Ilie Sârbu îl ATACĂ DUR pe Crin Antonescu. „Se comportă ca o fată mare. A fost luat de val când a respins proiectul Roșia Montană”

Ilie Sârbu îl ATACĂ DUR pe Crin Antonescu. Se comportă ca o fată mare. A fost luat de val când a respins proiectul Roșia Montană
Publicat: 11/09/2013, 23:49
Actualizat: 11/08/2015, 23:54

După ce Crin Antonescu s-a delimitat oficial de proiectul Roșia Montană și a susținut că nu a fost informat de premierul Victor Ponta de banii pe care i-ar putea plăti România dacă proiectul nu se realizează, liderul grupului PSD din Senat, Ilie Sârbu, a declarat într-un interviu pentru gândul că președintele PNL „nu ar trebui să se comporte ca o „fată mare” și să afirme că nu știa nimic despre despăgubirile pe care statul român le va plăti. „Premierul a spus lucrul acesta în conferință de presă, iar în stânga sau în dreapta sa se afla domnul Crin Antonescu, care nu avea cum să nu știe. Dacă a luat-o sub formă de glumă sau nu a fost atent, aceasta este problema dânsului. Dacă premierul a spus-o public, înainte de conferință ori după conferință a existat o discuție pe tema aceasta. Poate nici nu trebuia să facă premierul vreo informare specială pentru că se cunoșteau amenințările pe care firma respectivă le tot aducea în spațiul public. Din punctul ăsta de vedere nu putem să facem pe fetele mari. Se știa, știa toată lumea”, a spus pentru gândul Sârbu.

Totodată, Sârbu i-a criticat pe miniștrii PNL care au votat pentru proiectul Roșia Montană în Guvern și apoi s-au opus lui la ședința grupurilor reunite ale PNL.

„Aceasta este un fel de demagogie politică, pe care o înțelegem. În Guvern s-a ridicat vreun ministru de la masă să spună eu nu sunt de acord? Eu nu am această informație. În Guvern, unde stăm la masă toți și unde sunt miniștri de resort, pentru că nu este doar doamna Rovana Plumb, ci este și doamna Lucia Varga, și ceilalți miniștri, acolo toți au spus este bine, îi dăm drumul. Când a venit în Parlament și a ieșit domnul Antonescu și a spus foarte tranșant o respingem, nu suntem de acord, și-au schimbat poziția. Să aprecieze cititorii dumneavoastră unde este adevărul”, a subliniat pentru gândul liderul pesediștilor din Senat.

El a cerut organelor abilitate ale statului să se autosesizeze din oficiu, deoarece au această obligație pentru a vedea dacă sunt nereguli în actele semnate de Guvern de-a lungul timpului în proiectul Roșia Montană.

În privința despăgubirilor, pronosticul lui Ilie Sârbu este că firma care are licența de exploatare la Roșia Montană „va câștiga” în litigiul cu statul român.

INTERVIUL INTEGRAL CU LIDERUL SENATORILOR PSD, ILIE SÂRBU

Gândul: Firma Gabriel Resources a anunțat că este posibil să dea în judecată statul român și va cere pagube de patru miliarde de dolari. Cum vedeți acest anunț făcut de Gabriel Resources?

Ilie Sârbu: Compania, poate, după calculele pe care le are poate, să justifice această sumă. Vom vedea dacă este reală sau nu. Dincolo de asta și premierul a spus că vor fi sancțiuni financiare, economice, pe care România va trebui să le suporte. Asta nu pentru că actualul premier sau Guvern are vreo vină, ci pentru că plătim deconturile din urmă, de la guvernele precedente. Este un drept al lor, vor putea să uzeze de el și eu cred că vor uza. Cu avocații pe care îi au, chiar mă aștept să și câștige.

Președintele PNL a afirmat că premierul Ponta nu l-a informat niciodată despre existența unor despăgubiri în cazul nerealizării proiectului Roșia Montană. Din informațiile dumneavostră, a existat o astfel de discuție?

De data aceasta, informațiile sunt publice. Premierul a spus lucrul acesta în conferință de presă, iar în stânga sau în dreapta sa se afla domnul Crin Antonescu, care nu avea cum să nu știe. Dacă a luat-o sub formă de glumă sau nu a fost atent, aceasta este problema dânsului. Dacă premierul a spus-o public, înainte de conferință ori după conferință a existat o discuție pe tema aceasta. Poate nici nu trebuia să facă premierul vreo informare specială pentru că se cunoșteau amenințările pe care firma respectivă le tot aducea în spațiul public și poate din punctul ei de vedere pe bună dreptate pentru că a tot fost plimbată de la un Guvern la altul, de la unii la alții. Nu mă refer aici la fapte de corupție pentru că nu am la ora aceasta niciun element, dar din punctul ăsta de vedere nu putem să facem pe fetele mari. Se știa, știa toată lumea.

Când spuneți „fetele mari” vă referiți la Crin Antonescu?

Păi da. Dânsul vine și spune nu știu nimic. Nu, este fals și eu am fost întotdeauna tranșant în politică, nu vreau să nu spun lucrurilor pe nume. A știut pentru că a fost martor, l-am văzut eu, lucrurile sunt foarte clare, sunt imagini. A fost prezent când premierul Ponta a explicat care sunt riscurile acestui contract. Sigur, acum nu discutăm cine l-a încheiat, cum l-a încheiat, aici trebuie organele abilitate ale statului să verifice, să-și facă datoria, nu să se uite la televizor. Sarcina lor nu este să se uite la televizor.

Credeți că ar trebui declanșată o anchetă din partea procurorilor pentru a se verifica toate documentele semnate de-a lungul timpului?

În momentul în care vor fi desecretizate și înțeleg că vor fi mâine. Dacă mâine vor fi făcute publice, atunci cu siguranță, nu cu siguranță, au obligația, prin fișa postului, să se autosesizeze. Este un act oficial, nu vine un ziar, nu vine un om de pe stradă și nici firma respectivă, ci vine Guvernul României, care vine spune eu fac asta deoarece eram constrâns de contractele încheiate pe parcursul timpului de următorii domni, miniștri, prim-miniștri, nu știu. Nu acuz pe nimeni, nu mă refer la nimeni pentru că nu știu. Documentele de mâine vor face lumină. Organele abilitate ar trebui să verifice dacă într-adevăr ce s-a semnat era corect, dacă erau avantajoase condițiile pentru România, dacă proiectul respectiv respecta condițiile de mediu și toate celelalte condiții pe care le impune și UE. Acum vine Guvernul Ponta, care a preluat o mulțime de probleme și de găuri negre să le rezolve. Dar, la nivelul USL, trebuia să fie o responsabilitate mai mare.

LA FINALUL ARTICOLULUI PUTEȚI ASCULTA FRAGMENTE DIN INTERVIUL CU LIDERUL SENATORILOR PSD ILIE SÂRBU

Îl puteți acuza pe Crin Antonescu de lipsă de solidaritate cu Guvernul Ponta?

Nu, exclus. Nu este lipsă de solidaritate. Cred mai mult ceea ce a spus dânsul, și citez din ce a spus, problemele sociale, disensiunile din societate l-au dus la această poziție

Protestele din stradă?

Da. Acestea l-au dus să aibă această poziție.

Vă așteptați să iasă cu această declarație luni?

Nu, nu, sincer nu. Îl cunosc și îl apreciez, am fost unul dintre cei care au avut numai cuvinte de laudă la adresa dânsului pentru că are un anumit discurs, este un politician versat, dar aici cred că a fost luat de val.

Ce val?

Valul pe care l-am văzut în stradă.

A simțit că pe acest val este oportun să facă declarații?

Nu știu dacă a speculat-o din punct de vedere electoral, poate a fost și impresionat, este greu de verificat sau să spun ce era în mintea dânsului. Dar noi, ca oameni politici, după ce ne-am pronunțat, mai ales un președinte de partid, indiferent ce am regreta după aceea, s-a dus, asta e viața, s-a dus porumbelul și nu mai putem regreta, nu îl mai putem aduce înapoi.

