Iohannis consultă oficial Parlamentul pentru referendum. Scrisoarea trimisă lui Dragnea și Tăriceanu

Iohannis consultă oficial Parlamentul pentru referendum. Scrisoarea trimisă lui Dragnea și Tăriceanu
Publicat: 24/01/2017, 13:58
„Am primit un document din partea Administrației Prezidențiale, dar ce mi se pare ciudat, față de ce am văzut aseară, este că nu se folosește termenul de grațiere. Probabil și-a dat seama domnul președinte că nu e legal să folosească acest termen într-un referendum”, a declarat marți premierul Sorin Grindeanu.
Președintele Klaus Iohannis a declanșat marți procedura privind organizarea unui referendum național privind „continuarea luptei împotriva corupției și asigurarea integrității funcției publice”.

„În temeiul dispozițiilor art. 90 din Constituția României și al dispozițiilor art. 2 și 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, intenționez să cer poporului să-și exprime, prin referendum, voința suverană cu privire la următoarea problemă de interes național:

Continuarea luptei împotriva corupției și asigurarea integrității funcției publice.

Având în vedere dispozițiile legale menționate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum național referitor la problema sus-menționată”, se arată în documentul transmis de șeful Statului conducerii Parlamentului.

Potrivit legii, Parlamentul are la dispoziție 20 de zile calendaristice pentru a-i da un răspuns Președintelui. Dacă acest termen expiră și Camera Deputaților și Senatul nu au prezentat un punct de vedere, procedura de consultare se consideră îndeplinită, iar Iohannis poate semna decretul privind organizarea și obiectul referendumului.

Documentul pentru consultare a Parlamentului în privința refendumului a fost trimis la cancelariile președinților Camerei Deputaților și Senatului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că inițiază demersurile pentru convocarea unui referendum pe tema grațierii și modificării Codurilor Penale, după ce ministerul Justiției a elaborat două proiecte de ordonanță în acest sens. „Voi supune acestă temă dezbaterii publice și votului popular. Voi începe demersurile pentru un referendum prin care românii vor putea să spună dacă sunt de acord”, a spus șeful statului. Liderul PSD Liviu Dragnea a contracarat declarând, în prima ieșire publică după anunțul președintelui, că atât el, cât și premierul Grindeanu știau de mai multe zile că șeful statului vrea să ceară votul popular în privința celor două ordonanțe și că apariția lui Iohannis la protestele de duminică a fost făcută special pentru ca ulterior șeful statului să-și poată justifica un astfel de demers prin faptul că problema a devenit de dezbatere națională.

„La comemorarea celor 158 de ani de la Mica Unire” Klaus Iohannis convoacă referendum pentru proiectele de ordonanță de urgență privind grațierea și modificarea Codurilor Penale, teme care au devenit unele de dezbatere națională și pentru care guvernanții care au aprins această dezbatere vor trebui să suporte votul popular. Atunci când au votat oamenii au ales un program de guvernare în care aceste direcții nu se regăsesc, iar PSD și ALDE, cei care au promis românilor bunăstare, s-au apucat, odată ajunși la putere, de cu totul altceva:„S-au apucat să umble la legislația penală pentru a-și curăța dosarele lor, ale colegilor de partid, ale celor care i-au susținut în campanie, probabil”.

„Aparent, vorbim despre chestiuni legate de justiție. Aparent vorbim despre ordonanțe de urgență pe teme foarte concrete. În realitate vorbim despre ce fel de națiune vrem să fim. Vrem să fim o națiune puternică, un stat de drept, sau vrem să fim o națiune ‘așa și-așa’ cu un stat de drept care poate fi înmuiat și discutat? Vrem să fim o națiune care seamănă cu generația care a făcut Mica Unire sau vrem să fim o națiune care nu îndrăznește să ridice vocea?”, s-a întrebat retoric Klaus Iohannis.

Șeful statului a lansat un atac virulent la adresa actualei clasei politice, începând prin a o compara cu politicienii care au reușit înfăptuirea Micii Uniri din România.„Ce diferență! Ce clasă politică am avut și unde am ajuns!”, a exclamat Iohannis, vizibil indignat de afirmațiile făcute în spațiul public în urma protestelor din acest sfârșit de săptămână.

Președinele a catalogat multe declarații drept adevărate„aberații” făcute de„activiști, agitați și agitatori” la„televiziunile obediente”, și a ținut să accentueze că nu cetățenii dau vreo lovitură de stat, ci, în acest moment, adevărata„lovitură de grație” este dată de politicieni statului de drept.

„Asta i-a adus pe oameni în stradă, dragii mei. Una a fost promisă, alta a fost începută. De aici indignarea românilor. Nu vrea nimeni să dea lovitură de stat, nici nu vrea să răstoarne regimul. Iar Guvernul… ce contează Guvernul, acest Guvern? Doar nu-și imaginează că a ieșit cineva în stradă pentru acest Guvern. Oamenii au ieșit să-și spună indignarea și guvernanții ar face bine să ia seama”, a transmis Iohannis către Palatul Victoria.

Liviu Dragnea: Eu și premierul Grindeanu știam de 10 zile că Iohannis vrea să convoace referendum

În prima ieșire publică după anunțul președintelui Klaus Iohannis referitor la inițierea procedurilor pentru convocarea unui referendum, liderul PSD Liviu Dragnea a declarat că atât el, cât și premierul Grindeanu știau de mai multe zile că șeful statului vrea să ceară votul popular în privința celor două ordonanțe. Acesta susține și că apariția lui Iohannis la protestele de duminică a fost făcută în același scop, pentru ca ulterior să-și poată justifica un astfel de demers prin faptul că problema a devenit de dezbatere națională.
„Din acest motiv a mers în piață Klaus Iohannis, să atragă atenția, pentru a justifica astăzi un referendum, prin faptul că subiectul a devenit de interes public. Este strategia unui om politic care a căzut în sondaje, care vrea să se resusciteze, după părerea mea greșit, vrea să resusciteze și niște foști susținători. (…) Ce își dorește Iohannis este ca programul de guvernare să nu fie aplicat cu orice preț.. Vrea ca până în vară acest guvern să fie dat jos prin orice mijloace. Știm de vreo dăuă săptămâni de zile”, a spus Liviu Dragnea la RTV.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Kim Jong Un a primit „cadou” de ziua sa jurăminte de loialitate de la nord-coreeni