GUVERNUL PONTA. Victor Alistar, numit ministru delegat, are probleme de incompatibilitate cu ANI. CCR spune că nu poate fi numit în funcții publice

GUVERNUL PONTA. Victor Alistar, numit ministru delegat, are probleme de incompatibilitate cu ANI. CCR spune că nu poate fi numit în funcții publice
Publicat: 01/05/2012, 22:55
Actualizat: 02/05/2012, 20:46

Victor Alistar a fost desemnat ministru delegat pentru strategii guvernamentale, transparență decizională și relația cu societatea civilă. La 34 de ani, Alistar este directorul executiv al organizației de luptă împotriva corupției Transparency International Romania.

În 2009, Agenția Națională de Integritate (ANI) a decis că Alistar se află în stare de incompatibilitate, pentru că deținea concomitent mai multe funcții publice – funcționar public ca purtător de cuvânt al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, director executiv al Asociației Române pentru Transparență și avocat. Alistar nu a contestat decizia în instanță, astfel că aceasta a rămas în vigoare, conform legii vechi după care a funcționat ANI.

Verdictul ANI a atras după sine interdicția de a exercita funcții publice timp de trei ani, începând cu august 2009, lucru confirmat de Curtea Constituțională, ceea ce înseamnă că Alistar nu ar ave-a voie să fie ministru în cabinetul Ponta.

Victor Ponta a declarat însă, la anunțarea miniștrilor din cabinetul său, că nu există nici o problemă de incompatibilitate cu Victor Alistar.

Victor Alistar a explicat pentru gândul că, la momentul deciziei Curții Constituționale, pe rolul Curții de Apel București se judeca actul emis de ANI. Judecătorii bucureșteni au dat o sentință definitivă în septembrie 2011, conform căreia actul emis de ANI nu are caracter definitiv, astfel că interdicția lui Alistar de a deține funcții publice până în august 2012 nu mai este în vigoare. Totuși, ANI a atact decizia cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, care este încă pe rolul instanței.

Judecătorii Curții Constituționale au decis că „starea de incompatibilitate a lui Teodor Victor-Alistar a rămas definitivă la data de 7 august 2009, acesta necontestând actul Agenției Naționale de Integritate în termenul prevăzut de lege, la instanța competentă”. Decizia a fost dată după ce un grup de parlamentari PDL a contestat decizia Senatului de a-l numi pe Alistar membru CSM din partea societății civile.

Alistar a candidat la șefia Agenției Naționale de Integritate (ANI) în 2007, însă a fost respins. A încercat să candideze și pentru funcția de membru al Consiliului Suprem al Magistraturii, însă a fost respins pentru că nu avea voie să dețină funcții publice, conform deciziei ANI. El este considerat un apropiat al PSD în domeniul justiției, susținând proiectele venite dinspre acest partid.

Alistar a avut pe numele său și un dosar penal în care a fost cercetat pentru uz de fals și fals în declarații. ANI a sesizat procurorii pentru că Alistar ar fi falsificat o semnătură a șefei sale de la Asociația Română pentru Transparență, Raluca Prună.

Alistar a declarat pentru gândul că procurorii au dat de două ori rezoluție de neîncepere a urmăririi penale în acest dosar.

Șeful Transparency Romania se va autosuspenda din funcția pe care o deține la organizația respectivă și va lucra în subordinea directă a premierului Victor Ponta, dispunând de un aparat propriu de lucru, dar fără să aibă calitatea de ordonator de credite.

ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată...
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului...
FOTO. Maria Dragomiroiu, imagini de senzație la plajă! Cum arată în costum de baie, la...
Zone erogene ale bărbaților care produc plăceri uriașe
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Omicron, tulpină dominantă în România. Noua variantă a acaparat marile oraşe: 96% în Cluj, 72%...
O bancă din România vinde un VW Passat. Pare chilipir dar are o mare problemă
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac...
CEO-ul Pfizer: Virusul va persista ani de zile, dar acesta ar putea fi ultimul val...
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
BĂTAIE în toată regula la o SALĂ de FITNESS!
Ţara devenită paradis pentru pensionare. O „mamaie” a avut 15 iubiţi tineri în 7 ani:...
Răsturnare șocantă de situație în cazul Raisei, fetița ucisă pe trecere de mașina poliţiei. Ce...
Șocul anului despre pensiile din România! Este anunțul momentului pentru milioane de români
Adevărul despre numărul record de morți în România. Un medic oncolog aruncă bomba
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...