Guvernul va aloca 1% din PIB pentru CERCETARE. Premierul Ciucă: „Este un obiectiv. Semnăm contracte în valoare de 117 milioane de euro”

Publicat: 23/05/2023, 10:49
Actualizat: 23/05/2023, 14:18

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul are ca obiectiv alocarea a 1% din PIB pentru cercetare în anul viitor. El a făcut apel la specialiști să dezvolte proiecte care să valorifice potențialul și oportunitățile în domeniul cercetării din România.

Nicolae Ciucă a participat la ceremonia de semnare a contractelor de finanțare destinate sprijinirii sistemului național de cercetare-dezvoltare prin atragerea de resursă umană înalt specializată din străinătate, inclusiv din diaspora științifică.

Valoarea acestor contracte semnate este de 117 milioane de euro și acești bani sunt destinați cercetătorilor români din diaspora care vor colabora strâns cu universități și institute din țară, în proiecte specifice. Aceste contracte reprezintă aproximativ 70% din suma totală prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență pentru a sprijini cercetătorii români din diaspora.

„Semnăm contracte în valoare de 117 milioane de euro, bani care sunt destinaţi cercetătorilor români din diaspora, care vor lucra foarte îndeaproape sau în anumite proiecte, nemijlocit, cu universităţile, cu institutele din ţara noastră.

Faptul că reuşim astăzi să semnăm aceste contracte, care reprezintă aproximativ 70% din suma totală pe care noi am prevăzut-o în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru a sprijini cercetătorii români din diaspora, reprezintă dovada faptului că la nivelul Guvernului, dincolo de angajamentele asumate, dincolo de mesaje, dincolo de vorbe, iată că reuşim să concretizăm ceea ce ne-am propus pentru a pune cu adevărat în valoare cercetarea românească.

Dorim ca prin aceste măsuri pe care le luăm să facem în aşa fel încât să dăm speranţa celor care lucrează în acest domeniu că avem posibilitatea să ne aliniem la tot ceea ce a însemnat progresul şi dinamica în cercetare, în evoluţia tehnologică şi nu am pierdut orice şansă şi orice speranţă”, a afirmat Ciucă.

Buget de 1% din PIB pentru Cercetare

Nicolae Ciucă a confirmat că alocările pentru cercetare vor continua să crească, menționând că în acest an bugetul pentru cercetare și inovare a fost majorat cu 70%. Cu toate acestea, el a explicat că nu au fost alocate mai multe fonduri, deoarece discuțiile la minister au indicat că o alocare excesivă nu ar putea fi eficient gestionată. Mai mult, șeful Executivului a anunțat că obiectivul stabilit pentru anul viitor este de 1% din PIB pentru cercetare în România.

„Am mers pe acest 70% şi ne-am propus şi este un obiectiv ca anul viitor cercetarea din România să beneficieze de un procent de 1% din PIB. Dar, asta înseamnă că, alături de structurile Ministerului Cercetării, să avem şi angajamentul şi participarea dumneavoastră a tuturor celor care vă desfăşuraţi activitatea în acest domeniu, astfel încât banii să fie direcţionaţi către scopuri şi obiective care să pună în valoare, aşa cum spuneam, potenţialul şi oportunităţile pe care ţara noastră le are”, a explicat Nicolae Ciucă.

Prin Planul Național de Redresare și Reziliență, au fost alocate 117 milioane de euro pentru susținerea cercetării românești din diaspora. Acești bani vor fi distribuiți prin 83 de contracte de finanțare către universități, institute naționale de cercetare-dezvoltare, institute ale Academiei Române și alte organizații din sistemul național de cercetare-dezvoltare, potrivit Agerpres.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ștafeta torței olimpice de la Paris 2024 va include 30 de situri din patrimoniul UNESCO