Guvernul discută mâine noul Cod Fiscal. Cât mai rămâne Vâlcov ministru de Finanțe

Guvernul discută mâine noul Cod Fiscal. Cât mai rămâne Vâlcov ministru de Finanțe
Publicat: 18/03/2015, 09:18
Actualizat: 30/03/2015, 17:06

„Mâine în Guvern vom avea prima discuție pe ultima formă a celor două Coduri – Codul Fiscal și Codul de Procedură Fiscală – pentru ca miercurea viitoare să le adoptăm și să le trimitem în Parlament”, anunțat premierul la ieșirea de la o ședință de partid.

Aprobarea celor două Coduri ar urma să aibă loc cu Darius Vălcov ministru al Finanțelor, în ciuda demisiei sale anunțate ca urmare a acuzațiilor de trafic de influență și luare de mită pe care i le aduc procurorii DNA.

Retragerea efectivă a lui Vâlcov din Guvern ar urma astfel să se petreacă cel mai devreme miercurea viitoare. „Apoi îl voi informa pe președinte, îi voi informa pe colegii mei din PSD și voi numi un nou ministru de Finanțe”, și-a explicat Ponta planul.

Ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, este urmărit penal de DNA pentru trafic de influență, el fiind acuzat că pe când era primar PDL la Slatina, în 2009, i-a cerut unui om de afaceri un comision de 20% în schimbul obținerii unor contracte în Slatina, Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, legate de extinderea și reabilitarea sistemului de alimentare cu apă și de canalizare a județului Olt. Vâlcov este acuzat că ar fi primit în perioada 2010-2013, în baza acestei înțelegeri, aproximativ 2 milioane de euro.

Cât despre postibilitatea majorării taxelor locale pe care proiectul o includea în varianta din 13 martie obținută de Mediafax, premierul susține că mofificările „nu vor fi majore”, urmând ca eventualele „greșeli” să fie îndreptate în Parlament. „Nu au apărut modificări majore, nu s-a mărit nicio taxă față de ceea ce s-a spus inițial. Este vorba despre taxele locale care rămân…de fapt, se face o marjă mai mare, pot să fie mai mici decât azi sau mai mari, în funcție de decizia consiliilor locale. De altfel, toate propunerile pe care le facem beneficiază de faptul că vor fi discutate, dezbătute și, dacă este cazul îmbunătățite, nu este nicio supărare, atât în Senat, în aprilie, cât și în Camera Deputaților, în mai și iunie, și dacă am greșit noi cu ceva, îndreaptă cu siguranță Parlamentul”, a adăugat Ponta.

Impozitul pentru locuințe pregătit pentru populație începând cu anul viitor a fost majorat în proiectul actualizat de Cod Fiscal redactat de Guvern, comparativ cu documentul anunțat în urmă cu o lună, prin creșterea valorii impozabile în funcție de care este calculată suma finală de plată. Un document datat 13 martie și obținut de MEDIAFAX, prevede creșteri de peste 6% ale valorii impozabile la toate categoriile de clădiri.

De asemenea, impozitul pe terenul intravilan și cel extravilan a fost majorat în proiectul actualizat, prin creșterea valorilor la care este înmulțită suprafața terenului, pentru stabilirea sumei de plată.

Și impozitul pe mașini a fost majorat în proiectul actualizat de Cod Fiscal, prin creșterea sumelor fixe luate în calcul la stabilirea sumei finale de plată.

Luni, premierul Ponta a declarat că decizia de majorare sau de reducere a impozitelor aparține autorității locale. Conform legii, autoritățile locale pot stabili un anumit cuantum al taxei, dar între limitele minime și maxime valorice stabilite prin Codul Fiscal.

În același timp, Ministerul Finanțelor a comunicat că a decis să nu mai preia în Codul Fiscal propunerea de creștere a impozitului pentru locuințe datorat de populație.

Ministerul susține că a hotărât să nu introducă în Codul Fiscal creșterea impozitului ca urmare a consultărilor din dezbaterile publice, fără să precizeze când au avut loc aceste consultări, în condiițiile în care noua formă a Codului Fiscal a fost finalizată vineri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Silvestru nu pierde timpul după despărțirea de Diana Șoșoacă. Cu cine a fost surprins
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee