„Îngrijorările” lui Ioan Oltean: „PSD face un joc ca să îl compromită pe Crin Antonescu”

Îngrijorările lui Ioan Oltean: PSD face un joc ca să îl compromită pe Crin Antonescu
Publicat: 08/02/2013, 15:09
Actualizat: 08/02/2013, 16:16

Președintele PDL Bistrița-Năsăud, Ioan Oltean, susține că nominalizarea lui Crin Antonescu pentru șefia Comisiei de revizuire a Constituției resprezintă un „joc al PSD” de a-l „compromite” pe acesta și de „a-i pune în dificultate imaginea pentru viitoarele alegeri prezidențiale”.

Ioan Oltean a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că revizuirea Constituției este poate „cea mai importantă activitate legislativă” a acestui an, dar nominalizarea lui Crin Antonescu în fruntea comisiei de revizuire a Constituției „îngrijorează PDL”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„E un deziderat al fiecărui grup parlamentar. Și noi, cei din opoziție, dorim revizuirea Constituției, și puterea dorește revizuirea Constituției. Să sperăm că vom reuși să ne armonizăm pozițiile pentru a reuși o revizuire a Constituției în consonanță cu realitățile, cu evoluția societății românești și cu prezența în UE. Un lucru însă ne îngrijorează, un lucru fundamental, și anume decizia politică a USL de a-l nominaliza pe senatorul Crin Antonescu în calitate de președinte al Comisiei de revizuire a Constituției. E un fapt fără precedent ca un om politic fără pregătire juridică să fie nominalizat să conducă o comisie eminamente din juriști care lucrează pe cea mai importantă lege a României, Constituția”, a spus Oltean.

El a amintit că așa-zisul „părinte al Constituției”, profesorul Antonie Iorgovan, care a condus între 1990-1991 Comisia de revizuire a Constituției, a fost „un om cu o pregătire și o experiență juridică excepționale”, la fel ca și fostul președinte al Camerei Deputaților Valer Dorneanu, aflat în fruntea comisiei care a lucrat în perioada 2002-2003 la revizuirea Constituției.

„Mă întreb și întreb USL de ce astăzi dintre juriștii eminenți ai săi niciunul nu a fost desemnat pentru a coordona această comisie? Aici nu se face politică, nu e un moment de oratorie, nu aveam de-a face cu lupta între putere și opoziție politică, aici modificăm cea mai importantă lege a țării, Constituția, iar cel ce conduce comisia aceasta trebuie să fie un om cu o pregătire juridică solidă pentru a putea armoniza pozițiile din cadrul comisiei, pentru a putea decide și concluziona cu acele soluții care se dovedesc juridic cele mai bune”, a declarat Oltean.

El a spus că, din aceste considerente, PDL solicită USL să revină asupra acestei soluții și să nominalizeze o persoană „cu o pregătire juridică bogată, solidă, cu o experiență solidă care să îi permită într-adevăr să coordoneze această comisie extrem de importantă”.

„Este un lucru care nu poate fi trecut cu vederea. Cred că este și interesul domnului președinte al Senatului, Crin Antonescu, să nu intre într-o activitate strict juridică care l-ar putea pune într-o sitauție extrem de neplăcută. Ținem la imaginea domniei sale și-i recomandăm să-și păstreze această imagine fără a intra în jocurile politice. Domnia sa nu a sesizat substratul politic pentru că, cu certitudine, e un joc al PSD de-al compromite pe Crin Antonescu și de a-i pune în dificultate imaginea pentru viitoarele alegeri prezidențiale. E absolut o certitudine pentru că altfel nu există niciun fel de logică (a nominalizării sale – n.r.)”, a spus Oltean.

El a declarat că nu contestă pregătirea profesională și politică a lui Crin Antonescu, dar crede că în fruntea acestei comisii nu poate fi decât un jurist.

„Nu contest sub nicio formă pregătirea profesională și politică a lui Crin Antonescu, dar nu poți pune un profesor de istorie să conducă o comisie cu excelenți oameni de pregătire juridică. Constituția este act juridic, nu este o construcție istorică și cred că PSD, care e specialist în manevre de compromitere subtilă a «prietenilor», să i-o coacă, să i-o pregătească, în felul acesta, lui Crin Antonescu”, a spus Oltean.

Premierul Victor Ponta declara, marți, că susține ideea ca președintele PNL, Crin Antonescu, să coordoneze comisia parlamentară pentru revizuirea Constituției, precizând că acesta poate acoperi „politic” această dezbatere, atât ca președinte al Senatului, cât și ca viitor candidat la prezidențiale.

La rândul său, Crin Antonescu afirma că în ceea ce privește conducerea unei comisii de revizuire a Constituției, faptul că nu este jurist este „o falsă problemă”, precizând că revizuirea Legii fundamentale este „o lucrare politică” și nu un act notarial. (Cristiana Sabău)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Câți dintre români cred că România are o problemă cu tutunul?