Se poate ajunge ca în Parlament, după aceste zile, să se voteze proiectul Roșia Montana?

În momentul în care cineva cunoaște bine situația, care își asumă responsabilitatea proiectului și se îndeplinesc toate condițiile, de la alea în jos nu coborîm. În campania electorală, în mod fals se spune că noi am declarat că nu vom accepta, noi am spus că nu vom accepta dacă nu se îndeplinesc condițiile de mediu. Acum se exagerează că Ponta a spus așa, Daciana Sârbu a spus așa. Nu, fals, toată lumea a spus că, dacă nu se îndeplinesc condițiile de mediu, ne legăm cu lanțuri de garduri, dar nimeni nu a spus așa din start nu suntem de acord. Toți conștientizăm că este nevoie de locuri de muncă.

Dar în clipa de față nu există un aviz de mediu, aceasta este problemă?

Vreau să clarificăm și acest aspect. În momentul în care proiectul de lege al Guvernului a fost avizat de Ministerul Mediului a plecat, când se ajunge la exploatare, când se ajunge la șantier este nevoie de el(avizul de mediu –n.r.). Asta scapă celor care se pronunță. Atunci vine mediul și spune începi șantierul dacă îndeplinește asta, asta și asta. Se pot scrie toate minunile lumii că exploatăm prin satelit, fără cianură cu razele de lună, dar când ne ducem pe șantier constatăm că nu se respectă. Acesta este rolul avizului de mediu, ultim. Lumea face confuzie între avizarea proiectului și între ceea ce înseamnă avizul de mediu. Doamna Rovana Plumb a vorbit pe bună dreptate că avizul de mediu se dă la începerea lucrărilor după ce se fac verificările. După ce se merge la fața locului și se pune degetul.

Domnul Antonescu a spus că PSD nu a avut curajul să iasă cu o opinie publică oficială.

Și asta este o glumă, ca să nu o taxez ca altceva. Dacă premierul României trimite în Parlament Ordonanța, o lege, și și-a asumat acest punct de vedere, cum să spui că nu a avut poziție. Și asta nu s-a trimis fără acordul miniștrilor PNL din Guvern.

Dar miniștrii PNL au votat împotriva proiectului la grupurile reunite ale PNL.

Lăsăm la o parte chestiunea aceasta. Aceasta este un fel de demagogie politică, pe care o înțelegem. În Guvern s-a ridicat vreun ministru de la masă să spună eu nu sunt de acord? Eu nu am această informație. În Guvern, unde stăm la masă toți, și unde sunt miniștri de resort, pentru că nu este doar doamna Rovana Plumb, ci este și doamna Lucia Varga, și ceilalți miniștri, acolo toți au spus este bine, îi dăm drumul. Când a venit în Parlament și a ieșit domnul Antonescu și a spus foarte tranșant o respingem, nu suntem de acord, și-au schimbat poziția. Să aprecieze cititorii dvs unde este adevărul.

Considerați că miniștri PNL trebuiau să spună în Guvern cerem o consultare cu partidul?

Dacă aveau un alt punct de vedere cu siguranță o făceau. În 2009, când noi făceam parte din Guvern cu PDL, și dacă vă uitați pe stenogramele pe un caz celebru acum, cu subvențiile la gaz, acolo spune clar că eu m-am împotrivit și mă făceau „nenorocit”. Au fost presiuni asupra mea, am spus că nu sunt de acord, ei mă înjurau.

Miniștrii PNL au fost solidari cu Guvernul?

După ce președintele partidului se pronunță pe o temă se duce până la nivelul al partidului știrea și asta e poziția cu care mergem. Nu îi acuz pe miniștri, ei dacă aveau un alt punct de vedere îl exprimau în ședința de Guvern, dacă PNL avea un alt punct de vedere. PNL nu a avut alt punct de vedere, au marșat pe această soluție și după două săptămâni și a ieșit președintele Antonescu, după ce au ieșit oamenii în stradă.

Crin Antonescu este totuși și candidatul PSD la prezidențiale.

Asta este altceva, nu discutăm despre candidat. Nu discutăm acum despre candidați, vorbim de o situație dată pe care nu am creat-o noi. Dacă lucrurile mergeau în chip firesc și domnul Antonescu nu anticipa și nu se grăbea, noi aveam programate Birouri Permanente reunite la ora 2, unde constituiam o comisie paritară, zece de la Cameră, zece de la Senat, plus o personalitate, care invitau ONG-uri și pe toți cei implicați, inclusiv firma respectivă. Făceau o analiză tehnică, dar profundă, cu specialiști și după ce se termina această discuție ne pronunțam. În anticipație, luați de val, nu cred că a fost bine.

Ați spus mai devreme că, dacă premierul și-a asumat acest proiect de lege și l-a trimis în Parlament, PSD ar fi votat pentru acest proiect.

Acest proiect a fost asumat de Guvernul României. La noi, când vine, scrie Guvernul României, punct de vedere pozitiv sau negativ. Asta scrie în lista mea, a celui care dau direcția votului și știți bine, nu mă mai feresc de asta, cu ridicarea de deget, unde scrie Guvern în general, în 99,9% din cazuri se votează. Știți asta, pentru că nu are rost să ne ferim de o realitate. Este partid, funcționează așa cum funcționează. În momentul în care venea de la Guvern, era o problemă cu ieșitul în stradă, sunt de acord cu asta, oameni care sunt îngrijorați că cianura se va devărsa pe România, că munții vor pleca din Apuseni și vor ajunge în Dobrogea, tot pot să înțeleg, dar trebuie să își spună punctul de vedere specialiștii, oamenii care cunosc problema și în rest poate să iasă în stradă o mie, un milion, raportat la 20 de milioane este o parte care își poate cuvântul. Asta nu înseamnă că își poate impune punctul de vedere. Noi suntem aleși de cei 20 de milioane. Noi, ăștia, cum ne spun că suntem nenorociți, noi reprezentăm națiunea română. Noi vrem să fim și democrați, și dictatori. Nu se poate.

Ați simtit că PNL a votat împotriva Guvernului?

Nu neapărat. Sunt puțin mai reținut și rezervat. PNL își sancționează propriii miniștri când votează împotrivă. PNL votează împotriva proiectului pe valul de antipatie care s-a creat în stradă, nu pe altceva. Nu pe criterii tehnice. Domnul Antonescu a spus-o „tehnic nu mă interesează”.

Există șansa ca proiectul să treacă în Parlament?

La Senat lucrurile sunt încheiate a trecut de comisii și a fost respins și marți intră în plen. Mă îndoiesc că va fi alt punct de vedere. La Cameră ei pot decide altceva, comisii speciale, altceva.

În Camera Deputaților se va merge repede pentru respingere sau va exista o dezbatere?

Depinde de deciziile politice care se vor lua.

Practic, dacă se va lua o decizie în USL.

Numai așa, în contextul ăsta. Dacă domnul Blaga a spus că nu vor vota, PNL nu vom vota, UDMR este împotrivă din start, noi cu cine, cu PPDD.

Crin Antonescu a subliniat că și premierul Ponta a spus că va vota împotrivă ca deputat.

Premierul Ponta a spus un lucru într-o emisiune televizată, ca parlamentar nu votez, dar nu a spus poziția PSD și îi oblig pe parlamentarii PSD să nu voteze. Domnul Antonescu este mult mai categoric, a spus-o resping, termenii pe care i-a folosit au fost categorici.

Subiectul este îngropat sau va mai exista o discuție în USL?

Astăzi, la ora la care vorbim, nu știu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Vremea îi surprinde și meteorologi. Ce se întâmplă în următoarele 24 de ore
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este, de fapt, relația dintre Mariana Ionescu Căpitănescu și sora sa, Marcela Fota, dincolo...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