În primul interviu de după victoria lui Iohannis, Crin Antonescu vorbește despre „APOCALIPSA ELECTORALĂ”: cine este „al treilea personaj care a prins viață când nimeni nu se aștepta”

În primul interviu de după victoria lui Iohannis, Crin Antonescu vorbește despre „APOCALIPSA ELECTORALĂ: cine este „al treilea personaj care a prins viață când nimeni nu se aștepta
Publicat: 19/11/2014, 09:32
Actualizat: 27/09/2018, 23:40

Fostul președinte PNL, Crin Antonescu, compară, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru gândul,votul de duminică cu o „apocalipsă electorală” provocată de cetățenii care vor să vadă fețe noi în politică și s-au săturat de politicienii din ultimii 25 de ani.

„Am văzut un Victor Ponta, așa cum avertizam de la începutul campaniei, făcând greșeli cu atât mai mari cu cât după primul tur a fost convins că va câștiga, un Klaus Iohannis a cărui campanie electorală, din punctul meu de vedere, nu a fost în niciun fel elementul determinant al victoriei. Candidații și-au văzut de treaba lor, făceau ce știau în treaba lor, problema este că a intervenit al treilea personaj care a fost acest electorat care a prins viață atunci când nimeni nu se mai aștepta. Cred că sensul acestui vot nu este doar acela al unui vot masiv anti-Ponta sau anti-PSD, ar fi fost bine să fie doar asta, dar a fost semnalul major că oamenii nu mai vor să fie conduși de politicienii cu care s-au obișnuit de 25 de ani încoace” a fost interpretarea lui Crin Antonescu despre votul din 16 noiembrie în urma căruia Klaus Iohannis a fost ales președintele României.

Fostul președinte PNL a conchis că prin votul de duminică cei douăzeci de ani preconizați de Silviu Brucan s-au încheiat, că societatea s-a maturizat din punct de vedere democratic.

INTERVIUL ACORDAT DE CRIN ANTONESCU PENTRU GÂNDUL DESPRE VOTUL ROMÂNILOR:

Cum vedeți rezultatul alegerilor prezidențiale? Vă așteptați să câștige Klaus Iohannis și să piardă Victor Ponta?

Crin Antonescu: Nu excludeam posibilitatea ca domnul Iohannis să câștige, deși o consideram mică, dar nu mă așteptam și am curajul să spun că nu se aștepta nimeni, la ceva mult mai amplu decât victoria unui candidat care s-a întâmplat duminica trecută.A fost așa acum cum am putut vedea toți nu o victorie neașteptată, ci un adevărat seism electoral, fapt pentru care consider aceste alegeri prezidențiale niște alegeri istorice. Ele marchează mutații în societate, care pot fi calificate astfel.

Vorbiți despre forța străzii, forța mediului virtual, forța unui mesaj care a reușit să atragă foarte mulți oameni nehotărâți să vină la vot?

Crin Antonescu:De mai multă vreme, de câțiva ani buni și analiștii, și oamenii politici, și jurnaliștii de politică din România știu că exista un anumit raport de forțe pe o anumită cotă de prezență la vot, indiferent de tipul de alegeri. Mai mare în unele cazuri, gen prezidențiale, mai mică în altele, dar undeva în aceeași zonă de mărime. Toată lumea știa că dacă în mod spectaculos această barieră a prezenței la vot ar fi vreodată depășită, toate aceste raporturi de forță se pot răsturna. Numai că o asemenea ipoteză era un fel de apocalipsă, era exista o posibilitate să vină, dar nu era o posibilitate iminentă și de aceea nimeni nu a crezut că că va veni chiar acum.
Dar s-a întâmplat.

Cum ați văzut acești oameni care au ieșit în stradă pentru a-și exercita un drept democratic?

Crin Antonescu:Toate aceste lucruri și modul aproape ireal în care oameni cu o singură zi liberă în străinătate și-au petrecut-o la vot chiar cu minime speranțe de a putea să voteze și prezența în general uluitor de mare, toate acestea sunt elementele acestui cutremur de care vorbeam sau acestei Apocalipse electorale.

Cum i-ați văzut în ultimele două săptămâni pe Klaus Iohannis și Victor Ponta?

Crin Antonescu:Am văzut un Victor Ponta așa cum avertizam de la începutul campaniei, făcând greșeli cu atât mai mari cu cât după primul tur a fost convins că va câștiga, un Klaus Iohannis a cărui campanie electorală, din punctul meu de vedere, nu a fost în niciun fel elemental determinant al victoriei. Candidații și-au văzut de treaba lor, făceau ce știau în treaba lor, problema este că a intervenit al treilea personaj care a fost acest electorat care a prins viață atunci când nimeni nu se mai aștepta. Cred că sensul acestui vot nu este doar acela al unui vot masiv anti-Ponta sau anti-PSD, ar fi fost bine să fie doar asta, dar a fost semnalul major că oamenii nu mai vor să fie conduși de politicienii cu care s-au obișnuit de 25 de ani încoace.

Ce mesaj aveți pentru oamenii care au ieșit în stradă, care au votat și care poate de astăzi s-au întors la treburile obișnuite.

Crin Antonescu:Bucuria cea mai mare pe care mi-a produs-o această mică minune publică – prezența extraordinară la vot este dată nu atât de rezultatul votului, cât faptul că văd în aceasta un semn că societatea românească s-a maturizat democrat, iar cele două decenii preconizate de Brucan au trecut, s-au încheiat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ion Iliescu e VINOVAT: Se face dreptate pentru această rușine națională
La ce truc recurge Meghan pentru a face bani. Cum pozează în gospodina perfectă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu de ziua de naștere a iubitului ei, Felix Baumgartner: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Un veteran NASA a inventat un propulsor care sfidează legile fizicii