INTERVIU cu MIRCEA GEOANĂ: USL să revină la agenda țării și să se îndepărteze de practicile de corupție din România

INTERVIU cu MIRCEA GEOANĂ: USL să revină la agenda țării și să se îndepărteze de practicile de corupție din România
Publicat: 03/10/2012, 18:02
Actualizat: 26/03/2019, 16:19

Mircea Geoană recomandă USL să revină la agenda țării și să se îndepărteze de practicile de corupție din România și anunță că a vorbit cu oficialii de la Berlin despre prezența unor politiceni SPD de top la București înainte de alegeri, întrucât „social-democrații români au nevoie de sprijin”.

Geoană declară într-un interviu acordat Deutsche Welle, referindu-se la vizita sa la Berlin, la sfârșitul lunii septembrie, că a discutat cu parlamentari germani, membri ai SPD și ai CDU, despre evoluțiile din România, dar și despre faptul că pentru România e important să rămână conectată, să scape de sentimentul că e la periferia Europei.

„Sigur că subiectele au fost legate de evoluțiile din România, în special de evenimentele politice recente, dar am discutat și despre teme mai vaste. Este clar pentru toată lumea că Germania își asumă un rol important în problemele europene și globale. Și cred că pentru România, o țară care a devenit recent membru al UE, e important să rămână conectată, să scape de sentimentul că e la periferia Europei. Contactele cu prietenii noștri din Bundestag, cum ar fi Susanne Kastner, președinta Comisiei de Apărare, domnul Gunter Krichbaum, șeful Comisiei pentru Afaceri Europene, sau un parlamentar mai tânăr cu o vastă experiență în probleme de apărare și securitate, domnul Roderich Kiesewetter. Am avut o ocazie foarte bună de a ne implica într-un astfel de dialog”, a declarat Geoană.

El a explicat reacțiile critice ale unor politicieni germani față de evenimentele de la București prin faptul că „unele dintre ele rezultă din realitate, altele din percepții, iar altele din interese politice”. În opinia sa, o astfel de critică dură nu face bine României, dar nici Germaniei pe termen lung.

„Pentru că politicienii vin și pleacă, dar interesele rămân. Crizele politice vin și pleacă, dar interesele rămân. Până și pentru o țară mare și influentă ca Germania, implicarea în zona sud-est europeană e foarte importantă”, a argumentat Mircea Geoană, apreciind că, după ce răul a fost făcut, trebuie reconstruită încrederea, iar imaginea României trebuie refăcută prin contacte strânse.

„Le-am făcut interlocutorilor mei câteva sugestii, legate de viitorul economic și fiscal al Europei, de politica energetică a Europei, sau de poziția Europei la nivel global, în ceea ce privește politica de apărare și securitate. Și cred că România ar trebui să fie inclusă în grupul țărilor cu care Germania se consultă îndeaproape, ca Franța sau Polonia. Cred că dincolo de situația politică încă agitată, România ar putea fi un asemenea interlocutor. Berlinul discută tot mai des despre politica europeană de apărare. România e un jucător important în această ecuație. Legăturile economice între Germania și România sunt de asemenea importante. Germania e partenerul economic numărul unu al României, e vorba despre schimburi economice de aproximativ 17- 18 miliarde de euro anual. Schimburile comerciale ale Germaniei cu China se ridică la 145 miliarde de euro, nu e o sumă nesemnificativă”, a spus Geoană, apreciind că România trebuie să iasă din conul de umbră în care a fost plasată și să revină la agenda reală.

„În câteva cuvinte, cred că ar trebui să ne implicăm din nou și să ieșim din acest con de umbră în care am fost plasați și să revenim la agenda reală. Și pe plan ideologic, ar trebui să incercăm să mergem înainte. Pentru că e clar – și aceasta a fost propunerea mea către doamna Kastner, un politician foarte influent în România și bineînțeles în Germania – am vorbit despre prezența unor politicieni de top ai SPD-ului în România înainte de alegeri. Va avea loc la București Congresul Partidelor Populare Europene, în timp ce socialiștii europeni au decis să nu organizeze acest congres la București. Cred că social- democrații români ar avea nevoie de o formă de sprijin. La fel cum cei care au sprijinit numai o anumită latură în România ar trebui să înțeleagă că, pe termen mediu, este contraproductiv să te bazezi pe un singur partener. În special dacă acel partener e deosebit de erodat în ceea ce privește popularitatea, în România. Încerc să readuc o agendă care să unească interesele României, ale Germaniei și ale Europei deopotrivă. Dar de asemenea, să mă asigur că disputele între cele două tabere politice vor lăsa să se întrevadă și puțin adevăr, astfel încât, după alegerile parlamentare, să ne putem implica, indiferent de partid, în reapropierea României de Europa”, a afirmat Geoană.

În ceea ce privește criticile cancelarului german Angela Merkel legate de situația politică din România și măsura în care acestea ar putea dăuna relațiilor politice dintre România și Germania, Geoană, președinte al Comisiei senatoriale de politică externă, a apreciat că „a existat un schimb de păreri fără precedent”.

„Indiferent de cauze – și revin aici la cele trei ingrediente care cred că au dus la această retorică de ambele părți – ar trebui să ne gândim la o abordare constructivă. Nu-mi ascund ambiția pe care o am de câțiva ani și voi continua să merg pe această idee, de a completa acest triunghi care există între Germania, Franța și Polonia. Cred că România ar fi un al patrulea pilon perfect pentru o astfel de relație. În ciuda turbulențelor politice – Germania va avea și ea alegeri anul viitor, noi vom avea de asemena alegeri in decembrie, vom avea și alegeri prezidențiale – trebui să încercăm să ne debarasăm de tentația de a reacționa impulsiv la un moment dat, fără a ne uita la viitor. Cred că există destulă cumpătare și înțelepciune atât la Berlin, cât și la București, pentru a trece peste acest episod care, trebuie să spunem, a lăsat urme. Dar cred că interesele sunt mult mai puternice decât divergențele care au apărut în ultimele luni”, a apreciat Geoană.

Întrebat unde se regăsește acum din punct de vedere politic, Geoană a spus că încearcă să rămână fidel credințelor sale și ale celor care l-au sprijinit.

„Am jucat un rol activ pentru demiterea actualului președinte, cred că aceasta este dorința românilor în măsură de peste 80%. De asemenea, cred că aș putea și ar trebui să joc un rol activ în a mă asigura că această alianță între social-democrați – un partid care cred că e încă partidul meu, am condus acest partid mulți ani, am fost format în acest partid, nu voi fi niciodată altceva decât un social-democrat progresist – va câștiga în decembrie”, a precizat fostul lider PSD, precizând că îl interesează social-democrația din România și că va încerca să nu se implice „în această dispută agitată și caustică din politica românească, pentru că nu ajută pe nimeni”.

Răspunzând unei întrebări, Mircea Geoană a apreciat că liderii USL sunt cei care trebuie să determine care au fost cele mai greșeli ale USL în ultimele luni și a invocat experiența sa de după referendumul de demitere a președintelui din 2007 când împreună cu premierul Tăriceanu, lider PNL, a readus agenda la „problemele reale ale românilor: economia, pensiile, asigurările sociale, sau reputația României în lume”.

„Și cred că cel mai bun lucru pe care USL ar putea și ar trebui să-l facă este în primul rând să revină la agenda țării, aflată încă în criză și puțin confuză. Ar trebui să i se dea o direcție. În al doilea rând, să se îndepărteze semnificativ de modul în care fosta guvernare a manageriat problemele țării. Să se îndepărteze de practicile de corupție care au existat în România”, a precizat Mircea Geoană.

El consideră că o bună guvernare și transparență sunt absolut necesare și că „românii s-au săturat să vadă guvern după guvern și politicieni după politicieni care vorbesc despre onestitate, despre eficiență, despre dragostea pentru oameni și de fapt fac exact opusul”.

„USL are o șansă uriașă de a arăta că lucrurile pot fi făcute altfel. O astfel de oportunitate n-ar trebui pierdută. Pentru că dacă USL nu face față acestei promisiuni fundamentale de schimbare reală, atunci ce le mai rămâne românilor? Atunci nimeni nu va mai avea credibilitate. Vrem să apară în România populiști extremiști? Și probabil că vor apărea, dacă partidele existente nu vor avea puterea să schimbe cursul țării. Cred că mai e destul timp până la alegerile din decembrie și până la alegerile prezidențiale pentru a adopta un stil cu totul nou de a guverna țara, de a aborda politica, speranțele și problemele românilor. Acesta este, în opinia mea, singurul mod de a merge înainte. Daca nu facem asta, nu vom fi numai pedepsiti de public, prin voturi, ci vom fi pedepsiți și mai aspru de poporul român și de aliații noștri din Europa și din lume”, a avertizat fostul lider social-democrat.

Geoană s-a declarat încrezător în șansele USL la scrutinul din decembrie, spunând că va obține un scor clar, care va defini majoritatea.

„Cred că USL are potențialul de a câștiga într-un mod semnificativ, prin programele potrivite, cu oamenii potriviți, cu mesajele potrivite. Dar pentru mine a câștiga nu e suficient. Întrebarea e ce faci cu victoria. Ce faci cu poziția de la guvern, ce faci cu încrederea oamenilor? Aceasta este de fapt dezbaterea critică în România. USL va câștiga alegerile. Cu cât la sută este o chestiune de politică și de campanie electorală. Dar marea întrebare este ce va face USL cu victoria și cu mandatul poporului român. Și aici toți trebuie să oferim un răspuns credibil”, a apreciat el, declarându-se scepticv în ceea ce privește șansele polului de centru-dreapta, despre care a spus că „se îndreaptă către nicăieri” dat fiind că „în momentul în care te asociezi oficial cu actualul președinte și cu partidul care l-a sprijinit, ești practic mort”.

În ceea ce privește o eventuală candidatură a sa la Președinție în 2014, Mircea Geoană a amintit că a fost foarte aproape de a câștiga prezidențialele din 2009, dar consideră că mai e timp pentru o decizie legată de o nouă candidatură.

„Am avut marea onoare de a candida pentru Președinția țării și de a fi foarte aproape de a câștiga… și probabil am și câștigat. Toată această discuție despre fraudă la referendum a readus pe agendă discuția despre frauda semnificativă din 2009. Devin o persoană mai înțeleaptă și nu mă grăbesc să trag concluzii. Pentru că nu depinde de mine. Cred că prima noastră obligație este să ne asigurăm că următorul guvern al României va fi cel mai bun guvern pe care România îl poate avea. USL, care mai mult ca sigur va forma următoarea majoritate, următoarea coaliție care va guverna țara, va trebui să reușească să schimbe lucrurile. (…) Pentru moment, ar trebui să dăm USL șansa de a-și face treaba. Dacă alegerile vor avea loc în 2014, vom vedea atunci cum va arăta situația. Ar fi imatur să discutăm despre alegerile care probabil vor avea loc peste doi ani. Ar fi fost altceva dacă actualul președinte ar fi fost demis. Doi ani în politică și în viață sunt o perioadă de timp foarte îndelungată. Hai să avem răbdare și să lucrăm în a face România o țară mai bună și apoi românii vor decide cine e cel mai bun lider, după actualul președinte”, a afirmat Geoană.

În privința politicii externe, Mircea Geoană consideră că „și românii, politicienii români trebuie să înceapă să privească dincolo de acest rol etern de copil neastâmpărat și pedepsit al Europei și să devină mai ambițioși, pentru că România poate și ar trebui să fie o națiune ambițioasă, nu numai datorită poziționării geografice, dar și pentru suprafața și pentru resursele ei”.

„Am lansat și eu invitații, de ce nu, comisiilor pentru afaceri externe din parlamentele noastre, sau de aparăre, din Germania, Franța, Polonia și România. De ce să nu încercăm să ne întâlnim și să privim împreună înainte? Deci, după cum vedeți, nu accept ideea ca România să fie la o dublă periferie a Europei: în zona non- euro și de asemenea între țările care au probleme. Avem, sigur, dificultăți. Trebuie să luptăm împotriva corupției, trebuie să consolidăm economia, avem nevoie de o bună guvernare și de mai multă transparență, dar în același timp, trebuie să fim mai ambițioși în ceea ce privește rolul nostru în Europa și în comunitatea trans-atlantică”, a conchis Mircea Geoană.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
DECIZIE DRASTICĂ pentru toți posesorii de mașini. Abia acum S-A AFLAT ce s-a întâmplat: A...
Surpriză la pompă, înainte de Paște. Prețurile carburanților
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic