INFORMARE PÂNĂ LA EPUIZARE. Deputații vor să ne DĂDĂCEASCĂ de 6 ori pe zi să ieșim la vot

INFORMARE PÂNĂ LA EPUIZARE. Deputații vor să ne DĂDĂCEASCĂ  de 6 ori pe zi să ieșim la vot
Publicat: 20/10/2018, 19:35
Actualizat: 26/03/2019, 10:18

Proiectul de lege înregistrat recent la Senat de Petru Movilă(PMP) propune modificarea Legii 544/2011 privind accesul la informațiile publice, în sensul eliminării sintagmei „de regulă” din articolul 17, alin. (1) al Legii, respectiv din formularea „autoritățile publice au obligația să organizeze periodic, de regulă o dată pe lună, conferințe de presă pentru aducerea la cunoștință a informațiilor de interes public”.

Deputatul PMP susține că modificarea este necesară pentru a nu mai permite autorităților publice să se eschiveze de la acțiunile de informare lunară a populației. În cazul nerespectării prevederilor legii, conducerea autorității publice riscă amenzi între 2.000 și 5.000 de lei.

Sancțiunile vor fi aplicate pe plan local de către instituția prefectului, iar la nivel central de către Guvern, prin secretarul general, mai precizează textul inițiativei legislative.

În proiectul său, Movilă propune ca oamenii nemulțumiți de modul în care sunt informați să poată depună o reclamație la conducerea autorității publice care nu a respectat legea.

” În condițiile în care și conducătorul instituției refuză explicit sau tacit să aplice prevederile acestei legi, acesta va fi sancționat cu o amendă între 1.000 și 5.000 lei”, se arată în proiect.

Proiectul inițiat de Petru Movilă deputat PMP a fost depus la Senat, prim for sesizat, Camera Deputaților având rol decizional pe inițiativa legislativă.

Televiziunile și radiourile, obligate să îndemne cetățenii să meargă la vot

Deputatul PNL Gigel Știrbu anunță, la rândul său, că va depune la Parlament proiect care propune ca din 2019 principalele televiziuni și radiouri să fie obligate să îndemne participarea cetățenilor la vot în perioada alegerilor electorale. Conținutul mesajelor va conține avizul Autorității Electorale Permanente (AEP).

Proiectul pe care liberalul urmează să îl înregistreze în Legislativ propune modificarea și completarea Legii audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare.

„Comunicările audiovizuale cu caracter educativ privind importanța și promovarea, în spațiul public, a exercitării dreptului de vot trebuie să respecte următoarele condiții: să informeze și să educe populația în legătură cu importanța exercitării dreptului de vot; să informeze și să educe populația în direcția promovării exercitării dreptului de vot; să nu conțină referiri de natură să promoveze instituții sau persoane. Conținutul și elaborarea mesajelor se realizează de către radiodifuzor, cu avizul prealabil al Autorității Electorale Permanente. Cu 120 de zile înainte de orice scrutin electoral Autoritatea Electorală Permanentă demarează discuțiile cu radiodifuzorii pentru pregătirea campaniei de informare publică”, prevede proiectul legislativ al deputatului PNL Gigel Știrbu obținut, vineri, de Mediafax.

De asemenea, conform inițativei, CNA va comunica AEP, cu o lună înaintea începerii campaniei de informare, lista posturilor de radio și de televizine care urmează să desfășoare campaniile. Televiziunilor și radiourile vor avea obligația de a transmite mesaje sub forma unor campanii inițiate cu 60 de zile înainte de desfășurarea alegerilor.

„Acestea se vor desfășura inclusiv în ziua în care au loc alegerile, prin difuzarea unor mesaje, între 3 și 6 ori pe zi, în intervalul orar 08.00 – 22.00, din care o dată în principala emisiune de știri.

Deputatul PNL Gigel Știrbu propune și decontarea de către Autoritatea Electorală Permanentă a cheltuielilor, în baza unui deviz și a facturilor emise. Conform inițiativei, Legea ar urma să intre în vigoare de 1 ianuarie 2019.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe...
Gestul unei femei din Neamţ, care a găsit pe stradă 4.100 de lei. Ai cui...
ADEVĂRUL despre moartea lui Corduneanu! Lovitură năucitoare: Ajunsese să...
Vlad Pascu rămâne în arest! Decizia luată de Tribunalul Constanța
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Gmail introduce o nouă funcție. Ce se schimbă la adresele de email
Văduva lui Costel Corduneanu, mesaj tulburător. Grațiela și-a strigat durerea pe internet: ”După atâția ani...
ADEVĂRUL despre uciderea Mirelei! Acum s-a aflat chinul la care a fost supusă
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
O nouă specie de furnică, numită după Lord Voldemort din seria Harry Potter