În ce condiții ar putea fi revocat Bogdan Olteanu din funcție

În ce condiții ar putea fi revocat Bogdan Olteanu din funcție
Publicat: 29/07/2016, 12:48
Actualizat: 30/08/2016, 16:24

Conform celor prevăzute în Statutul BNR, art. 33 alin. (6), Revocarea din funcție a oricărui membru al consiliului de administrație se face de către Parlament, la propunerea comună a comisiilor permanente de specialitate ale celor două Camere ale Parlamentului, dacă acesta încetează să îndeplinească condițiile necesare pentru exercitarea atribuțiilor sale sau dacă se face vinovat de abateri grave”.

Totodată, hotărârârea de revocare, conform celor specificate la alin. (9), poate fi atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție, în termen de 15 zile de la publicarea acesteia în Monitorul Oficial al României, Partea I”.
Bogdan Olteanu este membru al Consiliului de Administrație și viceguvernator al Băncii Naționale a României din octombrie 2009. Între anii 2006 și 2008, Bogdan Olteanu a fost președinte al Camerei Deputaților, iar din decembrie 2008 și până în octombrie 2009 a fost vicepreședinte al Camerei Deputaților.

Bogdan Olteanu a fost reținut, joi noaptea, după mai multe ore de audieri, fiind acuzat de trafic de influență în dosarul lui Sorin Ovidiu Vîntu, urmând să fie prezentat magistraților de la ÎCCJ cu propunerea de arestare preventivă. Concret, acesta este acuzat că, în perioada în care era președinte al Camerei Deputaților, ar fi primit un milion de euro pentru efectuarea de demersuri pe lângă membrii Guvernului pentru numirea guvernatorului Deltei Dunării, Liviu Mihaiu.

„În perioada iulie – noiembrie 2008, inculpatul Olteanu Bogdan, în calitate de președinte al Camerei Deputaților, a solicitat și primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro și sprijin electoral, constând în servicii de marketing și consultanță, în schimbul efectuării de demersuri pe lângă membrii Guvernului României pentru determinarea numirii unei persoane pe postul de guvernator al Deltei Dunării. Banii au fost remiși de către omul de afaceri, printr-un intermediar, la sediul unui partid politic. Ulterior, ca urmare a diligențelor depuse de inculpatul Olteanu Bogdan, persoana respectivă a fost numită la data de 18 septembrie 2008 în funcția de guvernator al Deltei Dunării”, arată DNA în cadrul unui comunicat de presă.

Banca Națională a României a anunțat că atribuțiile lui Olteanu vor fi preluate de ceilalți membri ai conducerii executive, precizând că ancheta în care este cercetat Olteanu vizează activitatea acestuia desfășurată înainte de preluarea mandatului de viceguvernator al BNR.

Pe de altă parte, în dosar sunt cercetate și alte persoane, anunță DNA. Potrivit unor surse, suma totală pe care ar fi primit-o fost președinte al Camerei Deputaților ar fi fost de două milioane de euro, jumătate din bani fiind destinați unui alt politician.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că atât Sorin Ovidiu Vîntu cât și intermediarul au recunoscut că s-au dat sumele de bani. Aceleași surse susțin că la audieri, viceguvernatorul BNR a recunoscut că i-ar fi cerut sprijin lui Vîntu și că s-au întânit, discutând despre numirea în funcția de guvernator al Deltei dar nu a recunoscut că ar fi primit bani. Surse judiciare susțin că există mai mulți martori care pot confirma faptul că Vîntu i-a dat bani lui Bogdan Olteanu, aceștia fiind deja audiați.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cât vor primi românii în mână după creşterile salariale de la 1 iulie. Cum se...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
PLANUL UNGURILOR a devenit realitate. Nimeni nu ar fi crezut că VOR AJUNGE până aici
Este cea mai bizară insulă din lume. Puțini oameni au curaj să se apropie de...
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?