ÎNTOARCEREA „REPERULUI MORAL”. Liviu Dragnea: „Lipsa lui Adrian Năstase a fost un gol uriaș. Bine a revenit acasă” – VIDEO

ÎNTOARCEREA REPERULUI MORAL. Liviu Dragnea: Lipsa lui Adrian Năstase a fost un gol uriaș. Bine a revenit acasă - VIDEO
Publicat: 22/04/2013, 13:27
Actualizat: 08/08/2015, 19:04

Adrian Năstase este, de departe, vedeta primei zile a Congresului PSD. În jurul orelor 16, cu câteva minute înainte de începerea lucrărilor întrunirii, fostul premier și-a făcut apariția la Sala Palatului, fiind asediat de presă și de foștii colegi. Au curs întrebările de genul „cum vă simțiți… ce veți face… aveți emoții…”, la care fostul premier a răspuns, ca în vremurile bune, cu ironii și cu zâmbetul pe buze. „Voi continua să gândesc politic și să-mi spun părerile politice. Nu voi mai face politică militantă”, a ținut să precizeze, la intrarea în sală, Năstase.

Urmărește desfășurarea Congresului PSD

„Reperul moral”, așteptat cu exerciții de emoție

Ion Iliescu nu-l vede nici el pe Adrian Năstase în politica militantă. Va juca rolul de „reper moral”, a opinat, în urmă cu o zi, Ion Iliescu, întrebat fiind ce loc i-ar atribui lui Năstase în partid.

Pentru două zile, PSD a întins covorul roșu la Sala Palatului. O cerea reconfirmarea lui Victor Ponta în fruntea partidului, dar mai ales momentul așteptat cu nerăbdare de PSD-iști pe trepte: revenirea lui Adrian Năstase, așteptat în jurul orei 16.00, la Congres. Pentru prima ieșire în public de la eliberarea de la Jilava, partidul i-a rezervat un loc la masa președinților. Și un val de elogii.

Primul mesager al lui Năstase este Ion Iliescu: „Am vorbit cu el, avea niște emoții! I-am spus că totul va fi bine”.

La ora 14.00, Ponta se grăbește. Are să țină cald scaunul de președinte al Consiliului Național pe care „fostul” nu-l poate ocupa cât încă este condamnat. În jur, o singură întrebare: „Cum îl așteptați pe Adrian Năstase?” Răspunsul vine, exersat: „Pe toată lumea așteptăm cu drag”, își face din mers reverența.

În urmă, Liviu Dragnea, preia rolul de măgulitor al absentului însuși. „Perioada cât lipsit pentru noi a fost un gol uriaș. Sper să aibă puterea să îl umple la loc. Adrian Năstase este un simbol. Adrian Năstase ne-a dat mereu lecții de viață și ne dă și acum. Îl aștept cu drag și îi zic „Bine s-a întors acasă” „, înșiră viitorul președinte executiv, reținut, lipsurile partidului rămas opt luni fără Năstase: „foarte multă experiență, foarte multă înțelepciune, foarte mult echlibru”

Nerăbdarea s-a propagat până in organizația de femei a PSD. Atinsă și ea de emoție, Rovana Plumb se și întoarce din drum cât să anunțe auditoriul: „Abia aștept să-l văd și să-l salut”.

Năstase pentru noul PSD. „E o persoană marcantă”

În noua generație de PSD-iști, entuziasmul e mai temperat, elogiile însă sunt aceleași. „Sunt foarte bucuroasă că va participa la Congres. Chiar dacă a trecut prin această perioadă nefericită, a fost mereu prezent în PSD, niciodată nu am privit ca pe o lipsă. E o persoană marcantă în PSD și orice rol își dorește îl va ocupa”, e optimistă Cătălin ștefănescu, mai tânăra speranță de la Teleorman.

În viitorul luminos al lui Năstase în PSSD crede și fostul său consilier care i-a luat și locul pe scaunul de deputat de Mizil, Vlad Cosma. „Experiența domnului Năstase trebuie fructificată. Locul său este în PSD. Dacă nu, o să ne ajute din afară. Nu exclud posibilitatea de a candida în viitor. Cel mai probabil peste patru anu, la viitoarele alegeri. Dânsul merită și probabil o să candideze”, spune fiul președintelui CJ Prahova, Mircea Cosma.

Întoarcerea. Năstase: „Uite, a ieșit și soarele”

Când pune piciorul pe covorul roșu, Adrian Năstase observă senin: „Uite, a ieșit și soarele!”. Explică rar că s-a schimbat. „În bine”, spune fostul premier care nu face planuri. Încă. „Am venit cu prietenie, să-mi întâlnesc prietenii”. Nu vrea să țină un discurs, însă cu liderii partidului vorbește încă des. „Da, ne-am întâlnit”, confirmă el că l-a văzut deja pe Ponta.

Umăr la umăr cu Andrei Năstase, își savurează aplauzele, strânge mâini, îmbrățișează cunoscuții. Poporul PSD-ist se încaieră să ajungă să îi strângă mâna sau îl contemplă, cald, de la distanță.

Pelerinaj la Adrian Năstase: Niculescu, Dușa, Ponta

În ultima schemă de amenajare a scenei, PSD-iștii, care plănuiseră inițial să-și urce foștii președinți pe scenă, i-au coborât în rândul întâi. Cu drumul deschis de Iliescu, Năstase adună, ca pe vremuri, admiratori umili și se oprește împlinit lângă Oliviu Gherman.

La nici cinci minute după ce își consumă revederea privată, într-un separeu al Sălii Palatului, Dragnea și Ponta se îmbrățișează prelung cu revenitul, ca pentru camere de luat vederi.

Cât Iliescu se ridică pentru scurtă vreme, pe scaunul vecin lui Adrian Năstase se înghesuie noi „pelerini”. Primul își prinde loc președintele Consiliului Județean Argeș, Constantin Niculescu, implicat și el într-un dosar penal. În urmă se mobilizează Mircea Dușa. Nu îl ridică decât Victor Ponta, venit să savureze lângă metroul său discursul lui Marian Vanghelie.

De la două scaune distanță, Mircea Goană privește doar din când cu jind. Năstase e din nou singurul ovaționat în picioare, inclusiv de Geoană.

După cinci ore de Congres, Adrian Năstase pleacă printre ultimii de la Sala Palatului, însoțit de bodyguazi, nu înainte de a face câteva considerații despre potențiala suspendare a lui Traian Băsescu ori despre viitorul prezidențiabilului USL.

ROMÂNII AU TALENT SEZONUL 3, cea de-a treia semifinală. Cine sunt cei care concurează pentru un loc în finala competiției din 10 mai

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Rămâi pe loc fără PERMIS. Legea nouă care intră în vigoare în România
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Cum au apărut baobabii, numiți și „copacii vieții”, pe Pământ?
×