Guvernarea PSD continuă măsurile de reducere a deficitului comercial / INS: Deficitul comercial a fost cu 15,5% mai mic decât în ianuarie 2023

Guvernarea PSD continuă măsurile de reducere a deficitului comercial / INS: Deficitul comercial a fost cu 15,5% mai mic decât în ianuarie 2023
Publicat: 14/03/2024, 15:03

Polșiticile Cabinetului Ciolacu produc primele efecte majore. Deficitul balanţei comerciale în luna ianuarie 2024 a scăzut cu 15,5% faţă de aceeași lună a anului trecut. Lucur confirmat de statisticile INS. 

Măsurile economice luate de Guvernul Ciolacu pentru a sprijini companiile românești din 2023 încoace au făcut ca peste 5 miliarde de euro anual să nu mai meargă către importuri. Aceste fonduri rămân în țară, pentru firmele locale.

În medie, cam 450 de milioane de euro pe lună este suma salvată de la factura importurilor, bani care circulă acum în economia românească,  ajută producătorii locali și susțin exporturile țării.

Continuă măsurile de reducere a deficitului comercial

Guvernarea PSD continuă să construiască pe măsurile de reducere a deficitului comercial, una dintre problemele cu care se confruntă atât România, cât și majoritatea țărilor europene. La nivelul economiei unei țări, orice program de sprijinire și de investiții, indiferent de domeniul în care este aplicat, are nevoie de timp pentru a produce rezultate.

De la intrarea PSD la guvernare, au fost demarate programe extinse de susținere a producției în toate domeniile economice (construcții, agricultură, industrie prelucrătoare etc).

Prin întreg mecanismul de scheme de ajutor de stat, granturi și garanții pentru credite s-au alocat fonduri pentru circa 100.000 de companii care produc în România și dintre care 99% sunt IMM-uri.

Sunt de menționat și programele din agricultură cuprinse în Planul Național Strategic 2023-2027 al României, cu o alocare de 15,8 miliarde de euro pentru consolidarea fermelor de familie în sectorul vegetal și zootehnic, dar și continuarea Programului Agro IMM Invest.

Aceste politici își arată deja efectele în scăderea deficitului balanței comerciale, reprezentând diferența dintre exporturile și importurile României.

În 2023, acesta a fost cu peste 15% mai mic decât în anul anterior, care se traduce printr-o creștere a exporturilor față de importurile de bunuri din afara țării. Trendul favorabil este vizibil și în comparație cu 2022, când afluxul masiv de importuri crescuse deficitul cu 44% față de 2021.

Mai mult, INS a confirmat că deficitul în balanța comercială a fost cu 15,5% mai mică decât în ianuarie 2023. Prin măsurile de politică economică de susținere a producției naționale, PSD a reușit să scadă deficitul cu aproape 360 de milioane de euro.

În mod tradițional, prima lună a anului este una în care exporturile scad, dată fiind perioada de vacanță de la finalul anului precedent și reducerea capacității de producție internă. Pe de altă parte, importurile cresc, mai ales din cauza consumului populației cu ocazia sărbătorilor.

Însă o reducere a importurilor, așa cum a fost cazul în ianuarie anul curent, arată faptul că trendul tradițional a fost inversat, preponderent datorită creșterii consumului de produse fabricate în România.

Scăderea deficitului balanței comerciale ca urmare a creșterii ponderii exporturilor este o nouă dovadă că investițiile, atât publice, cât și private, sprijinite de Guvernul PSD în domenii-cheie, conduc la o creștere a nivelului de trai, inclusiv prin stabilizarea prețurilor și a inflației.

CITEȘTE ȘI:

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc...
Ce pește e indicat în ziua de Florii. Recomandare pentru cei care au postit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?