GUVERNUL PONTA. Surpriza Andrei Marga la Externe

GUVERNUL PONTA. Surpriza Andrei Marga la Externe
Publicat: 01/05/2012, 22:40
Actualizat: 13/12/2013, 14:28

Andrei Marga, noul ministru al Externelor, a mai fost în Guvern, dar ca ministru al Educației, în perioada 1997 – 2000, când a fost coleg de Cabinet cu Traian Băsescu, actualul șef al statului criticându-l pe liberal, în 2010, pentru reforma pe care a făcut-o în domeniu la finele anilor ’90.

Inițial, în timpul negocierilor din USL, numele lui Marga a fost vehiculat pentru Ministerul Educației.

Andrei Marga s-a născut la 22 mai 1946, la București. Din 1971, el este licențiat în Filosofie, cu specializarea secundară Sociologie.

Marga este profesor universitar, doctor în Filosofie contemporană, predând această disciplină, precum și Logica, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. Marga a fost, timp de patru mandate, din anul 1993, rector al acestei Universități.

Andrei Marga este laureat al premiului Herder (2005) și este, din anul 2010, membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Între 5 decembrie 1997 și 28 decembrie 2000, a ocupat funcția de ministru al Educației Naționale, în Cabinetele conduse de Victor Ciorbea, Radu Vasile și Mugur Isărescu.

Potrivit CV-ului său, Marga a lansat, în calitatea de ministru al Educației, programul reformei comprehensive a Educației, care includea reforma curriculară, schimbări în managementul academic și financiar în domeniul educației, descentralizarea și reorganizarea cercetării. Marga a încheiat, în 2000, negocierile cu Uniunea Europeană la capitolul „Educație”.

Ulterior, după ce a deținut pentru scurt timp funcția de președinte al PNȚCD, Marga a părăsit acest partid și s-a înscris în PNL, fiind, în prezent, membru al Biroului Politic Central al Partidului Național Liberal și, în această calitate, făcând parte din Consiliul Național Executiv și din Delegația Permanentă ale acestui partid.

El este cunoscut ca un oponent al președintelui Traian Băsescu și al PDL, având numeroase dispute cu șeful statului sau cu democrat-liberalii, de-a lungul timpului, pe subiectul reformei educației. El a fost acuzat de președintele Băsescu de distrugerea sistemului de învățământ, inclusiv prin desființarea liceelor profesionale. Președintele spunea că situația proastă din prezent a învățământului este cauzată de „reforma Marga”. „Marga a distrus sistemul de învățământ, în interesul lui și al unor grupuri”, spunea Băsescu, în noiembrie 2010. În replică, Marga a criticat insistent reforma propusă de președintele Băsescu și susținută de PDL. De asemenea, Marga s-a exprimat politic în numeroase rânduri criticând declarații sau măsuri ale președintelui Băsescu sau ale coaliției aflate la guvernare înainte de aprilie 2012.

Andrei Marga este autorul a numeroase cărți având ca subiect Istoria filosofiei moderne și contemporane, Filosofia politică și a religiei. De asemenea, Marga a primit mai multe premii și distincții internaționale.

Marga cunoaște patru limbi străine: engleza, germana, franceza și italiana.

Andrei Marga este căsătorit cu Delia-Felicia Marga, conferențiar universitar doctor la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din Cluj.

Potrivit declarației sale de avere din 1 iunie 2011, Marga deține patru apartamente în Cluj, dobândite împreună cu soția sa: un apartament de patru camere, cumpărat în anul 1995, cu o suprafață de 169 metri pătrați, un apartament de trei camere, cu o suprafață de 70 metri pătrați, cumpărat, prin credit bancar, în anul 2005, un apartament de două camere și 79 metri pătrați, și altul, tot de două camere și 73 metri pătrați, ambele achiziționate în anul 2008, dintre care unul prin credit bancar.

Profesorul universitar deține o mașină Volkswagen, fabricată în 2011, dobândită în sistem „buy back”.

Andrei Marga are deschise două conturi bancare, unul în țară, în valoare de 40.000 de euro, și unul în străinătate, în valoare de peste 26.000 de euro, bani rezultați din publicistică, conferințe și activitate didactică.

La capitolul „Datorii”, acesta menționează un credit ipotecar, contractat în anul 2008, la BCR, și care este scadent în anul 2014, în valoare de 12.000 de euro.

În anul 2011, Marga declara venituri totale anuale în valoare de 122.000 de lei, din salariul său pentru funcția de bază din resurse bugetare și extrabugetare, și de 98.000 de lei din alte activități.

La acestea se adăugă salariul anual al soției sale, de 60.000 de lei, și veniturile acesteia din alte activități, de 66.000 de lei.

Marga mai declara 12.000 de lei, reprezentând venituri din activități independente, respectiv pentru publicistică și conferințe, și încă 15.000 anual, provenind din închirierea unui apartament.

La capitolul „Venituri din alte surse”, sunt declarați 18.000 de lei, pentru proiecte desfășurate la UBB.

Potrivit declarației sale de interese, completată în anul 2011, Andrei Marga precizează că face parte din conducerile Fundației „Alma Mater” și Fundației „Bartolomeu Anania”.

Eliana Rădulescu, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Meteorologii Accuweather anunță precipitații și temperaturi scăzute: Prognoza meteo pentru ziua de miercuri, 24 aprilie...
Momente de neratat cu divele din România! Au căscat gura maaare, maaaare
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie de ultimă oră pentru cei care au TELEFOANE mobile. Noua regulă va fi OBLIGATORIE
Anxietatea și depresia, provocate de un obicei banal. Poate fi evitat zilnic
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu