GUVERNUL PONTA 3. Structura noului guvern și lista miniștrilor, în negocierile USD-UDMR

Decizie de ultimă oră
Decizie de ultimă oră

Un Guvern Ponta 3 cu 17 ministere, patru viceprim-miniștri și patru miniștri delegați este, în linii mari, soluția pe care USD se pregătește să o avanseze marțea viitoare Parlamentului, cooptând și UDMR la guvernare. Din negocierile deja avansate la momentul ruperii oficiale a USL prin ieșirea PNL de la guvernare, rezultă că UDMR va intra în noul Executiv cu un post de viceprim-ministru pentru Kelemen Hunor și două portofolii ministeriale din care unul este cel de la Cultură, eliberat de Gigel Știrbu (PNL). Cum reprezentanții maghiarilor au refuzat oferta lui Victor Ponta de a prelua și Comunicațiile, în discuție rămân Mediul și, eventual, Sănătatea.

O altă negociere încă în desfășurare se poartă cu PC care dorește păstrarea ministrului delegat pentru IMM-uri, a Ministerului Agriculturii, dar și câștigarea unui portofoliu nou. Acesta ar putea fi cel al Pădurilor și Apelor, prin preluarea de Constantin la Agricultură. Oferta PSD, pe de altă parte, ar fi un post de viceprim-ministru și Departamentul pentru Relația cu Parlamentul.

Gabriel Oprea rămâne, la rândul său vicepremier, urmând să primească și un important portofoliu: Internele.

Plumb și Cazanciuc riscă să-și piardă ministerele

Dominant în viitorul Guvern va fi PSD, care nu intenționează să schimbe, la startul negocierilor cel puțin, niciun ministru cu excepția lui Dan Nica, deja inclus pe lista USD pentru europarlamentare. „Eu cred că domnul Nica atunci când a făcut alegerea asta, a avut în vedere toate variantele. Că mai sunt două luni, trei luni de zile, nu cred că se împiedică de un post”, a sugerat Ilie Sârbu intenția de ieșire a lui Nica din Guvern cu două luni înainte de momentul prevăzut inițial.

Mai mulți lideri PSD din teritoriu au declarat însă pentru gândul că intenționează să forțeze înlocuirea ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, de care sunt nemulțumiți. Acesta are însă susținerea lui Victor Ponta. Decizia finală se va lua luni, în CEx al PSD. Lui Cazanciuc i se reproșează din teritoriu că nu a făcut nimic pentru rezolvarea situațiilor de incompatibilitate.

O altă răsturnare de situație se anunță la Ministerul Mediului, funcția Rovanei Plumb fiind vizată și de UDMR care a refuzat prima ofertă a lui Ponta: Comunicațiile, pe lângă portofoliul de la Cultură pentru Kelemen Hunor, agreat și ca vicepremier. Dacă Mediul va fi preluat de UDMR-istul Attila Korodi, Rovana Plumb, care ar urma să facă un pas înapoi, este vehiculată pentru Ministerul Muncii, ca înlocuitoare a Marianei Câmpeanu, cu promisiunea că va fi susținută în toamnă pentru un post de comisar european.

UDMR vizează Cultura și Mediul

În discuție cu UDMR este și portofoliul Sănătății față de care liderii Uniunii nu au manifestat însă un interes deosebit. Dacă planurile UDMR, decis deja în proporție de 99% să intre în Guvern, se concretizează, Uniunea ia Cultura și Mediul, iar PSD rămâne să nominalizeze miniștri pentru Comunicații și Sănătate.

În primul caz, în partid se vehiculează numele unui actual secretar de stat, Bebe Ionică, deținătorul licenței Antena 1 Târgu Jiu și a ziarului Gorjeanul, provenit din filiala în care premierul Victor Ponta și-a reconfirmat mandatul de deputat. Fost PDL-ist, Bebe Ionică și-a șters din CV perioada petrecută în partidul lui Emil Boc, asumându-și doar poziția de vicepreședinte PSD Gorj din 2008. Potrivit presei locale, Ionică a fost unui din obișnuiții contractelor cu statul prin firma sa, Centrul de Calcul SA.

La Sănătate, pe de altă parte, Ponta ar vrea un specialist, care să poată duce la capăt reforma lăsată de Eugen Nicolăescu într-o formă precară într-un proiect de lege avansat în Guvern. Numele avansate în acest moment sunt cel al lui Vasile Cepoi, fost ministru și actual consilier al premierului, dar și al actualului ministru al Tineretului, Nicolae Bănicioiu, de profesie medic. Creditat cu șanse politice mari ar fi și Raed Arafat, pe care însă premierul l-a desemnat de curând responsabil al departamentului pentru situații de urgență, mutarea lui fiind puțin probabilă.

Transporturile se unesc cu Marile Proiecte, Bugetul cu Finanțele, Economia cu Energia. PC vrea să păstreze IMM-urile: „Trebuie să rămână distinct”

Așa cum a anunțat voalat Victor Ponta, intenția sa nu este de a aduce schimbări majore în actuala structură a Guvernului. Varianta de lucru renunță însă la ideea de bază a celui de-al doilea Guvern Ponta, în care numărul mare de miniștri era justificat la acel moment prin punerea în oglindă cu portofoliile Comisiei Europene pentru o colaborare mai bună.

Astfel, după plecarea liberalilor, liderii PSD se gândesc la comasarea Transporturilor cu Marile Proiecte, la preluarea Departamentului pentru Buget la Ministerul Finanțelor și la reîntregirea Ministerului Economiei prin preluarea Departamentului pentru Energie.

Aici, PC are însă o obiecție, dorind ca IMM-urile, Mediul de Afaceri și Turismul să rămână un portofoliu distinct și după plecarea ministrului Maria Grapini, candidat USD la europarlamentare. „Eu și domnul Nica (Dan Nica, ministrul pentru Societatea Informațională, aflat pe aceeași listă pentru PE, n.red) vrem să începem campania, în aprilie, în afara Guvernului. Sigur  că, dacă se va face o restructurare mai devreme, decizia este a primului-ministru. În mod normal ar fi ca cei doi miniștri să nu mai încurcăm pentru o lună”, a arătat Maria Grapini, contactată de gândul. În opinia sa, portofoliul ar trebui însă să rămână decuplat de cel al Economiei, pe care se pregătește să îl preia integral Constantin Niță (PSD). „Cercetarea n-aș comasa-o cu Educația, pentru că Cercetarea ar trebui să fie mai aproape de Mediul de Afaceri. Dar evident că Finanțele le-aș uni cu Bugetul. Apele și Pădurile ba erau la Ministerul Mediului, ba la Ministerul Agriculturii, niciodată singure. Pot să își găsească locul la unul dintre cele două ministere. Poate că ideea ca Transporturile să fie în același loc cu Marile Proiecte este binevenită. Din ce am văzut în ultimul an în Guvern, așa cred, că e bine să fie mai aproape. Poate fi Ministerul Economiei, Comerțului și eventual Energiei care are ce căuta, dar atât. Ministerul pentru IMM-uri nu trebuie, din trendul pe care îl văd, trebuie să rămână distinct”, spune Grapini, vicepreședinte PC.

PSD negociază cu PC cu șefia Senatului pe masă

Surse din PSD au explicat pentru gândul că, în noua structură, PC va primi oferta nominalizării unui vicepremier, dar cel mai probabil și un portofoliu suplimentar, negocierea purtându-se cu șefia Senatului pe masă. Astfel, liderii PSD au decis în Biroul Politic să nu forțeze debarcarea lui Antonescu, dar se pregătesc pentru plecarea inevitabilă a acestuia, într-o formă sau alta, până la sfârșitul anului. În această logică, PSD are în vedere obținerea unui acord pentru ca șefia Senatului să revină unui social-democrat dacă PC dorește un portofoliu în plus.

Senatorul PSD Ilie Sârbu a reamintit astăzi că funcția lui Antonescu „a fost o concesie pe care a făcut-o PC”, singurul îndreptățit, conform protocolului, la această funcție. În aceste condiții, PSD ia în calcul un schimb între „dreptul” la poziția a doua în stat și un portofoliu pe care să îl cedeze acum PC.

La un minister suplimentar speră de altfel și conservatorii. „Dacă iese un partid care are 7 portofolii și numărul de ministere se păstrează, evident poate fi un portofoliu în plus pentru PC, având în vedere algoritmul”, se așteaptă Grapini.

Potrivit surselor citate, compensația ar urma să vină, eventual, prin preluarea de către Daniel Constantin a funcției de vicepremier și a portofoliului Pădurilor pe lângă Ministerul Agriculturii, pe masa negocierii fiind și funcția de ministru delegat pentru Relația cu Parlamentul, eliberată de liberalul Mihai Voicu.

