Otilia Ciocan
21.10.2014
Politică

Iohannis află dacă e incompatibil după alegeri. Primul termen în dosarul de la Curtea Supremă, fixat pe 18 noiembrie

Iohannis află dacă e incompatibil după alegeri. Primul termen în dosarul de la Curtea Supremă, fixat pe 18 noiembrie
Dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis are primul termen în 18 noiembrie la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), care va judeca recursul declarat de Agenția Națională de Integritate (ANI) după ce Curtea de Apel Alba Iulia i-a dat câștig de cauză primarului Sibiului.

În 30 septembrie, ICCJ a admis în principiu recursul declarat de ANI la decizia Curții de Apel Alba Iulia, care a anulat raportul prin care agenția a constatat incompatibilitatea lui Iohannis.

Până în acest moment, cele două părți au avut timp să formuleze în scris un punct de vedere asupra raportului și l-au depus la dosar.

Instanța supremă va decide definitiv dacă primarul Sibiului a fost în incompatibilitate în perioada în care a reprezentat municipiul în adunările generale ale acționarilor societăților Apă Canal și Piețe sau dacă raportul ANI va fi anulat.

În 24 aprilie 2013, Agenția Națională de Integritate anunța că a constatat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate întrucât are și calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acționarilor S.C. Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 și SC Piețe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

În septembrie 2013, Klaus Iohannis a câștigat procesul intentat ANI, după ce Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestația acestuia la raportul de evaluare prin care ANI constata că se află în incompatibilitate și a dispus anularea raportului de evaluare. Decizia a fost contestată de ANI la instanța supremă.

Președintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, pe 29 septembrie, cu o zi înainte ca ICCJ să îi admită, în principiu, recursul, că va candida la prezidențiale indiferent de ceea ce se va întâmpla la instanța supremă.

„Pot să vă spun că voi candida indiferent ce o să se întâmple. Candidatura mea este depusă, este definitivă și voi fi pe buletinul de vot. Nu pornesc de la premisa că mâine se va întâmpla ceva deosebit la ICCJ”, declara Iohannis, la Adevărul Live.

Klaus Iohannis a ținut să precizeze că el pornește de la premisa că va câștiga procesul.

„Nu am cum să pierd, în primă instanță am câștigat și încă foarte bine acest proces. Nu există nicio chestiune suplimentară față de ce s-a discutat pe fond și nu există pentru mine niciun motiv să cred că aș putea să pierd acest proces, și atunci, sigur, dacă ar fi un termen relativ rapid, s-ar judeca, aș câștiga procesul și ar fi scoasă această chestiune din discuția publică”, a precizat liderul PNL.

Potrivit lui Iohannis, „ceilalți sunt mai îngrijorați”, iar el mai puțin. „Eu stau foarte solid cu acest caz, nu îmi fac niciun fel de probleme”, a subliniat Klaus Iohannis.

×
Inchide