Instituțiile se descentralizează, șefii promovează. Cine urcă în eșalonul al doilea din Guvern după transferul subordonaților în județe

Publicat: 19/11/2013, 15:37
Actualizat: 07/08/2015, 02:33

Șapte domenii-cheie – sănătatea, agricultura, cultura, mediul, tineretul și sportul, învățământul preuniversitar și parțial transporturi – se descentralizează, direcțiile de resort trecând din subordinea ministerelor în cea a autorităților locale. Guvernul își asumă astăzi răspunderea în Parlament pe legea descentralizării.

Pe cale să rămână fără 14.000 de subalterni transferați, cu acte și bugete, în județe, șefii instituțiilor de la București, numiți politic, nu pleacă din Executiv, ci au început să își găsească deja posturi similare sau chiar funcții mai înalte în eșalonul al doilea al Guvernului.

Un astfel de exemplu este Agenția Națională pentru Protecția Mediului. Prin proiectul de lege a descentralizării adoptat săptămâna trecută și pentru care Guvernul își angajează marți răspunderea în fața Parlamentului, direcțiile județene pentru protecția mediului trec în subordinea Consiliilor Județene. Ministerul Mediului se angajează să desființeze practic ANPM, care, în opinia vicepremierului Liviu Dragnea, cel care a gestionat descentralizarea, nu este decât „o instituție paralelă a ministerului”.

Înainte să li se desființeze efectiv funcțiile, cei doi șefi ai ANPM, unul de la PSD și altul de la PNL, au fost promovați zilele trecute în poziții de secretari de stat. Președintele – Mihai Fâcă (PSD) – a fost numit de Victor Ponta secretar de stat la Ministerul Mediului, în subordinea Rovanei Plumb. Vicepreședintele – liberalul Horia Ion Irimia – a fost redistribuit pe o poziție de secretar de stat la Ministerul Dezvoltării, condus de Liviu Dragnea.

„Absorbția” ANRP în minstere începe cu șefii

Dizolvarea Agenției Naționale pentru Protecția Mediului a fost sugerată de Dragnea la finalul ședinței de Guvern în care s-a adoptat proiectul legii descentralizării.

„Agențiile județene pentru protecția mediului trec sub autoritatea consiliilor județene și eu sper ca doamna ministru Rovana Plumb să realizeze ceea ce a și afirmat, și anume să absoarbă Agenția Națională pentru Protecția Mediului, care practic este o instituție paralelă a ministerului. Atribuțiile pe care acum le exercită Agenția Națională de Protecția Mediului, doamna ministru Plumb intenționează să le preia la minister, așa cum este în majoritatea țărilor europene”, a spus vicepremierul. Modelul „absorbirii” instituțiilor coordonatoare de la București, ar urma să se aplice, de la caz la caz, în situațiile în care agențiile guvernamentale rămân practic fără obiect.

„Absorbția” ANRP în ministere a început cu șefii. Primul pas l-a făcut vicepreședintele. Horia Ioan Irimie a fost eliberat din funcție și numit secund la Ministerul Dezvoltării pe 6 noiembrie, în locul lui Constantin Marius Banu, plecat la cerere pe 2 octombrie.

Cine este Horia Irimia, demnitarul care mulțumește partidului pentru funcție

Horia Irimia este susținut de PNL, din partea căruia a și candidat la parlamentare, însă fără succes. Anul trecut, imediat după instalarea USL la guvernare a fost numit vicepreședinte al ANPM, cu rang de subsecretar de stat, funcție pentru care a ținut să mulțumească public partidului. „Marcel Vela, Sorin Frunzaverde și ceilalti colegi liberali m-au sprijinit și am fost numit. Le mulțumesc colegilor!”, scria Irimia pe pagina sa de internet în mai 2012, după numire.

Liberalul Horia Irimia a intrat în campanie pentru un loc de deputat de Reșița, însă a pierdut, rămânând vicepreședinte ANPM

Noul secretar de stat care a preluat coordonarea unității de politici publice și a centrului pentru situații de urgență a fost în anii ’90 președintele PNL Caraș-Serverin, consilier municipal și apoi județean, iar după 2004 vicepreședinte al CJ Caraș-Severin. După 2007, a fost susținut de liberali secretar de stat la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Locuințelor, consdus la acea vreme de UDMR-istul Laszlo Borbely.

Mihai Fâcă, de la CJ Prahova, la Ministerul Mediului

Transferul său a fost urmat, înainte de ANPM să rămână fără obiectul muncii, de cel al președintelui instituției. Mihai Fâcă, membru PDSR și apoi PSD cu vechime, a fost numit de Victor Ponta secretar de stat la Ministerul Mediului pe 12 noiembrie. Locul fusese eliberat în septembrie de Elena Dumitru.

Mihai Fâcă, fost administrator la CJ Prahova, actual secretar de stat. Sursa foto: max-media.ro

Promovat de PSD, cu susținerea vicepreședintelui Mircea Cosma, șef al CJ Prahova, Fâcă a fost deputat în legislatura 200-2004, instalat în mai 2012 la șefia ANPM. Anterior promovării în agenția guvernamentală a fost administrator public al județului Prahova și consilier local la Ploiești.

De profesie inginer proiectant, noul secretar de stat de la Mediu este asociat în Hermes International Energy, o firmă cu afaceri în energie care a primit licență ANRE de producere și de exploatare a energiei de la Centrala Electrică Fotovoltaică Păulești, pentru care primește subvenții de la strat sub formă de certificate verzi.

Permutări în Guvern. Secundul lui Șova trece la Ponta, Gerea îi înlocuiește pe oamenii lui Vosganian

Dincolo de transferurile pentru salvarea unor șefi care riscau să rămână fără funcții la descentralizare, în linia a doua a Guvernului au fost făcute recent alte câteva schimbări.

După schimbarea titularului de la Ministerul Economiei, liberalii lui Varujan Vosganian au fost înlocuiți cu liberalii lui Andrei Gerea. Astfel, Adrian Ciocănea a fost eliberat din funcția de secretar de stat, în subordinea noului ministru fiind numiți Adrian Constantin Volintiru, până recent șef al AAAS (ex-AVAS) și Virgil Daniel Popescu, adus din poziția de vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților.

Adrian Constantin Volintiru este, din mai 2013, membru CA al Romgaz, cu beneficii de 20.000 de euro pe an. Pentru o scurtă perioadă în acest an a fost inclusiv președinte CA al Poștei Române. LA AAAS a ajuns în noiembrie 2012 după o lungă perioadă (2002-2008) în funcții de conducere în grupul Rompetrol, când acesta era controlat de omul de afaceri liberal Dinu Patriciu.

După o perioadă la vârful companiei farmaceutice Relad, a fost director general la compania Marine Resources Exploration International (Marexin), specializată în explorari în Marea Neagra și deținuta de același Dinu Patriciu, ca în final să conducă Vulcan București, companie controlată de Grupul Energetic Tender al omului de afaceri Ovidiu Tender.

Virgil Daniel Popescu, pe de altă parte, vine de la Restituirea Proprietăților, după ce, în timpul guvernării Tăriceanu fusese promovat secretar de stat pentru Dialog Social la Cancelaria Primului-Ministru.

O altă mutare vine în avanpremiera schimbărilor de organigramă de la Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură al lui Dan Șova. Înainte de a primi, prin HG, în ședința de joi a Guvernului, calitatea de ordonator principal de credite pentru proiecte de infrastructură de importanță națională, și un secretar general în subordine, pe lângă secretarul de stat, Șova a renunțat la secundul său, Alexandru Năstase. Nici acesta nu pleacă însă din Guvern, fiind recuperat la Cancelaria Primului-Ministru unde a primit o funcție de consilier de stat și un staff de demnitar.

Alexandru Năstase a fost director general al Corpului de Control în guvernarea Adrian Năstase. De aici a plecat, în timpul guvernelor Tăriceanu și Boc la propria firmă de publicitate care a avut contracte cu Ministerul Public, Ministerul Afacerilor Externe și Consiliul Județean Dâmbovița, creând, printre altele, logo-urile DNA, DIICOT și ale mai multor summituri ale magistraților care au avut loc la București.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Liderul interlop Costel Corduneanu a murit în spital, în urma unei operații dificile la inimă
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
Mihaela Bilic, despre cele mai periculoase produse de consumat în timpul postului Paștelui: „Au potențial...
Cea mai profitabilă investiţie: cine cumpără acţiuni de 5.000 de lei câştigă cel puţin 500...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Narcisa, reacție neașteptată după accidentul în care a murit iubitul ei, Mădălin Paul Păduran! Gestul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
TOP cele mai ieftine SUV-uri (RABLA 2024). Modelul SURPRIZĂ pe care toți românii îl caută
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Omul care a descoperit ADEVĂRUL despre evoluție, cu 100 de ani înaintea lui Darwin
Regula obligatorie în orice BLOC din România. Asociația nu are dreptul să refuze asta unui...
Călin Donca, milionarul excentric ce și-a pierdut mașinile de lux. Cât valorau „bijuteriile”
O femeie a văzut că „porțile iadului” s-au deschis chiar în curtea casei sale, în...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
"Nu am să mă mai întorc". Postările tânărului care și-a pierdut viața în accidentul rutier...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Ziua în care a fost creat unul dintre cele mai puternice droguri psihedelice: „Într-o stare...