Iohannis, discuții cu președintele Georgiei despre consolidarea securității la Marea Neagră

Redactor:
Politic
Iohannis, discuții cu președintele Georgiei despre consolidarea securității la Marea Neagră
Klaus Iohannis a avut o întrevedere cu președintele Georgiei Salome Zurabișvili, discuțiile între cei doi oficiali vizând intensificarea dialogului bilateral în legătură cu securitatea la Marea Neagră și implementarea Pachetului privind Marea Neagră adoptat de NATO, în luna aprilie.

Întâlnirea între cei doi a avut loc, miercuri la New York, în marja celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU), informează Administrația Prezidențială, într-un comunicat de presă remis, joi, MEDIAFAX.

„Cu această ocazie, au fost discutate perspectivele de consolidare a relațiilor bilaterale și a dialogului politic de nivel dintre România și Georgia. Președintele Klaus Iohannis a evocat calitatea relațiilor de parteneriat dintre România și Georgia, evidențiată de o dinamică susținută a contactelor politice bilaterale de nivel și de cooperarea practică din ultimii ani”, potrivit documentului de presă.

La rândul său, președintele Georgiei a subliniat caracterul de excelență al relației cu România, în contextul aniversării a 300 de ani de relații diplomatice, și a mulțumit pentru sprijinul constant și ferm al țării noastre pentru aspirațiile europene și euro-atlantice ale Georgiei și pentru integritatea teritorială a Georgiei.

În acest context, președintele Zurabișvili a solicitat sprijinul României pentru recunoașterea perspectivei europene a țării sale și a evocat eforturile de reformă întreprinse de Georgia.

Klaus Iohannis a reiterat sprijinul pentru aspirațiile europeană și euro-atlantică ale Georgiei și exprimând disponibilitatea țării noastre pentru susținerea proceselor de reformă, inclusiv prin transfer de expertiză.

„Președintele României și președintele Georgiei au discutat și despre intensificarea dialogului bilateral privind securitatea la Marea Neagră și despre implementarea Pachetului privind Marea Neagră adoptat de NATO la reuniunea miniștrilor de externe aliați din luna aprilie”, mai arată sursa citată.

De asemenea, abordând situația din teritoriile ocupate ale regiunilor georgiene Abhazia și Osetia de Sud, președintele Klaus Iohannis a reiterat asigurările cu privire la sprijinul continuu al României pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Georgiei.

„Cei doi președinți au făcut un schimb de opinii cu privire la aspecte relative la soluționarea conflictelor prelungite de pe teritoriul georgian, Președintele României exprimând regretul față de lipsa de progrese din prezent și încurajând eforturi suplimentare în acest sens din partea comunității internaționale. Cei doi șefi de stat au subliniat importanța consolidării și diversificării schimburilor comerciale dintre România și Georgia, precum și a unei mai bune interconectări între cele două țări”, conform sursei menționate.

Astfel, cei doi oficiali au salutat reluarea zborurilor directe între capitalele celor două țări și au exprimat aprecierea pentru cooperarea dintre România și Georgia în implementarea proiectului Coridorului de Transport de Mărfuri Marea Neagră – Marea Caspică, încurajând eforturi viitoare comune pentru ca acesta să devină operațional.

„De asemenea, cei doi președinți au exprimat susținerea pentru demersurile comune vizând stabilirea unei conexiuni directe la Marea Neagră între porturile georgiene și portul Constanța, segment ce poate fi integrat în cadrul unor trasee mai ample de interconectare între Europa, regiunea Caucazului și cea a Asiei Centrale”, precizează sursa amintită.

Președintele Salome Zurabișvili a adresat invitația ca șeful statului Klaus Iohannis să efectueze o vizită în Georgia.

 

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Carmen Brumă arată fabulos la 44 de ani! Și-a arătat sânii printr-o bustieră neagră
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Lacrimi și agonie pentru Simona Halep! Cum s-a produs accidentarea horror și cine a sărit...
Amendă de 800.000 de lei pentru Kaufland! Ce au găsit inspectorii ANPC. Românii sunt stupefiați
Sonda spaţială Voyager a detectat un „zumzet persistent” dincolo de sistemul nostru solar
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Scriitoarea Ileana Vulpescu a murit miercuri. Dramaturg: „Dacă ar fi murit vreun manelist, s-ar fi...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
Amendă de 5000 de lei pentru această greșeală banală! Mulți români obișnuiesc să facă asta
Soția lui Liviu Guță ripostează. Ce susține că a dus, de fapt, la divorțul celor...
S-a dus și mitul bunului Bill Gates? Este șocant motivul pentru care soția miliardarului a...
S-a decretat STARE DE URGENȚĂ! Anunțul ȘOCANT al momentului
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Întrebarea care face RAVAGII la interviurile de angajare din România. 90% dintre candidaţi pleacă acasă
Inchide