Iohannis a privit „stupefiat” cum au intervenit 50 de oameni neinstruiți „la urs”: „Cum e posibil? De ce suntem mereu surprinși?”

Publicat: 13/10/2016, 19:34

Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat dezaprobarea pentru modul în care au intervenit autoritățile de la Sibiu, care au împușcat un pui de urs intrat în oraș, în loc să îl imobilizeze cu tranchilizant.

„Am urmărit stupefiat acele imagini cu un urs care se plimbă prin oraș și pur și simplu e împușcat. Cum e posibil să existe ISU, Poliție, poliție locală, să se adune 50 de oameni la urs, efectiv, să strige toți pe acolo și în final, în loc să vină cineva de la DSV sau ISU cu o pușcă cu tranchilizante, cineva a zis împușcati-l, că poate e periculos? N-am fost acolo și e o pură coincidență că s-a întâmplat în orașul meu, dar mi s-a părut că acel animal a fost pur și simplu speriat și a fugit. Nu părea absolut deloc agresiv. Nu era mai simplu ca în loc de 50 de oameni neinstruiți și dezorganizați, să avem acolo niște oameni pregătiți pentru așa ceva, care ar fi intevenit în liniște, fără panică și fără a crea o emoție enormă?”, a spus Iohannis, la o dezbatere de la Universitatea Tehnică de Construcții București, având ca temă „Managementul reducerii riscurilor la dezastre”.

Președintele a avertizat că emoția este un factor foarte important atât la intervențiile la dezastre, cât și la cele antiteroriste și tocmai de aceea este nevoie de proceduri foarte simple și clare pentru autoritățile care intervin.

„Nu este un dezastru natural dacă un urs intră într-un oraș, dar emoția care se creează e comparabilă cu cea creată într-un dezastru natural. De astfel de emoții negative nu avem nevoie. De ce suntem mereu surprinși? Nu suntem noi românii capabili de a depăși această fază primitivă de a fi mereu surprinși? E nevoie ca cei care răspund de țară, începând de la președinte, la guvern, la autorități locale, să facă un plan pentru toate aceste situații și să avem proceduri simple, clare, pentru că oamenii din teritoriu nu sunt profesori universitari de managament, sunt oameni simpli. Trebuie să înțeleagă cu cine se relaționează și care e scopul acțiunii”, a mai spus Klaus Iohannis.

Peste 50 de persoane din cadrul Poliției Sibiu, Jandarmeriei, Poliției Locale și ISU au intervenit, miercuri, la Sibiu după ce li s-a semnalat prezența unui urs în centrul orașului. Ursul „foarte agil”, după cum a fost caracterizat de șeful Poliției Sibiu, a ținut autoritățile în priză mai bine de trei ore, timp în care acesta „a escaladat garduri, a intrat în curțile oamenilor, a traversat tot orașul, Centrul vechi și a ajuns în orașul de jos”. În cele din urmă, s-a reușit blocarea lui în curtea unei fabrici.

Ceea ce nu au reușit, însă, cei peste 50 membri ai echipelor de intervenție a fost să îl tranchilizeze, astfel că animalul a sfârșit împușcat. Motivul pentru care s-a ajuns aici? Lipsa unei proceduri scrise și agreate, de la bun început, care să fie urmată în astfel de cazuri. Practic, nu se știe cine și cum a luat decizia împușcării lui. „Ce înseamnă că s-a încercat tranchilizarea? Nu se înțelege exact din comunicarea oficială”, a declarat, pentru Gândul, Magor Csibi, directorul WWF Danube Carpathian Programme România. În viziunea sa, cazul de la Sibiu arată o dată în plus cât este de necesară înființarea, în regim de urgență, a Serviciului de Urgență pentru Animale Sălbatice (SUAS), care să aibă oameni antrenați pe tranchilizare și care să poată decide, pe loc, ce trebuie făcut. „Pentru că altfel, evident, din punctul de vedere al unui polițist sau al unui jandarm, sau al unui vânător, s-ar putea spune că ei au protejat vieți umane, dar nu există o certitudine sau nu există o evaluare obiectivă a situației”, a explicat Csibi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția