Iohannis a promulgat bugetul, însă are o mirare: Sunt prevăzute credite de angajament într-o sumă nemaivăzută

Iohannis a promulgat bugetul, însă are o mirare: Sunt prevăzute credite de angajament într-o sumă nemaivăzută
Publicat: 16/02/2017, 17:32

Un buget hiperoptimist, cu venituri supraapreciate, cheltuieli foarte mari și credite de angajament„într-o sumă nemaivăzută”. Așa a caracterizat Klaus Iohannis Legea bugetului, pe marginea căreia au apărut în ultima perioadă extrem de multe tensiuni, urmând ca la doar câteva secunde să anunțe că, în fapt, a promulgat-o deja, alături de bugetul asigurărilor sociale, și că acum cei care au elaborat proiectul au ocazia să arate și cum au de gând să se încadreze în toate limitele financiare pentru a menține țara pe traiectoria actuală.

Înainte să anunțe că a promulgat deja legea, șeful statului a atras atenția asupra„creșterii fenomenale” de 14% care este prevăzută pentru bugetul general consolidat, dar și a creditelor de angajament cu o valoare totală de peste 50 de miliarde.

„Totuși, am decis astăzi, și am și făcut-o deja, am promulgat atât bugetul, cât și bugetul asigurărilor sociale. Țara are nevoie de buget și Guvernul, care s-a angajat să execute acest buget, acum are posibilitatea să dovedească cum va face acest lucru. Pentru Guvern, am un mesaj simplu. În cursul acestui exercițiu bugetar, pe care tocmai l-am promulgat, cer Guvernului trei lucruri: responsabilitate, responsabilitate și responsabilitate”, și-a încheiat Iohannis alocuțiunea.

Scurta declarație de presă vine la doar câteva ore după ce, joi dimineață, premierul Sorin Grindeanu i-a cerut președintelui să adopte bugetul, argumentând că oriceîntârziere are „efecte în lanț”: „Vreau să vă mulțumesc pentru faptul că vă continuați activitatea, deși bugetul întârzie în a fi promulgat. Din păcate, faptul că dumneavoastră și noi am reușit în timp record să venim cu un buget care să țină cont de programul nostru de guvernare, de toate măsurile pe care noi le-am angajat să le punem în practică, iată că toată această muncă este întârziată. Mai mult decât atât, acele măsuri noi pe care le-am luat și pe care le aveam în programul de guvernare sunt puse, datorită nepromulgării bugetului însă, sunt puse sub semnul întrebării. Noi ne-am făcut treaba, am adoptat actele legislative necesare, am prevăzut banii în buget pe toate aceste măsuri”, a spus Sorin Grindeanu la începutul ședinței de guvern.

El a mai spus că, „din păcate”, toată această întârziere se duce în lanț nu doar către ministere, către autoritățile județene și către autoritățile locale: „Și așa eram destul de întârziați datorită programului electoral, datorită tuturor lucrurilor pe care dvs. le știți și care nu au depins de noi. De aceea, o să mai funcționăm și toată lumea o să mai funcționeze în continuare cu 1/12, așa cum știți, conform legii, din păcate”, a mai spus Sorin Grindeanu.
Chiar dacă a aprobat Legea bugetului, președintele Klaus Iohannis a rămas la aceeași părere, dovadă că și marți acesta se declara îngrijorat de proiecțiile financiare ale documentului, considerându-l unul„problematic și riscant”.: „Există riscul real să se depășească deficitul de 3 la sută. Nu putem să nu vedem că aici avem de a face cu o sumă extraordinar de mare la așa numitele credite de angajament. Sunt credite de angajament prevăzute în valoare de 54 de miliarde, care vor apăsa asupra bugetelor din anii următori. Toate aceste lucruri le-am transmis guvernului”, spunea marți șeful statului.

Cele mai importante declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

– Așa cum am promis la începutul săptămânii, am făcut o analiză a bugetului și a bugetului de asigurări sociale. Această analiză aprofundată a confirmat tot ce am spus și data trecută. Veniturile la buget sunt, așa cum au spus unii, optimiste. Eu spun supraapreciate.
– Cheltuieli sunt prevăzute în sumă foarte mare. Abordarea hiperoptimistă a bugetului se poate vedea, de exemplu, făcând o comparație între veniturile la bugetul general consolidat de anul trecut și ce se prevede pentru anul acesta, unde se constată o creștere de 14%, fără să fie vreo explicație undeva cum se ajunge la această creștere fenomenală. 14% este foarte mult pentru bugetul general consolidat. De asemenea, se confirmă că există prevăzute credite de angajament într-o sumă nemaivăzută, de peste 50 de miliarde.
– Totuși, am decis astăzi, și am și făcut-o deja, am promulgat atât bugetul, cât și bugetul asigurărilor sociale. Țara are nevoie de buget și Guvernul, care s-a angajat să execute acest buget, acum are posibilitatea să dovedească cum va face acest lucru.
– Pentru Guvern, am un mesaj simplu. În cursul acestui exercițiu bugetar, pe care tocmai l-am promulgat, cer Guvernului trei lucruri: responsabilitate, responsabilitate și responsabilitate.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Vremea îi surprinde și meteorologi. Ce se întâmplă în următoarele 24 de ore
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
EXCLUSIV! Kamara se lansează în afaceri. Din ce vrea să facă bani artistul: ”Este inspirat...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
5 construcții impresionante pe care merită să le vezi măcar o dată in viață