Guvern USD-UDMR, cu susținerea minorităților. Pambuccian: „Vom susține Guvernul, oricare ar fi el”

Oricare ar fi în final structura decisă în urma negocierilor, Guvernul Ponta III are din start o majoritate, fie și fragilă, în Parlament pentru a fi validat. Acesteia ar urma să i se adauge UDMR, dispusă să intre deschis în Executiv, în contextul în care parlamentarii Uniunii, consultați luni seara, au arătat că nu vor să își asume riscul unuii eșec la europarlamentare în lipsa resurselor guvernării.

Întrebat marți dacă ia în calcul doar ipoteza susținerii parlamentare a Guvernului, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost tranșant: „Noi nu semnăm CEC-uri în alb”.

Alte 17 voturi ar urma să vina din partea grupului minorităților care nu condiționează susținerea unui Guvern din care să facă parte și UDMR de rezolvarea prealabilă a mai vechilor Divergențe pe legea minirităților. „Dacă vom susține, și probabil că da, parlamentar, Guvernul, oricare ar fi el, o să nevedem mai departe de chestiunile care ne interesează pe noi și pe acelea le vom cere mai departe. Eu sper să ajungem să trecem în sfârșit legea minirităților. Aici nu trebuie să ne înțelegem cu zona guvernamentală atât de mult cât cu UDMR-ul. Și noi și UDMR întotdeauna ne-am înțeles. Că avem neînțelegerii punctuale pe o anumită lege… Nu scoate nimeni securea războiului din atât”, spune liderul grupului parlamentar, deputatul Varujan Pambuccian.

Guvernul Ponta III

Ministerul Afacerilor Externe – Titus Corlățean

Ministerul Afacerilor Interne – Gabriel Oprea, vicepremier

Ministerul Agriculturii Și Dezvoltării Rurale (eventual cu portofoliul Apelor și Pădurilor) – Daniel Constantin, vicepremier

Ministerul Apărării Naționale – Mircea Dușa

Ministerul Culturii – Kelemen Hunor, vicepremier (UDMR) / Georgică Severin (PSD)

Ministerul Dezvoltării Regionale Și Administrației Publice – Liviu Dragnea, vicepremier

Ministerul Economiei, Comerțului și Energiei – Constantin Niță

Ministerul Educației Naționale – Remus Pricopie

Ministerul Finanțelor Publice (inclusiv portofoliul Bugetului) – Liviu Voinea

Ministerul Fondurilor Europene – Eugen Teodorovici

Ministerul Justiției – Robert Cazanciuc (dacă Victor Ponta ignoră presiunile din teritoriu)

Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice – Attila Korodi / Rovana Plumb

Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice –  Rovana Plumb/ Liviu Pop/ Alexandru Cordoș

Ministerul pentru Societatea Informațională – PSD (Bebe Ionică)

Ministerul Sănătății –  Vasile Cepoi/ Raed Arafat/ Nicolae Bănicioiu

Ministerul Tineretului și Sportului – Nicolae Bănicioiu /Mihai Sturzu

Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Marilor Proiecte de Investiții – Dan Șova

Ministru delegat pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediu de Afaceri și Turism – PC

Ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică – Mihnea Cosmin Costoiu

Ministrul delegat pentru Dialog Social – Doina Adriana Pană

Ministru delegat pentru Relația cu Parlamentul – PC

Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
FOTO. Alina Eremia, imagini fără perdea în costum de baie! Cum s-a pozat pe o...
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Horoscopul de MÂINE aduce vești bune! Se întoarce roata
Mama lui Gigi Becali s-a infectat cu coronavirus! Ce a făcut patronul lui FCSB, după...
Ultimul sondaj înainte de alegeri! Cum stau Nicușor Dan și Gabriela Firea. Asta e diferența!
Ţară care anunţă oficial că se confruntă cu al treilea val al pandemiei de coronavirus:...
Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Supriză de PROPORȚII după ce a fost reconstruită fața unui CĂLUGĂR medieval. „Seamănă mult prea...
EXCLUSIV: Ce i se întâmplă acum primarului PNL, după ce și-a filmat fiica dezbrăcată, în...
Divorțul anului în showbiz! După 3 ani au pus punct
Ce simtome are bruceloza, noua epidemie izbucnită în China. Bacteria a scăpat dintr-un laborator
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide