Guvernul își asumă răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi / Barna: PSD să nu își facă iluzii. Nu vom sprijini moțiunea / Alocațiile se dublează de la 1 august / Ciolacu: Depunem moțiune de cenzură împreună cu UDMR

Guvernul își asumă răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi / Barna: PSD să nu își facă iluzii. Nu vom sprijini moțiunea / Alocațiile se dublează de la 1 august / Ciolacu: Depunem moțiune de cenzură împreună cu UDMR
Publicat: 16/01/2020, 16:22

UPDATE Barna salută alegerea primarilor în două tururi: PSD să nu își facă iluzii.Nu vom sprijini moțiunea

Dan Barna salută decizia Guvernului de a-și asuma răspunderea pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Liderul USR transmite PSD-ului să nu își facă iluzii, deoarece nu va sprijini moțiunea de cenzură sau orice acțiune menită să împiedice cetățenii să își aleagă primari legitimi.

Citește continuarea…

UPDATE Deputat PNL: Singurul mod în care ne poate opri PSD este moțiunea de cenzură, ceea ce ne dorim

Deputatul Ovidiu Raețchi a afirmat, joi, că PNL trebuie să conducă un război „nemilos” pentru impunerea unor reforme de care PSD e îngrozit, astfel încât social-democrații să depună moțiune de cenzură, ceea ce își dorește PNL pentru declanșarea anticipatelor.
Citește continuarea…

UPDATE Ce presupune revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Cum se organizează acest scrutin

UPDATE Ciolacu, despre asumarea pe alegeri în două tururi: Depunem moțiune de cenzură împreună cu UDMR

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, joi, la Slatina, după anunțul Guvernului privind angajarea răspunderii pe adoptarea legii referitoare la alegerea primarilor în două tururi, că social-democrații vor depune moțiune de cenzură, primii parteneri la acest demers fiind UDMR.

„Au venit cu asumare pe două tururi. O să depunem o moțiune de cenzură împreună cu primii parteneri, grupul UDMR. Vă spun că va trece această moțiune de cenzură. Nu avem alt obiectiv decât să treacă aceasta. Ei sunt ferm convinși că din acest moment vom intra în anticipate. Nu vom intra. Vom demonstra că avem capacitatea de a crea o nouă majoritate parlamentară. O singură condiție avem. Să nu ne cereți să promovăm o propunere de prim-ministru. Vom căuta o propunere cu aliații noștri la acest demers să fie alta decât din interioriul PSD”, a afirmat Marcel Ciolacu în cadrul Conferinței Extraordinare a organizației PSD de Olt.

Executivul a luat decizia, în ședința de joi, de a-și asuma răspunderea în fața Parlamentului pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi, a anunțat premierul Ludovic Orban.

„În urmă cu peste doi ani de zile am inițiat un proiect de lege pentru a transpune dorința oamenilor de îmbunătățire a modului de alegere a primarilor și de conferire a unei legitimități acestor primari, prin impunerea obligației ca primarii să fie aleși cu 50%+1 dintre cetîțenii care își exprimă votul. Proiectul a fost parcat neregulamentar printr-o decizie a BPR la o comisie de cod electoral pentru a împiedica adoptarea proiectului de lege. (…) Ca atare stimați colegi, am luat decizia de a ne angaja răspunderea în fața Parlamentului pe proiectul de lege de alegerea priamrilor în două tururi”, a spus Ludovic Orban, la începutul ședinței de Guvern.

UPDATE Alocațiile se măresc de la 1 august 2020

Guvernul va aproba, în ședința de joi, o ordonanță de urgență pentru prorogarea termenului de intrare în vigoare a legii care prevede dublarea alocațiilor de stat pentru copii până la 1 august. „Vom crește alocațiile cu siguranță la rectificarea bugetară”, a spus premierul.

