Iohannis intervine în scandalul SIPA: „Este interesant cum apar ciorbe reîncălzite în spațiul public la anumite momente politice”

Iohannis intervine în scandalul SIPA: „Este interesant cum apar ciorbe reîncălzite în spațiul public la anumite momente politice
Publicat: 18/05/2017, 14:46

„Este interesant de urmărit cum apar aceste ciorbe reîncălzite în spațiul public, la anumite momente politice și cum, dintr-odată, unii devin amnezici, alții devin tăcuți, alții devin vorbăreți. Nu cred că aceasta este o temă care trebuie să rămână mult în spațiul public și aștept de la domnul ministru al Justiției ca, în mod transparent și tranșant, să clarifice această discuție”, a declarat președintele.

Șeful statului a mai afirmat că tema privind arhivele SIPA „nu a fost tratată cu suficientă atenție și suficientă transparență”, la momentul în care a fost tranșat subiectul și că primul lucru care trebuie stabilit de Ministerul Justiției este dacă arhivele trebuie sau nu desecretizate.

„Am urmărit că în spațiul public tema «SIPA» a redevenit foarte prezentă. Cred că aici avem de a face cu o chestiune care la vremea respectivă nu a fost tratată cu suficientă atenție și, cu certitudine, nu cu suficientă transparență. Această arhivă SIPA a ajuns prin lipsă de informații în spațiul public așa, un fel de mare secret național, ceea ce nu cred că este și cred că Ministerul Justiției, ministrul Justiției trebuie să facă tot ce poate, dar transparent și tranșant, ca să clarifice această chestiune. Dacă se poate sau nu secretiza, este prima chestiune care trebuie lămurită. Trebuie lămurit, Ministerul Justiției trebuie să lămurească ce conține ceastă arhivă, dacă într-adevăr au fost scurgeri, n-au fost scurgeri și așa mai departe”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

De asemenea, președintele a spus că a cerut deja un punct de vedere din partea CSAT în legătură cu arhivele SIPA, însă a subliniat faptul că CSAT are un domeniu bine stabilit de care se ocupă și nu ar trebui „folosit ca un panaceu universal”.

„Am solicitat și colegilor tehnicieni din CSAT un punct de vedere, să vedem dacă CSAT are ce discuta în această chestiune sau nu și, oricum ar fi, trebuie clarificată. (…) CSAT-ul, la noi în țară, este folosit așa, pe post de panaceu universal, ceea ce nu este. CSAT are un domeniu de care se ocupă, care este securitatea națională. Nu pot să vă spun așa, pe nepusă masă, dacă s-a trimis un raport, dar se poate verifica această chestiune. Oricum, a fost și este un serviciu cu aceste atribuții la Ministerul Justiției, de aceea am spus că de acolo trebuie să vină clarificările. Să nu se aștepte cineva că în CSAT ne adunăm cu toții și dezbatem filă cu filă. Ministerul Justiției trebuie să vină cu o clarificare și dacă Ministerul Jusției consideră că trebuie să primească un aviz sau o opinie CSAT, atunci se va adresa CSAT-ului. Nu are rost să discutăm ce a fost acum șapte ani sau zece ani sau când s-a desființat SIPA și vara s-a înființat sub altă denumitre”, a mai declarat președintele.

Iohannis a precizat, răspunzând unei întrebări, că nu a discutat cu ministrul Justiției Tudorel Toader despre arhivele SIPA. În fapt, Toader, a declarat joi că în acest moment se documentează privind instoricul constituirii arhivei SIPA, el menționând că nu știe ce se află în arhivă dar că, dacă aceasta va conține secrete de stat, nu le va putea desecretiza el. Pe același subiect, premierul Sorin Grindeanu a declarat că susține desecretizarea arhivei SIPA, precizând că a avut discuții cu ministrul Justiției pe această temă.

La rândul său, Sorin Grindeanu, premierul României, a declarat că susține desecretizarea arhivei SIPA, precizând că a avut discuții cu ministrul Justiției pe această temă. Arhiva SIPA a fost readusă în atenția opiniei publice de Dan Andronic, acesta susținând că au fost copiate documente.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
“L-au apucat nebuniile”. Motivul halucinant pentru care o femeie a fost înjunghiată în Centrul Vechi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Decizia luată de Guvern. Când se plătesc pensiile de Paște
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom