În așteptarea desecretizării arhivei SIPA, Predoiu sugerează că ar fi mai bine ca acest lucru să nu se întâmple: Va crea suspiciuni, poate și scurgeri de informații

În așteptarea desecretizării arhivei SIPA, Predoiu sugerează că ar fi mai bine ca acest lucru să nu se întâmple: Va crea suspiciuni, poate și scurgeri de informații
Publicat: 06/06/2017, 12:05

„Intrarea acum în Arhivă, într-un context politic tensionat, va crea suspiciuni, poate chiar vulnerabilitatea unor scurgeri reale sau doar pretinse de informații. Deci, dacă era just, ministrul Justiției ar fi recunoscut ceea ce nimeni nu pare să observe: joaca de-a arhiva vulnerabilizează sistemul judiciar, nu-l întărește. Dar folosește și creează o falsă imagine de reformă și de reformator ministrului, care poate începe lucrul la propria statuie”, a spus Predoiu, deputat al PNL și vicepreședinte al Camerei Deputaților.

Predoiu a criticat și „proiectul Toader de HG privind arhiva SIPA”, despre care a remarcat că a fost „vag contestat de câteva declarații palide ale UNJR și CSM” și că „nu aduce tehnic mai nimic nou față de cel al lui Macovei, cu excepția componenței comisiei și a termenului mult mai realist, de trei ani, pentru «inventariere»”.

„Argumentul că inventarierea va elimina presupusele șantaje asupra unor magistrați este doar teoretic și, într-o oarecare masură, hilar, pentru că, în ipoteza nedorită și, deocamdată, nedemonstrată, că există șantaje în sistemul judiciar, mă îndoiesc că presupușii șantajiști se vor împiedica de inventarierea arhivei în următorii trei ani, ba poate chiar vor profita de ea. Repet, (…) proiectul Toader de HG privind arhiva SIPA e cvasi-identic cu proiectul Macovei”, a mai spus fostul ministru al Justiției.

Fostul titular al portofoliului Justiției a precizat că rămâne la „părerea exprimată illo tempore, dar nesusținută politic și instituțional îndeajuns, că transferul pur și simplu al Arhivei SIPA la Arhivele Naționale și sigilarea ei pentru 50 de ani e preferabilă”.

La sfârșitul lunii mai, ministrul Justiției a explicat cum se va face desecretizarea arhivei SIPA, după ce Executivul a adoptat o hotărâre în acest sens, Tudorel Toader precizând că după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei, o comisie formată din cinci specialiști va analizat documentele pe parcursul a trei ani.

„Pe parcursul celor trei ani de zile veți avea acces la informațiile de interes public, vom respecta dreptul la viață privată, vom sesiza Ministerul Public unde e cazul, vom transfera la arhivele naționale unde e cazul, vom da la ANP documentele justificative pentru vechimea în muncă. Personal, doresc ca la trei ani de zile de la începrea activității, acolo să fie un spațiu gol pe care să scrie pe ușă «Aici a fost arhiva SIPA»”, declara Toader după adoptarea hotărârii de guvern.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Legea care se va aplica în toată România. Ordin de la UE. Toți românii au...
Pensionarii, ținuți în suspans. Poșta Română își bate joc de ei
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Motivul pentru care Erika Isac s-a ras în cap! Fanii au criticat-o dur: ”Ce nu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu