ÎN CĂUTAREA ALEȘILOR PIERDUȚI. Gândul vă prezintă lista celor 28 de deputați și senatori care au „dispărut” din Parlament

Publicat: 17/01/2015, 22:10

Nouă arestați, cinci europarlamentari, trei incompatibili, șase care au preluat alte funcții, trei care au demisionat din motive personale și doi care au murit – aceștia sunt cei 28 de parlamentari care nu mai sunt acum în Casa Poporului, la doi ani de la începerea actualei legislaturi, în decembrie 2012.

Dintre aceștia, 17 sunt foști deputați, care, din varii motive, nu mai sunt în această funcție.

Arestații și incompatibilii Camerei Deputaților

Primul deputat care și-a pierdut mandatul a fost liberalul Dan Radu Rușanu. Fost lider al deputaților PNL, Rușanu a părăsit Parlamentul pe 29 aprilie 2013, când a preluat funcția de președinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). La scurt timp însă, în urma implicării sale în dosarul „Carpatica”, a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție.

Potrivit procurorilor DNA, Rușanu, în calitate de șef al ASF, este suspectat de constituirea unui grup infracțional organizat, influențarea declarațiilor, favorizarea făptuitorului, în formă continuată, folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite. În prezent, fostul lider PNL se află în arest la domiciliu.

Pe 20 mai, a venit rândul lui George Becali să-și piardă mandatul, după ce a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării. Ulterior, finanțatorul Stelei a mai primit o pedeapsă de trei ani de închisoare, condamnarea venind în dosarul „Valiza”.

Primul deputat care și-a pierdut mandatul în urma unei incompatibilități este Aurel Nechita, fost pesedist. El a fost declarat definitiv incompatibil în 11 februarie 2013, iar în 4 iunie 2013, Parlamentul a luat act de decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție și i-a revocat mandatul.

Liberalul Eduard Hellvig a ales să demisioneze din Parlamentul României pentru un loc în Parlamentul European, în septembrie 2013, zi în care a făcut aceeași mișcare și Ovidiu Silaghi.

Pe 10 decembrie 2013, a venit rândul fostului deputat PSD Nicolae Vasilescu să își piardă mandatul, acesta fiind condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare. Vasilescu a fost acuzat de trafic de influență, comis pe când era șef al Direcției Legislative din cadrul Camerei Deputaților. Potrivit procurorilor, acesta ar fi cerut de la reprezentantul unor firme două milioane de lei pentru a interveni la Consiliul Județean Constanța în cazul unor plăți restante ale unor primării.

2014 a început prost pentru fostul ministru al Transporturilor, liberalul Relu Fenechiu. Fostul lider PNL a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare, în dosarul „Transformatorul”. Procurorii DNA l-au acuzat că, prin firmele sale, Fenechiu a vândut transformatoare și întrerupătoare uzate și vechi la prețuri de produse noi către Sucursala de Întreținere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituției.

La doar câteva zile, pe 3 februarie 2014, deputatul minorităților italiene, Mircea Grosaru, a încetat din viață.

Fostul deputat PSD Vasile Bleotu și-a anunțat demisia din Parlament pe 11 martie, invocând motive personale. El fusese declarat incompatibil de către ANI în 2012.

Maria Grapini și Dan Nica au preferat funcția de europarlamentar, în detrimentul celei de deputat, așa că au plecat la Bruxelles după alegerile din 25 mai 2014.

Fostul deputat Gheorghe Coman a fost prins în flagrant în timp ce lua o șpagă de aproximativ 3.000 de lei. Astfel, după ce și-a mărturisit fapta, instanța l-a condamnat la un an de închisoare cu executare. În prezent, el a fost eliberat condiționat.

Academicianul Dinu Giurescu a demisionat din funcția de deputat pe 12 mai 2014, invocând motive de sănătate. În prezent, el este vicepreședinte al Academiei Române.

Pe 11 iunie, pesedistul Alin Petrache a dat funcția de deputat pe șefia Comitetului Olimpic Sportiv Român, în timp ce liderul PSD Viorel Hrebenciuc a demisionat pe 21 octombrie 2014, după ce procurorii au cerut arestarea preventivă, în urma implicării în dosarul retrocedărilor ilegale.

După un scandal sonor, deputatul PDL Ștefan Stoica și-a pierdut mandatul, el fiind declarat incompatibil de către Înalta Curte, la finele anului 2014.

Ultimul deputat care a părăsit Parlamentul este fostul lider PNL, George Scutaru. Acesta a fost numit consilier al noului președinte, Klaus Iohannis.

Cei 11 senatori „dispăruți”

La Senat, ceva mai puține pierderi. „Doar” 11 senatori și-au pierdut mandatul în primii doi ani ai legislaturii, începând cu Dan Voiculescu. Fostul lider al PC a demisionat din forul superior pe 28 ianuarie 2013, dorind să scape de completul de judecători care l-a condamnat pe Adrian Năstase. Cu toate acestea, plimbatul dosarului său nu l-a ajutat, Voiculescu fiind condamnat la zece ani de închisoare cu executare, în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

Udemeristul Olosz Gergely a demisionat din Senat pe 13 mai 2013, pe fondul procesului în care este acuzat că, în perioada în care a fost la conducerea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), a ajutat reprezentanții unor firme să obțină contracte oneroase. De altfel, el a fost și condamnat de Tribunalul București la șapte ani de închisoare cu executare, însă Curtea de Apel București a anulat această pedeapsă, urmând a judeca dosarul pe fond.

Fostul primar al Craiovei și fost senator, Antonie Solomon a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare într-un dosar de corupție, fiind acuzat că a primit 50.000 de euro mită de la Cornel Penescu, pentru a-i facilita diverse servicii în Craiova. Între timp, în octombrie 2014, Solomon a fost și eliberat, pedeapsa lui fiind scurtată pentru că a scris trei cărți în închisoare.

Și dacă Toni Greblă a ales calea Curții Constituționale, în decembrie 2013, iar Victor Ciorbea pe cea a Avocatului Poporului, în aprilie 2014, liberalul Iosif Secășan a ales să demisioneze, în aprilie 2014. La momentul respectiv, având în vedere că este urmărit penal pentru complicitate la dare și la luare de mită, liberalul a explicat că preferă să demisioneze decât să afecteze imaginea Senatului.

Fostul senator PPDD Ștefan Stoica a decedat, în februarie 2014.

Au lăsat Senatul pentru alte funcții și pesedistul Cosmin Nicula, numit la Curtea de Conturi, și Damian Drăghici, ales europarlamentar din partea UNPR.

În octombrie 2014, fostul senator PNL Sorin Roșca Stănescu a fost condamnat definitiv la doi ani și patru luni de închisoare cu executare, în dosarul Rompetrol, în care era acuzat de utilizare de informații privilegiate și constituire a unui grup infracțional organizat.

Ultimul care a părăsit Senatul a fost liberalul Akos Mora, pe care Înalta Curte l-a declarat definitiv incompatibil. În urma refuzului său de a demisiona și a incapacității Senatului de a lua o decizia în privința lui, Akos Mora a demisionat, în noiembrie 2014, după mai bine de un an de când ANI a cerut revocarea mandatului său.

Amintim că pe 9 decembrie 2012 au fost aleși 588 de parlamentari, cel mai mare număr din istoria României. Deși în primii doi ani ai legislaturii, 28 dintre ei au rămas fără mandat, pe 25 mai 2014, odată cu alegerile europarlamentare, au fost organizate și alegeri parțiale pentru Legislativ, când alți cinci deputați și trei senatori au fost aleși. În prezent, în Parlament mai sunt 568 de parlamentari, dintre care 400 de deputați și 168 de senatori. Unul dintre ei este Ovidiu Silaghi, care deși fusese ales și în 2012, a demisionat și a candidat, din nou, la parțiale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO „Am 61 de ani, dar am corpul unui bărbat de 38”. Dave explică...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Vedeta celebră, diagnosticată cu CANCER la sân. A suferit 4 operații în doar 10 luni
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
S-a dat INTERDICŢIE de la Guvern. A devenit ILEGAL chiar din 2024
Soluția eficientă pentru a elimina buruienile. Rezultate în doar 24 de ore, fără chimicale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Chiar și șefii se tem că Inteligența Artificială le va lua locul de muncă!