nu a mai avut un Birou Permanent Național. Singurele modalități prin care se conduce în acest moment PSD sunt aceste CEx-uri, organizate în general pentru execuții. Acesta, îl știți, ultimul, legat de domnul Șerban Nicolae, penultimul de Mihai Chirica”, a transmis Grindeanu.

Premierul a continuat răfuiala de partid cu Liviu Dragnea și i-a dat termen până luni să-și asume „bărbătește”această criză politică, alături de el, pentru că el e principalul responsabil pentru criza guvernamentală creată.

„Până luni îi cer lui Liviu Dragnea să se gândească bine și să-și asume responsabilitatea acestei crize. După ce Liviu Dragnea demisionează, demisionez și eu. Vreau să va asigur pe toți că mă voi comporta în acești parametri, dar responsabilitatea numărul 1 stă pe umerii celui care a dus România în această situație, și anume Liviu Dragnea. (…) Varianta pe care mi-o doresc acum este ca Liviu Dragnea să-și asume acest eșec și să-și dea demisia. În secunda doi voi face același lucru. Cred că asta e varianta corectă”, i-a cerut Grindeanu șefului PSD.

Acuzat de Liviu Dragnea că face jocurile altora, premierul l-a amenințat pe de-acum fostul său șef de partid că va spune tot ce știe, susținând că nu el a fost la tenis și la șprițuri cu oameni din serviciile secrete.

„Văd că încearcă în continuare să mă asocieze cu servicii secrete, cu președintele României. Suntem într-o conspirație din asta existentă probabil doar în mintea președintelui PSD. Nu eu am fost la partide de tenis, la șprițuri cu reprezentanți ai Serviciilor Secrete. Să se gândească mai bine domnul Liviu Dragnea când spune aceste lucruri, pentru că voi avea, dacă va continua, reacții și mai puternice pe acest subiect”, l-a avertizat Grindeanu pe liderul PSD.

Chiar dacă momentan rămâne la Palatul Victoria și refuză să demisioneze, premierul lasă, totuși, o portiță pentru rezolvarea situației, declarând că miniștrii trebuie să își îndeplinească obligațiile, dar că, dacă nu va reuși să formeze un alt Cabinet și lucrurile nu vor funcționa, își va depune și el mandatul: „În momentul în care voi vedea că lucrurile nu funcționează, eu îmi voi da demisia, aștept ca și Liviu Dragnea să facă același lucru”, a insistat acesta.

Întrebat de ce a suportat până acum o situație incomodă, cu care nu era de acord, Sorin Grindeanu a motivat că cel de ieri și de astăzi este „adevăratul Sorin Grindeanu”și că a sperat că va putea schimba lucrurile din interior, „într-un mod corect, transparent, cinstit. Și în continuare cred acest lucru. Este posibil ca deciziile în PSD, toate lucrurile care duc la funcționarea acestui partid să fie cât se poate de statutare, corecte, transparente. În continuare cred acest lucru. Forța acestui principal partid nu stă în cine e președinte acum sau președinte executiv sau cine va fi la anul, forța acestui partid a stat la oamenii de jos, la cei care au făcut campanie. Iar acești oameni sunt neglijați de actuala conducere”.

Grindeanu a declarat și că a vorbit cu președintele Klaus Iohannis, dar a refuzat să precizeze momentul exact sau să se refere la ceea ce au discutat, adăugând că zilele acestea s-a văzut cu mulți oameni și anunțând public că va continua să aibă întrevederi cu parlamentarii PSD, pentru că în interiorul partidului membrii sunt îngrijorați pentru că se fac presiuni să voteze împotriva guvernului.

„Aștept să văd cât de bărbat politic este Liviu Dragnea”, și-a încheiat Grindeanu conferința de presă, la care a ajuns cu întârziere, cu toate că declarațiile fuseseră anunțate pentru ora 19:00 și ar fi trebuit să aibă loc pe peluza din fața Palatului Victoria.

Pe spațiul verde fuseseră amplasateun pupitru și un sistem de sonorizare. Pregătirile au durat aproape două ore, după care jurnaliștii au fost invitați în sala de conferințe unde se țin declarațiile în mod curent.

Excluderea din PSD a premierului Sorin Grindeanu a fost adoptată cu unanimitate de voturi, iar coaliția de guvernare va depune luni moțiune de cenzură pentru a-l „scoate” pe Grindeanu din Palatul Victoria, ocupat în acest moment de „un grup ilegitim”, a declarat Liviu Dragnea la finalul ședinței CEx. Liderul PSD a adăugat că nu și-a dorit să se ajungă într-o asemenea situație și că atât el, cât și colegii de partid sperau ca, după decizia de ieri, Grindeanu va înțelege că „astea sunt regulile democratice” și că trebuie să plece.

