Guvernul discută mâine noul Cod Fiscal. Cât mai rămâne Vâlcov ministru de Finanțe

Guvernul discută mâine noul Cod Fiscal. Cât mai rămâne Vâlcov ministru de Finanțe
Publicat: 18/03/2015, 09:18
Actualizat: 30/03/2015, 17:06

„Mâine în Guvern vom avea prima discuție pe ultima formă a celor două Coduri – Codul Fiscal și Codul de Procedură Fiscală – pentru ca miercurea viitoare să le adoptăm și să le trimitem în Parlament”, anunțat premierul la ieșirea de la o ședință de partid.

Aprobarea celor două Coduri ar urma să aibă loc cu Darius Vălcov ministru al Finanțelor, în ciuda demisiei sale anunțate ca urmare a acuzațiilor de trafic de influență și luare de mită pe care i le aduc procurorii DNA.

Retragerea efectivă a lui Vâlcov din Guvern ar urma astfel să se petreacă cel mai devreme miercurea viitoare. „Apoi îl voi informa pe președinte, îi voi informa pe colegii mei din PSD și voi numi un nou ministru de Finanțe”, și-a explicat Ponta planul.

Ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, este urmărit penal de DNA pentru trafic de influență, el fiind acuzat că pe când era primar PDL la Slatina, în 2009, i-a cerut unui om de afaceri un comision de 20% în schimbul obținerii unor contracte în Slatina, Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, legate de extinderea și reabilitarea sistemului de alimentare cu apă și de canalizare a județului Olt. Vâlcov este acuzat că ar fi primit în perioada 2010-2013, în baza acestei înțelegeri, aproximativ 2 milioane de euro.

Cât despre postibilitatea majorării taxelor locale pe care proiectul o includea în varianta din 13 martie obținută de Mediafax, premierul susține că mofificările „nu vor fi majore”, urmând ca eventualele „greșeli” să fie îndreptate în Parlament. „Nu au apărut modificări majore, nu s-a mărit nicio taxă față de ceea ce s-a spus inițial. Este vorba despre taxele locale care rămân…de fapt, se face o marjă mai mare, pot să fie mai mici decât azi sau mai mari, în funcție de decizia consiliilor locale. De altfel, toate propunerile pe care le facem beneficiază de faptul că vor fi discutate, dezbătute și, dacă este cazul îmbunătățite, nu este nicio supărare, atât în Senat, în aprilie, cât și în Camera Deputaților, în mai și iunie, și dacă am greșit noi cu ceva, îndreaptă cu siguranță Parlamentul”, a adăugat Ponta.

Impozitul pentru locuințe pregătit pentru populație începând cu anul viitor a fost majorat în proiectul actualizat de Cod Fiscal redactat de Guvern, comparativ cu documentul anunțat în urmă cu o lună, prin creșterea valorii impozabile în funcție de care este calculată suma finală de plată. Un document datat 13 martie și obținut de MEDIAFAX, prevede creșteri de peste 6% ale valorii impozabile la toate categoriile de clădiri.

De asemenea, impozitul pe terenul intravilan și cel extravilan a fost majorat în proiectul actualizat, prin creșterea valorilor la care este înmulțită suprafața terenului, pentru stabilirea sumei de plată.

Și impozitul pe mașini a fost majorat în proiectul actualizat de Cod Fiscal, prin creșterea sumelor fixe luate în calcul la stabilirea sumei finale de plată.

Luni, premierul Ponta a declarat că decizia de majorare sau de reducere a impozitelor aparține autorității locale. Conform legii, autoritățile locale pot stabili un anumit cuantum al taxei, dar între limitele minime și maxime valorice stabilite prin Codul Fiscal.

În același timp, Ministerul Finanțelor a comunicat că a decis să nu mai preia în Codul Fiscal propunerea de creștere a impozitului pentru locuințe datorat de populație.

Ministerul susține că a hotărât să nu introducă în Codul Fiscal creșterea impozitului ca urmare a consultărilor din dezbaterile publice, fără să precizeze când au avut loc aceste consultări, în condiițiile în care noua formă a Codului Fiscal a fost finalizată vineri.

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
A MURIT! Marcel Pavel e distrus: 'Of, Dumnezeule'
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
Ce a făcut Petrică Cercel pentru cei trei copii ai săi, înainte de a muri....
Gigi Becali a primit o lovitură de proporții! Patronul FCSB riscă să piardă o sumă...
A murit Dorin Anastasiu. Cântărețul avea 78 de ani, luase un trofeu major alături de...
A căzut mitul celor 10.000 de paşi pe care trebuie să-i facem pe zi, pentru...
Lovitură pentru cei care încalcă legea: Supraveghere video pe șosele și sancționare automată a contravenienților
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Simptomele COVID-19 în cazul copiilor. Cele trei semne care ar trebui să îi îngrijoreze pe...
A MURIT! Marcel Pavel e distrus: 'Of, Dumnezeule'
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Adio, centrale de apartament! Cu ce vor fi înlocuite, facturile vin mult reduse
ȘOC! Andreea Marin, ce GAFĂ! Greșeala uriașă din ultima fotografie
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului: A murit. Este doliu în lumea presei
10 milioane de oameni vor muri! Catastrofa care ne va lovi crunt. E cumplit ce...
Monarhia se află în PERICOL! Regina Elisabeta a comis o greșeală fatală. Este război total...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...