Klaus Iohannis a vorbit cu ministrul Rafila despre pandemie și explozia de infectări. Ce spune despre restricții

Klaus Iohannis a vorbit cu ministrul Rafila despre pandemie și explozia de infectări. Ce spune despre restricții
Președintele Klaus Iohannis / Sursa foto: Profimedia
Publicat: 05/07/2022, 21:34
Actualizat: 05/07/2022, 21:43

Președintele României, Klaus Iohannis, a dezvăluit că a vorbit cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, despre evoluția pandemiei. ”Mi-a spus că nu se gândește la restricții, sper să aibă dreptate”, a spus șeful statului, marți, în timpul unei conferințe de presă.

”Este supărător să vedem, iarăși, că vine un nou val de infectări. Se pare, totuși, că în această etapă, pentru aceste forme de virus, vaccinul existent nu are efectul pe care l-am sperat și pe care ni l-am dorit.

Pe de altă parte, cel puțin statisticile spun că nu se produc forme mai grave decât până acum.

Am discutat această chestiune cu ministrul Sănătății, care gestionează întreaga paletă de măsuri, și domnul ministru mi-a spus că nu se gândește la măsuri restrictive, ci în continuare, la recomandări în acest domeniu.

Eu sper să aibă dreptate și să rămânem la atât. Dar o grijă față de propria persoană și față de cei apropiați este evident de bun augur în aceste vremuri”, a declarat Iohannis.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat recent că în perioada următoare este estimată o creştere a numărului de cazuri de infectări cu COVID.

„Având în vedere că au trecut cel puţin 5 luni de la valul iniţial, valul din ianuarie-februarie, şi majoritatea celor vaccinaţi cu 3 doze au cel puţin 6 luni de la încheierea acestei vaccinări cu 3 doze, este clar că există o eludare a răspunsului imun şi practic această subvariantă Omicron BA5 produce infecţii şi la persoanele vaccinate şi la cele trecute prin boală. Aşa că estimăm o creştere în perioada următoare fără să avem însă posibilitatea unei predicţii extrem de riguroase, avem totuşi două scenarii: unul, în care vârful acestui mini-val sau val, o să vedem în funcţie de numărul de cazuri, o să fie undeva între 7 şi 10 august, cea de-a doua variantă, mai puţin optimistă, în care vârful acestui val va fi spre sfârşitul lunii august, începutul lunii septembrie”, a declarat Alexandru Rafila.

Acesta susţine că în vârful valului se estimează circa 70.000 de cazuri săptămânal, ceea ce înseamnă 10.000 de cazuri în fiecare zi.

„Din ceea ce am citit şi pentru alte state, prezumţia este că vârful acestui val în Europa va fi undeva la sfârşitul lunii iulie. Ştiţi bine că noi avem un decalaj de 2 săptămâni faţă de restul UE şi din cauza asta un scenariu rezonabil probabil că o să fie între 14 şi 21 august”, a precizat ministrul Sănătăţii.