Hotărârea Senatului în cazul votului care l-a salvat pe Dan Șova de arestare este NECONSTITUȚIONALĂ

Publicat: 06/05/2015, 13:31
Actualizat: 06/05/2015, 14:45

Judecătorii Curții Constituționale au decis, miercuri, că hotărârea redactată de Senat în cazul lui Dan Șova, la o lună distanță de la votul în plen privind încuviințarea reținerii și arestării, este neconstituțională.

Curtea Constituțională susține că hotătârea a fost adoptată în temeiul unor prevederi legale și regulamentare care contravin legii fundamentale

PNL a sesizat CCR și a contestat actul redactat de Senat, care constată faptul că nu a fost întrunit numărul necesar de voturi pentru încuviințarea reținerii și arestării lui Dan Șova. Anterior sesizării, președintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat că votul în cazul lui Șova ar putea fi reluat.

UPDATE 13:30Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului: „Așteptăm motivarea Curții și publicarea în Monitorul Oficial, vom analiza la nivelul Biroului Permanent, așa cum se întâmplă de obicei, va fi sesizată comisia juridică, care vine cu un punct de vedere, iar apoi îl supunem plenului Senatului. Dar nu este niciun fel de comentariu de făcut în ceea ce mă privește, ca președinte al Senatului. Vă spun că decizia CCR va fi pusă în aplicare, dar trebuie să așteptăm publicarea ei. Până nu văd motivarea deciziei Curții, nu vă pot face niciun comentariu, nu vreau să mă lansez în niciun fel de speculații. Mi s-ar părea nepotrivite, să cred eu sau să apreciez cum au judecat judecătorii, nu pot să fac așa ceva„.

UPDATE 13:25Augustin Zegrean, președintele CCR: „Curtea a constatat că hotărârea este neconstituțională, întrucât a fost adoptată în baza unor dispoziții legale și regulamentare contrare articolului 76, alineatul 2 din Constituție. Nu vom indica nicio cale de urmat pentru că Senatul știe ce are de făcut, nu trebuie să le spunem noi„.

UPDATE 12:47 Curtea Constituțională a decis că hotărârea Senatului este neconstituțională.

În sesizarea făcută de liberali, aceștia subliniază faptul că, la momentul redactării hotărârii, nu au fost respectate articolul 173 din actualul Regulament al Senatului și articolul 24 din Statutul deputaților și senatorilor, ambele precizând că hotărârile se adoptă cu majoritate simplă.

Un alt aspect semnalat de PNL, din punct de vedere procedural, îl constituie conținutul hotărârii senatului. Liberalii consideră că, deși nu are o denumire, această hotărâre privește o constatare, așa cum reiese din redactare.

„Potrivit prevederilor regulamentare, singura materie în care atât Senatul, cât și Camera Deputaților au adoptat hotărâri privind o constatare, a fost cea a încetării unor mandate de senator, respectiv de deputat care, evident, produce efecte juridice clare, neinterpretabile. Or, în speță, nu înțelegem caracterul hotărârii de constatare a rezultatului unui vot (care nu a fost întrunit potrivit prevederilor legale în vigoare), practic o simplă consemnare.

Teoretic, consemnarea rezultatului votului menționat ar trebui să producă efecte. În acest sens, constatăm că hotărârea, astfel cum este redactată, e lipsită de decizia, fie ea de respingere ori admitere, privind cererea parchetului asupra căreia Senatul avea libertatea să se pronunțe”, se mai arată în sesizarea către Curtea Constituțională.

Cum a tergiversat PSD redactarea hotărârii

După ce Curtea Constituțională a obligat Senatul să redacteze o hotărâre în cazul lui Dan Șova, senatorii s-au mișcat foarte greu. Timp de câteva zile, Călin Popescu Tăriceanu a refuzat să semneze această hotărâre, decizia finală fiind lăsată la latitudinea comisiei juridice. Astfel, abia după ce senatorii juriști au redactat proiectul de hotărâre, Tăriceanu a semnat acest act, fără a-și asuma el responsabilitate.

La o zi după publicarea hotărârii în Monitorul Oficial, PNL a contestat-o la CCR.

Senatorii au respins, pe 25 martie, încuviințarea reținerii și arestării preventive a lui Dan Șova, cu 79 de voturi „pentru”, 67 de voturi „împotrivă” și cinci abțineri.

Zegrean: Votul ar putea fi reluat

Judecătorul Augustin Zegrean a spus, la intrarea în sediul CC, că votul ar trebui reluat, dacă se va admite contestația formulată de PNL.

Președintele Curții face astfel referire la contestația la hotărârea Senatului privind votul în cazul Dan Șova, pe care PNL a anunțat că o va depune joi dimineață.

„Dacă am zice că e neconstituțional, cred că (Parlamentul – n. red.) ar trebui să adopte altă hotărâre, dacă aia nu e bună. Dacă va fi declarată ne-bună va trebui dată alta, nu? (…) Ar trebui să rejudece cererea aceea, mă gandesc. Altfel cum? Până acum, hotărârile Parlamentului care au fost declarate neconstituționale au fost refăcute, s-au luat alte hotărâri. Se reia totul de la capăt. Voi ați vrea să vă spun acum așa: dacă vine la noi dosarul acela (contestația formulată de PNL – n.red.) și admitem, îl arestează pe Șova. Nu pot să vă spun așa ceva, pentru că nici nu-i adevărat. Deci se reia votul, se face altă hotărâre”, a explicat judecătorul Augustin Zegrean.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
O vedetă PRO TV, decizie de neînțeles. De ce s-a retras din televiziune
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului