• Publicat:
  • Actualizat:
Politică

Iată de ce vor liberalii anticipate: SONDAJELE „doar pentru uz intern” arată un Ponta în picaj și o diferență mare de scor PNL-PSD. Surpriza Iohannis

La patru luni de la alegerile prezidențiale și de la instalarea lui Klaus Iohannis la Cotroceni, liderii PNL deja au expus în spațiul public ideea alegerilor anticipate pentru parlamentare. Pe fondul ultimelor controverse legate de votul senatorilor în cazul reținerii și arestării preventive a lui Dan Șova, dar bazându-se și pe sondajele "de uz intern" ale PNL, liberalii prind curaj și vor să marșeze pe ideea alegerii senatorilor și deputaților cu mai bine de un an înainte. În sondajele PNL, se observă cum încrederea în premierul Victor Ponta scade drastic de la o lună la alta, în timp ce avansul PNL față de alianța PSD-PC-UNPR rămâne unul consistent.

Votul în cazul lui Dan Șova, pe numele căruia procurorii DNA au cerut reținerea și arestarea preventivă, dar pe care senatorii au respins-o, i-a făcut pe liberali să avanseze în spațiul public ideea alegerilor anticipate în cazul parlamentarelor.

Cu o serie de sondaje „de uz intern” și cu valurile de proteste din București și din țară anunțate din cauza votului din Senat în cazul lui Șova, PNL încearcă să profite la maximum de momentul prost pentru partidul lui Victor Ponta.

Concret, vorbim despre două sondaje realizate de CSOP, „doar pentru uz intern”, care le dau speranțe liberalilor. Primul a fost realizat în ianuarie-februarie, pe un eșantion de 1.036 de persoane, în timp ce al doilea studiu a fost realizat în martie, pe un eșantion de 1.007 persoane.

La diferență de doar o lună între cele două, concluziile sunt evidente. Încrederea în Guvern a scăzut, la fel și încrederea în premierul Victor Ponta.

Dacă la sfârșitul lui ianuarie, românii susțineau că au 22% încredere oarecum bună și foarte bună în Guvern, în martie cota a scăzut până la 18%. Nici prim-ministrul nu trece printr-o perioadă prosperă, asta pentru că cele două sondaje arată că, în interval de o lună, încrederea în Victor Ponta a scăzut dramatic, de la 31% în februarie la 23% în martie.

În același timp, dacă Vasile Blaga rămâne constant, cota de încredere de care beneficiază Alina Gorghiu a crescut timid, într-o lună, de la 14% la 16%.

La polul opus, surpriza vine însă de la Klaus Iohannis. Deși în nume personal rămâne constant în sondaje, instituția Președinției a scăzut în topul încrederii de la 54%, în februarie, la 48%, în martie.

Încrederea în Parlament în acest moment a ajuns la cote dramatice. Potrivit acelorași sondaje, încrederea în puterea legislativă a scăzut de la 13% la 11%.

Un alt argument care îi face pe liberali să continue cu ideea alegerilor anticipate este și diferența de intenție de vot în rândul românilor.

Cele două sondaje, realizate în ianuarie-februarie și în martie, arată că liberalii se mențin în topul intenției de vot, la o distanță considerabilă de alianța PSD-PC-UNPR. Astfel, dintre cei 41% dintre românii care au probabilitate mare de a veni la vot, 49% ar vota cu PNL. Dacă liberalii au rămas constanți în opțiunea românilor, alianța PSD-PC-UNPR a scăzut cu 1%, ajungând astfel, în martie, la 31%. Ceea ce înseamnă că între cele două formațiuni politice era, înaintea scandalului declanșat de cazul lui Dan Șova, de 18 procente.

Precizăm că primul sondaj a fost realizat în perioada 27 ianuarie-4 februarie, iar cel de-al doilea în perioada 3-10 martie.

După ce Dan Șova a fost ”salvat” de colegii din Parlament, care au respins prin vot cererea DNA de arestare a senatorului pentru că nu s-a întrunit numărul necesar de voturi (85), așa cum cere Regulamentul Senatului, contrar prevederilor din Constituție, PNL a cerut alegeri anticipate și un ”nou Parlament”.

Liberalii promovează ideea alegerilor anticipate pe rețelele de socializare, dar și în declarațiile publice.

 

Inchide