Iohannis afirmă solidaritatea României cu alianța SUA-Marea Britanie-Franța: Folosirea armelor chimice este dincolo de orice justificare

Redactor:
Ana Petrescu
Iohannis afirmă solidaritatea României cu alianța SUA-Marea Britanie-Franța: Folosirea armelor chimice este dincolo de orice justificare
Detalii pe Gândul.

„România reiterează condamnarea folosirii armelor chimice în Siria, lucru care este dincolo de orice justificare. Suntem solidari cu acțiunile partenerilor noștri strategici”, scrie Iohannis, într-un mesaj pe Twitter.

O alianță formată din SUA, Marea Britanie și Franța a lansat, sâmbătă dimineață (ora 4.00 în România), un atac cu rachete de croazieră în Siria, cu scopul declarat de a sancționa regimul Bashar al-Assad pentru atacul chimic comis la periferia orașului Damasc. Anunțul bombardamentului a venit de la Donald Trump, într-o declarație de la Casa Albă, în care preciza că a ordonat armatei Statelor Unite lansarea unor „bombardamente punctuale” asupra unor ținte asociate capabilităților de arme chimice ale „dictatorului” Bashar al-Assad. Președintele american avertizase încă de miercuri că Statele Unite vor ataca Siria în urma unui atac chimic atribuit Administrației Bashar al-Assad. Regimul aflat la conducere în Siria, precum și Rusia au negat însă orice implicare acuzând că este o înscenare, un pretext pentru o operațiune militară.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, afirmă că sprijină acțiunile militare efectuate de Statele Unite, Mare Britanie și Franța împotriva unor ținte asociate capabilităților de arme chimice ale regimului din Siria, se arată într-un comunicat postat pe site-ul organizației de securitate.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a transmis, sâmbătă, un comunicat în care a precizat că atacurile coordonate de SUA împotriva Siriei reprezintă acte de agresiune și a adăugat că Rusia va cere reunirea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, relatează site-ul cotidianului The Guardian.

Putin a afirmat că va Rusia va cere reunirea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre „acțiunile agresive ale Statelor Unite și ale aliaților săi”.

„Rusia condamnă în cel mai serios mod atacul din Siria, unde personalul rus ajută guvernul legitim în lupta sa împotriva terorismului”, a precizat liderul de la Kremlin.

De asemenea, Putin a afirmat că escaladarea conflictului din Siria va produce efecte devastatoare asupra întregului sistem al relațiilor internaționale.

Președintele rus a atras atenția că bombardamentele efectuate de SUA, Marea Britanie și Franța asupra unor obiective militare din Siria „vor înrăutăți catastrofa umanitară” din această țară.

„Atacul va aduce suferință populației pașnice, mai ales în contextul în care teroriștii au chinuit poporul sirian timp te șapte ani și va genera un nou val de refugiați. În plus, atacul va avea un efect distrugător asupra întregului sistem al relațiilor internaționale”, a subliniat președintele Rusiei.

Putin a adăugat că încă nu au fost prezentate dovezi că regimul condus de Bashar al-Assad a efectuat atacul chimic de săptămâna trecută din orașul Duma, care a servit drept „pretext” pentru atacul aliaților.

„Experții militari ruși nu au identificat niciun semn al folosirii clorinei sau a altor substanțe chimice. Niciun rezident nu a confirmat că a avut loc un astfel de atac”, a mai spus Putin.

Iranul avertizează că vor exista consecințe regionale după bombardamentele asupra Siriei. Iranul a avertizat sâmbătă că atacurile lansate de SUA, Marea Britanie și Franța împotriva Siriei vor genera „consecințe regionale”, relatează site-ul cotidianului The Guardian.

 

Inchide