Iohannis: Dosarele Revoluției și Mineriadei trebuie rezolvate rapid, este inacceptabil să nu știm ce s-a întâmplat

Iohannis: Dosarele Revoluției și Mineriadei trebuie rezolvate rapid, este inacceptabil să nu știm ce s-a întâmplat
Publicat: 06/10/2016, 13:05
Actualizat: 11/05/2018, 00:29

„Am avut o întâlnire cu procurorul general aici la Cotroceni și l-am rugat să ia toate măsurile care se pot lua pentru a introduce mai multă celeritate în exercițiul cercetărilor. Este foarte simplu, vedeți că avem dosare vechi, unele extrem de vechi, mă gândesc la doasarul Mineriadei, la dosarul Revoluției. Este inacceptabil să stăm noi și să nu știm ce s-a întâmplat la Revoluție, cine a fost vinovat, ce s-a întâmplat la Mineriadă, cine sunt oamenii vinovați”, a declarat președintele Klaus Iohannis, solicitat să explice contextul în care a avut loc întâlnirea cu procurorul general după declarațiile sale de miercuri cu privire la cazul autodenunțului lui Sebastian Ghița legat de doctoratul șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.

Klaus Iohannis a afirmat că dosarul Revoluției și cel al Mineriadei trebuie rezolvate, iar cine a greșit trebuie să plătească: „Și dacă vorbesc despre vinovați vorbesc de oameni care au încălcat legea, nu de o vină istorică. Nu-i treaba istoricilor încă. Deocamdată și în dosarul Revoluției, și în dosarul Mineriadei este treaba procurorilor, iar cine a greșit va plăti”, a spus Iohannis.

El a subliniat că i-a cerut procurorului să ia măsurile care se pot lua pentru a trimite dosarele în instanță. În cazurile în care se constată, însă, că nu a existat o încălcare a legii, acest lucru trebuie făcut public, iar reputația persoanei trebuie restabilită.

„Dar în contextul mai larg am rugat să se ia măsurile care se pot lua, desigur, pentru a face cercetările mai rapid, pentru a trimite dosarele în instanță atunci când procurorii constată că s-a încălcat legea, iar acolo unde se constată că nu s-a încălcat legea, că sunt niște delațiuni comice, acolo să se restabilească de îndată bunul renume al persoanei care a fost acuzată”, a susținut președintele.

Iohannis a refuzat să spună când a avut întâlnirea cu procurorul general.La rândul său, Parchetul General a transmis că discuția cu șeful statului s-a concentrat pe resursele și obiectivele Ministerului Public.

„Discuția la care ne referim a avut loc într-un context oficial în care era vorba despre resursele și obiectivele Ministerului Public astfel încât să fie un echilibru între resurse și obiective și să se poată soluționa cu celeritate dosarele intens mediatizate aflate în atenția opiniei publice, cum ar fi și dosarul la care a făcut referire domnul președinte, dar nu numai la acela și totodată și celelalte cauze aflate în curs de soluționare, care la rândul lor trebuie rezolvate în termene rezonabile, tocmai pentru a se menține un echilibru și a se putea stabili dacă avem resursele necesare. Domnul procuror general a mai precizat că nu a primit telefoane în care să i se spună cum trebuie soluționate cu prioritate sau cu celeritate unele sau altele”, a declarat, pentru MEDIAFAX, procurorul Ramona Bulcu, șeful Biroului de Informare și Relații Publice din Ministerul Public.

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri seara, întrebat dacă el consideră că se impune o demisie a procurorului-șef al DNA Laura Codruța Kovesi, că nu trebuie să vorbim despre nicio demisie atâta vreme cât, deocamdată, nu există niciun indiciu că ar fi plagiat.

„Nu cred că trebuie să vorbim despre o demisie atâta vreme cât, deocamdată cel puțin, nu există niciun indiciu că ar fi un plagiat. Acolo, sigur în măsura în care lucrurile iau altă turnură, se poate relua discuția, dar deocamdată nu am motive de îngrijorare” a răspuns președintele Klaus Iohannis.

El a mai precizat că a discutat cu procurorul general pe care l-a rugat să soluționeze speța cu celeritate. „Eu cred că Parchetul General trebuie să rezolve foarte repede această speță și pot să vă spun că în această chestiune am avut o discuție cu procurorul general pe care l-am rugat ca, în virtutea atribuțiilor domniei sale, să se ocupe ca această cercetare să se facă cu celeritate”, a spus șeful statului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York