Introducerea ordonanței de urgență a fost introdusă pe ordinea de zi suplimentară la solicitarea ministrului Muncii, Violeta Alexandru, care a precizat că legea a fost aprobată ulterior promulgării bugetului de stat pe 2020 și nu sunt prevăzute resurse financiare.

„Propunerea e de a introduce ordonanța de urgență pe ordinea de zi cu propunerea ca termenul să se proroge până la 1 august”, a mai spus Alexandru.

Solicitarea Violetei Alexandru a fost aprobată de premierul Ludovic Orban.

„Pentru a face lumină trebuie să spunem câteva lucruri foarte simple. Din 2008 creșterile alocațiilor au fost realizate la inițiativa PNL. Apariția intempestivă acestui proiect ne-a creat o problemă foarte mare. Aici trebuie să știți că efortul bugetar necesar pentru a a susține o nouă dublare este de peste 6 miliarde, asta în condițiile în care bugetul trebuie să facă față creșterilor pensiilor și salariilor conform legilor aflate în vigoare. Sigur că ne dorim și vom crește alocațiile. Practic, noi și dacă am vrea, nu putem să facem acest lucru, pentru că intrarea în vigoare e ulterioară întrării în viogoare a bugetului. Avem posibilitatea de a face rectificarea bugetară numai după data de 1 iulie. Este imposibil de aplicat acum acest proiect de lege care poartă marca demagogiei și populismului specifică PSD. Aprob introducerea pe ordinea de zi. Vom crește alocațiile cu siguranță la rectificarea bugetară”, a spus, la rândul său, premierul Ludovic Orban.

UPDATE „În urmă cu peste doi ani de zile am inițiat un proiect de lege pentru a transpune dorința oamenilor de îmbunătățire a modului de alegere a primarilor și de conferire a unei legitimități acestor primari, prin impunerea obligației ca primarii să fie aleși cu 50%+1 dintre cetîțenii care își exprimă votul. Proiectul a fost parcat neregulamentar printr-o decizie a BPR la o comisie de cod electoral pentru a împiedica adoptarea proiectului de lege. (…) Ca atare stimați colegi, am luat decizia de a ne angaja răspunderea în fața Parlamentului pe proiectul de lege de alegerea priamrilor în două tururi”, a spus Ludovic Orban, la începutul ședinței de Guvern.

Premierul a adăugat că mulți primari nu au nicio performanță în administrarea localităților, însă și-au rezervat această poziție datorită sistemului de vot și alegerea într-un singur tur de scrutin.

„De la instalarea Guvenrului nostru am spus clar că facem ceea ce este necesar, corect, democratic și ceea ce își doresc oamenii. Sigur că mulți primari probabil își doresc alegeri într-un tur pentru că le este mult mai ușor să își rezerve poziția de primar. Dacă facem o analiză vedem că sunt mulți primari din cauza acestui sistem, fără să aibă nicio performanță în administrarea localităților lor, fără să aibă un plan de dezvoltare a comunităților locale pe care le au în grijă ca și primari”, a completat Orban.

Șeful Executivului a precizat că proiectul nu putea fi adoptat prin dezbatere parlamentară din cauza PSD-ului.

„Din punctul nostru de vedere pentru a îmbunătăți performanța administrațiilor locale este vital ca primarii să fie aleși de 50%+1 din voturi. Ca atare, e vremea să facem ce vor oamenii și ca atare am luat decizia de a ne angaja răspunderea. Am luat această decizie în momentul în care a devenit evident faptul că nu mai există nicio șansă ca prin dezbatere Parlamentară și prin vot în Camera Deputaților să îmbunătățim sistemul de vot”, a conchis Orban.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Fosta soție a lui Cabral arată fantastic la 57 de ani. Ce a pierdut prezentatorul...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Ieșenii s-au înghesuit la catafalcul lui Costel Corduneanu. Cei mai cunoscuți maneliști au cântat la...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Mutare de ultim moment a judecătoarei Ancuţa Popoviciu în cazul lui Vlad Pascu! Tatăl lui...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
O teorie bizară spune că în Univers există un singur electron