Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a promulgat luni legea privind controlul utilizării spațiului aerian și pe cea privind desfășurarea pe timp de pace misiunilor militare. Urmează că acestea să fie publicate în Monitorul Oficial, pentru a produce efecte.
Prima dintre legi se referă, mai exact, la posibilitatea ca armata să poată doborî dronele care intră ilegal în spațiul aerian românesc.
„Aeronava fără pilot la bord care trece ilegal frontiera de stat a României și zboară în spațiul aerian național fără autorizare poate fi distrusă, neutralizată sau poate fi preluat controlul asupra acesteia”, se arată mai exact în proiectul de lege.
Documentul prevede și două tipuri de modalități prin care militarii români vor putea interveni:
În cazul în care se petrece o astfel de situație, aceste măsuri vor fi luate de structurile din instituțiile din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională sau de „structurile forțelor statelor aliate și partenere, în condițiile tratatelor la care România este parte și a înțelegerilor tehnice încheiate în acest sens, cu respectarea legislației române”, potrivit proiectului legislativ. Cu alte cuvinte, trupele NATO ar putea ajuta și ele la neutralizarea sau distrugerea acestor drone.
De cealaltă parte, proiectul de lege care reglementează modul de desfăşurare pe timp de pace a misiunilor şi operaţiilor militare pe teritoriul statului român prevede, printre altele, faptul că pe timpul desfăşurării misiunilor şi operaţiilor militare, pe teritoriul statului român, cu participarea forţelor armate străine, comandantului român desemnat să conducă misiunea sau operaţia militară îi pot fi transferate, sub diferite grade de autoritate, forţele armate străine participante, în limitele stabilite prin mesajul privind transferul de autoritate.
Totodată, inițiativa mai prevede și că structurile desemnate din cadrul Armatei României, în funcţie de necesităţile operaţionale, pot fi transferate pentru perioade determinate de timp, sub diferite grade de autoritate în relaţia cu comandantul forţelor armate străine care conduce o operaţie militară pe teritoriul statului român, în limitele stabilite prin mesajul privind transferul de autoritate, semnat de către şeful Statului Major al Apărării şi prin înţelegerile tehnice încheiate în acest sens.
Reamintim că AUR, POT și SOS România au contestat la Curtea Constituțională cele două legi, însă judecătorii au respins ca neîntemeiate, cu unanimitate, sesizările.
CITEȘTE ȘI: