Iohannis continuă meciul cu Dragnea. Șeful PSD: „Nu o să fiu cel care va provoca vreun conflict sau vreun război politic, dar nici nu am de gând să părăsesc frontul dacă apare ceva”

Iohannis continuă meciul cu Dragnea. Șeful PSD: „Nu o să fiu cel care va provoca vreun conflict sau vreun război politic, dar nici nu am de gând să părăsesc frontul dacă apare ceva
Publicat: 17/12/2016, 01:24
Actualizat: 17/12/2016, 13:33
În ciuda faptului că atât PSD, formațiunea care a câștigat un procent zdrobitor la alegerile parlamentare, cât și ALDE, principalii aliați cu care social-democrații speră să formeze majoritatea parlamentară, au refuzat să participe la consultările organizate de președintele Klaus Iohannis la Cotroceni, șeful statului a avut în această săptămână o întâlnire„informală” cu Tăriceanu. Nu și cu Liviu Dragnea, însă, cel care este liderul formațiunii care a câștigat detașat scrutinul și, în același timp, cel mai vehiculat nume pentru funcția de viitor prim ministru, a dat de înțeles Iohannis, care a evitat un răspuns clar la această întrebare referitoare la eventuale discuții cu Dragnea.
Despre întrevederea cu șeful ALDE, Iohannis a precizat vineri că a fost una„informală, politică, fără legătură cu PNL”, dar nu a dorit să ofere detalii suplimentare referitoare la aspectele pe care le-au discutat. Întrebat dacă în acest moment mai vede posibil un guvern format de o majoritate distinctă decât PSD – ALDE, șeful statului a răspuns căva detalia „la momentul potrivit, când voi decide eu pe cine voi desemna prim ministru”, sugerând că decizia este în mâinile sale.
Liviu Dragnea a venit rapid cu o contrareplică în cadrul unei conferințe de presă susținute la Alexandria, acolo unde a mers să-și ia în primire mandatul de deputat de Teleorman, și a precizat că a fost puțin surprins, că i se pare„puțin ciudat” faptul că tocmai în ziua consultărilor a avut loc și o întâlnire informală între Iohannis și Tăriceanu și că nu consideră că așa ceva este în regulă.
„Mi-am dorit, îmi doresc, ca președintele României să fie președintele tuturor românilor, să fie și președintele meu, ca cetățean român. Sper să apară sau să devină omul care se poate ridica deasupra supărărilor oricărui partid. (…) Eu nu o să fiu cel care va provoca vreun conflict sau vreun război politic, dar nici nu am de gând să părăsesc frontul dacă apare ceva”, a declarat Dragnea.
Liderul PSD a precizat că acum nu mai poate fi vorba despre nicio întâlnire informală între social-democrați și Iohannis, pentru că PSD va merge la consultări după convocarea Parlamentului pentru o discuție calmă în care reprezentanții vor argumenta care este viziunea partidului pentru România pe mai departe și cu cine văd ei să pună în aplicare programul de guvernare.
„E bine ca toți să fim riguroși cu Constituția. În acest tip de acțiuni nu se negociază. Sunt consultări pentru a da ocazia președintelui României să își dea seama dacă este formată o majoritate capabilă să dea țării un guvern stabil. Președintele poate interveni doar dacă în Parlament, după alegeri nu se pot înțelege partidele pentru a da o majoritate stabilă. Dar în condițiile în care la președinte vor veni partidele cu majoritate stabilă îmi este greu să cred că nu va fi respectată o propunere”, a punctat Dragnea, întrebat despre ideea de a negocia cu Iohannis numele viitorului prim ministru.
Șeful PSD a subliniat că este 100% de acord cu faptul că premierul desemnat este atributul constituțional al președintelui, dar pentru rigoarea exprimării, premierul este decis de Parlament prin vot. Dreptul de a prompue, de a desemna, este al președintelui, dar președintele nu îl și decide, nu îl numește, este ales prin vot din Parlament, a explicat Liviu Dragnea.
Acesta a vorbit din nou despre„condiția matematică” pe care a menționat-o și Iohannis și a transmis că numele propunerii de premier din partea PSD va fi spus la consultări, după ce, în prealabil, social-democrații vor avea o întâlnire cu cei de la ALDE și vor cădea de acord.
Referitor la posibilitatea ca el însuși să fie propunerea de premier pe care PSD o va prezenta președintelui, Dragnea a spus că nu are de gând să forțeze nicio lege și nici să inițieze vreun demers care să forțeze vreo reglementare, că nu vrea să pună presiune pe nimeni, dar că „și președintele ca fiecare dintre noi, este obligat să respecte Constituția”. Șeful PSD a admis că la această oră există o lege care îi interzice să devină premierul României,„acea deja celebră lege 90/2001, care are o componentă profound neconstituțională, pentru că se vorbește despre abolirea dreptului de a fi ales. Va fi foarte greu. Vedem, pânâ când mergem la consultări, dacă există vreo posibilitate legală sau nu”, a conchis Dragnea.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Ea este Florentina, tânăra de 21 de ani din Făgăraș care a sfârșit tragic. A...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
BREAKING NEWS | Elicopterul cu președintele Iranului în el s-ar fi prăbușit!
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Se schimbă CNP-urile. De ce va apărea numărul unic "70" în toate codurile numerice personale
"Te iubesc, sufletul meu". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant transmis de părinții...
Ea este Florentina Paula Alexandra, tânăra ucisă cu bestialitate de propriul iubit, într-un apartament din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Serviciu militar obligatoriu pentru FEMEI. Ar putea fi chemate în Armată
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Crima din Sibiu! Tânărul de 24 de ani şi-a recunoscut fapta. Motivul pentru care şi-a...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Nikola Tesla a iubit o porumbiță. „Dintre toate lucrurile, cel mai mult îmi plăceau cărțile”
×