În total dezacord cu Ponta, Ion Iliescu e primul pesedist care spune că NU CREDE că Băsescu l-a băgat la închisoare pe Năstase

În total dezacord cu Ponta, Ion Iliescu e primul pesedist care spune că NU CREDE că Băsescu l-a băgat la închisoare pe Năstase
Publicat: 08/01/2014, 13:13
Actualizat: 27/03/2019, 05:30

Fostul șef al statului Ion Iliescu a declarat, miercuri, la RFI, că Adrian Năstase a devenit pe nedrept și în mod exagerat simbolul corupției în România, el spunând că noua condamnare a acestuia este un coșmar, o chestiune care devine agasantă, dar că el nu crede în conexiunea cu politicul.

„Sper să se încheie acest coșmar, care este și nedrept pe de o parte. Altminteri, sigur, fiecare răspunde de faptele lui, dar e o chestiune care într-adevăr a devenit agasantă și pentru omul în cauză, și pentru climatul general, și pentru încrederea în instituții”, a declarat Ion Iliescu.

În opinia sa, ceea ce i se întâmplă lui Adrian Năstase este „nedrept”.

„E nedrept pentru Adrian Năstase, în sensul încercărilor la care este supus, nu întotdeauna meritat. Vorba aia, a fost o dată o încercare, eliberat, din nou reîncarcerat. A devenit simbolul corupției în România? Mi se pare că e cam exagerată treaba asta! (…) Mi se pare că a căzut la mijloc un om care are și meritele lui în toată dezvoltarea societății românești. Repetarea acestei chestiuni după câteva luni de încarcerare devine supărătoare”, consideră Ion Iliescu.

Întrebat dacă personal crede că Adrian Năstase este condamnat politic, Ion Iliescu a răspuns: „Nu este, cred, o legătură, o conexiune directă între factorii politici și justiție, dar este schimbarea de judecată din partea oamenilor. Nu vreau să dau niciun fel de aprecieri de valoare din acest punct de vedere”.

Ion Iliescu îl descrie pe Adrian Năstase drept cel mai bun prim-ministru din ultima perioadă: „Eu cred că a fost cel mai bun prim-ministru din toată această perioadă, cel mai eficient, cu o capacitate apreciată de organizare, de coordonare, de eficiență a structurilor guvernamentale. Altminteri, sigur, fiecare are limitele lui. Vă amintiți că și eu am avut ieșiri critice la adresa Guvernului și a funcționării echipei guvernamentale, dar totuși, a fost cea mai bună echipă guvernamentală și el, cel mai eficient prim-ministru (…) De aceea, toate lucrurile trebuie judecate cu echilibru și cu măsură”.

Rugat să comenteze declarațiile premierului Victor Ponta, care vorbea despre un dosar politic, Ion Iliescu a răspuns: „Este aprecierea domnului Ponta și are probabil argumentele lui. Altminteri, sigur, apare pentru orice privitor din afară agasantă această chestiune, modul în care a fost tratat și executat, ca să spunem așa, domnul Năstase”.

Instanța supremă i-a condamnat luni, în dosarul Zambaccian, pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare, pe soția acestuia, Dana Năstase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. Adrian Năstase a fost încarcerat, luni seară, la Penitenciarul Rahova.

Premierul Victor Ponta a afirmat că Adrian Năstase este un condamnat politic și o victimă a regimului Băsescu, în condițiile în care președintele Traian Băsescu a instituit din 2005 prin Monica Macovei și Daniel Morar, principalii săi colaboratori, un sistem, inclusiv prin dosare penale, împotriva adversarilor politici.

În același timp, Ponta a comparat situația lui Adrian Năstase cu cea a fostului prim-ministru ucrainean Iulia Timoșenko.

Consiliul Superior al Magistraturii a decis, marți, să sesizeze Inspecția Judiciară în cazul declarațiilor făcute de premierul Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Năstase, au declarat, pentru MEDIAFAX, oficiali din CSM.

CSM urmează să redacteze sesizarea și să o trimită Inspecției Judiciare, au precizat sursele citate.

Consiliul Superior al Magistraturii s-a reunit marți, din oficiu, pentru a analiza declarațiile făcute de Victor Ponta în cazul condamnării lui Adrian Năstase și pentru a decide dacă acestea ar putea fi de natură să aducă atingere sistemului judiciar.

Președintele Traian Băsescu i-a cerut, marți, „imperativ” prim-ministrului Victor Ponta „să înceteze de îndată orice atac la adresa justiției și să reintre în atribuțiile constituționale ale funcției de prim-ministru”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cât de frumoasă e iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Șapte reguli care te vor ajuta să economisești mulți bani
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Elisabeta I, Regina Fecioară sau Gloriana