„După viteza cu care se organizează aceste acțiuni, devine clar că nu este un plan făcut pe genunchi ieri sau azi noapte. Nici eu nici colegii mei nu ne-am gândit că acțiunea de evaluare va stârni un asemenea scandal și că vom descoperi, fără să vrem, un plan care n-are nicio legătură cu PSD-ul. Încă o dată PSD este sub asediu (…), nu-mi dau seama cine stă în spatele acestor acțiuni”, a mai spus Dragnea, care susține că Sorin Grindeanu „nu mai este el, e transformat total”.

Gândul a transmis live declarațiile premierului


– Liviu Dragnea, împotriva intereselor țării, ale propriului partid, a decis să dărâme un guvern legitim, pe care, așa cum se lăuda, el l-a pus, pe persoană fizică, Liviu Dragnea.

– Tot azi, se va mai spune ceva: că PSD a decis să depună moțiune de cenzură împotriva propriului Guvern. Pentru că domnul Liviu Dragnea vrea tot mai multă putere. Care a fost justificarea? Acea analiză rușinoasă despre care am vorbit aseară.

– Sunt membru de partid de 20 de ani și voi rămâne membru PSD indiferent ce spune Liviu Dragnea. Voi rămâne PSD-ist indiferent câte CEx-uri va mai organiza domnul fost PDL-ist Liviu Dragnea. Ce-o să facă până în final? O să ne excludă pe toți cei care spunem că lucrurile nu merg în direcția corectă.

– Eu am unde să mă întorc, am făcut școala la timp, nu ca alții. Domnul Liviu Dragnea se agață disperat de funcții în speranța că asta îl va salva de trecut. Asta este credința mea. Aceasta este puterea care îl mână în luptă. Președintele PSD Liviu Dragnea trebuie să-și asume situația de criză în care a aruncat România și de care îi spuneam în urmă cu 3-4-5 zile și pe care a trecut-o în derizoriu, spunea că nu știe despre ce vorbesc.

– De ce face lucrul ăsta? Pentru că așa vrea. Este singurul care poartă responsabilitatea acestui dezastru politic și, din păcate, lucrurile acestea duc la această incertitudine, această destabilizare. De aceea suntem într-un blocaj.

– Până luni îi cer lui Liviu Dragnea să se gândească bine și să-și asume responsabilitatea acestei crize. După ce Liviu Dragnea demisionează, demisionez și eu. Vreau să va asigur pe toți că mă voi comporta în acești parametri, dar responsabilitatea numărul 1 stă pe umerii celui care a dus România în această situație, și anume Liviu Dragnea.

– Vreau să le mulțumesc miniștrilor, am vorbit cu mulți astăzi (…) Avem obligația să nu-i facem pe români să sufere, să nu facem mediul economic să sufere. În situația în care voi constata că nu pot asigura un guvern funcțional în care miniștrii să facă ceea ce spuneam mai devreme, atunci îmi voi da demisia.

– Sper din tot sufletul ca PSD să nu piardă guvernarea. Anunț public că în perioada următoare voi avea întâlniri cu parlamentari PSD care m-au rugat să mă văd cu ei. Există în interiorul partidului, dincolo de acea masă decidentă din CEx, o mare îngrijorare, pentru că se fac presiuni enorm de mari deasupra lor să voteze căderea guvernului lor.

– Știu și ce s-a întâmplat în aceste zile și vreau să-i asigur că părerea mea despre ei nu s-a schimbat, e aceeași pe care am avut-o și în trecut. Și îi asigur că sunt alături de ei, pentru că știu prin ce trec.

– Voi răspunde la două dezinformări pe care iarăși le-am văzut astăzi spuse de Liviu Dragnea. Văd că încearcă în continuare să mă asocieze cu servicii secrete, cu președintele României. Suntem într-o conspirație din asta existentă probabil doar în mintea președintelui PSD. Nu eu am fost la partide de tenis, la șprițuri cu reprezentanți ai Serviciilor Secrete.

– Să se gândească mai bine domnul Liviu Dragnea când spune aceste lucruri, pentru că voi avea reacții și mai puternice pe acest subiect. Dincolo de faptul că această idee este o minciună, a doua minciună la care vreau să răspund este aceea că miniștrii au avut o problemă, nu puteau să comunice cu mine și de asta s-a ajuns în această situație în guvern.

– Eu v-aș ruga să vă puneți în postura acestor miniștri. (…) Cum să lucreze acești miniștri, când eu le spuneam un lucru și de la partid venea altă comunicare? Și vă dau un exemplu: impozitul pe gospodărie.

– Cred că ne aflăm într-un moment dificil, greu, în care un singur om, Liviu Dragnea, încearcă să ne întoarcă în timp, înainte de 1989. Și fiecare dintre noi, implicați politic sau nu trebuie să ne gândim dacă ne dorim asta. Eu cred că nu.

– Lipsesc câteva demisii, deși au fost anunțate. V-am spus că am dat acest termen până luni, ca și domnul Liviu Dragnea să-și asume prin demisie, alături de mine, așa-zisul eșec al acestui guvern, iar luni voi lua hotărârea. Sunt multe, lipsesc câteva dintre ele, important e, așa cum spuneam mai devreme, că toți miniștrii au fost la muncă astăzi, și-au făcut datoria.

– Vreau să privim lucrurile procedural și nu-mi dorescă să se ajungă la astfel de situații în continuare. Varianta pe care mi-o doresc acum este ca Liviu Dragnea să-și asume acest eșec și să-și dea demisia. În secunda doi voi face același lucru. Cred că asta e varianta corectă. Există o teamă de a lărgi masa decidenților în partid. Acest partid are sute de mii de membri, forumul suprem de conducere este Congresul.

– M-am întâlnit cu foarte multă lume astăzi, mă voi întâlni și în zilele următoare. Eu am făcut apel la miniștri să-și continue muncă (…) Orice decizie voi lua, am să vă comunic, fără jocuri pe la spate.

– Eu am crezut că încet, încet eu și alți colegi, încercăm să îndreptăm și să facem lucrurile într-un mod corect, transparent, cinstit. Și în continuare cred acest lucru. Este posibil ca deciziile în PSD, toate lucrurile care duc la funcționarea acestui partid să fie cât se poate de statutare, corecte, transparente. În continuare cred acest lucru. Forța acestui principal partid nu stă în cine e președinte acum sau președinte executiv sau cine va fi la anul, forța acestui partid a stat la oamenii de jos, la cei care au făcut campanie. Iar acești oameni sunt neglijați de actuala conducere.

– În CEx au luat cuvântul doar doi miniștri: doamna Olguța Vasilescu și domnul Viorel Ștefan. Atât. De fapt, nici nu știu care mai sunt membri în CEx, cred că doar cei doi. Nu vreau în această seară să vulnerabilizez pe unul dintre membrii guvernului.

– Există această teamă, n-au reușit majoritatea dintre ei să treacă de teama față de conducătorul iubit. Și atunci, când ajungem în situația, cred eu normală, luni, în care domnul Dragnea să-și asume, bărbătește, alături de mine, demisia în Congres, atunci voi face publice discuții.

– Nu iau în calcul o candidatură la șefia PSD. Pe mine mă interesează acest Congres pentru a rezolva problemele de fond. Eu vreau să soluționăm problemele apărute în ultimii doi ani, trei. Important este să deschidem partidul, importantă e strategia pentru viitor. Eu cred că asta este important.

– Aș putea să citez inclusiv din preocupările domnului Liviu Dragnea de acum câteva zile, când spunea că parcă nu funcționează lucrurile în partid. Când ne gândim că ultimele Comitete Executive au avut ca scop excluderi, eu cred că spune multe.

– Am vorbit cu președintele Klaus Iohannis.

– Să știți ceva: cel de ieri și de astăzi, ăsta este adevăratul Sorin Grindeanu. Lucrurile au venit invers, dinspre domnul Liviu Dragnea. Sigur că îl respect ca președinte, încă, al PSD. Datorită funcției pe care o ocupă și ceea ce a decurs din această funcție în relaționarea dintre mine și domnul Liviu Dragnea în această perioadă. Sunt lucruri care țin de un comportant care nu au legătură cu actul de guvernare, nici măcar cu viața internă din PSD.

– Relația s-a schimbat de când am început să aud dinspre surse că, deși pe față mi se spunea că toate lucrurile sunt în regulă, mergem înainte, în spate se făcea cam tot ceea ce e posibil pentru dinamitarea activității guvernului. Cam de o lună și ceva PNDL 2 trebuia să fie lansat. Ordinele pentru PNDL 2 trebuiau să fie date către județe. Eu nu vreau să mă gândesc că au fost oprite aceste fonduri pentru județe în așteptarea acestui CEx. Numai că acestea puteau fi date acum vreo lună și ceva pe criterii transparente.

– Eu n-am făcut altceva în această perioadă decât să încerc să transmit că vom ajunge în această situație. Eu am dat un exemplu aseară legat de Rusia, pentru că e absurd să ai relații, din moment ce există sancțiuni din partea Uniunii Europene. (…) S-a încercat ca acest document să fie motivul pentru demiterea acestui guvern.

– În momentul în care voi vedea că lucrurile nu funcționează, eu îmi voi da demisia, aștept ca și Liviu Dragnea să facă același lucru. De ce îi e frică? De Congres? Aștept să văd cât de bărbat politic este Liviu Dragnea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația