Iohannis, la ceremonia de la Palatul Cotroceni: După un deceniu de UE putem spune că aderarea a avut costurile sale, dar bilanțul este unul pozitiv

Publicat: 11/05/2017, 15:10
Actualizat: 11/05/2017, 19:42
„Orice moment important este, însă, și un prilej de reflecție. Avem ocazia să ne gândim ce înseamnă Uniunea Europeană pentru noi, dar și ce reprezintă România pentru marea familie europeană. (…) Ca orice mare proiect, Uniunea Europeană s-a confruntat cu numeroase provocări, pe care le-a depășit cu succes. Dar parcă niciodată UE nu a traversat o perioadă mai complicată ca acum, când trebuie să facă față simultan unor crize multiple”, a transmis Klaus Iohannis cu ocazia reuniunii organizate la Cotroceni, întâlnire la care a participat și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Șeful statul a vorbit despre provocările cu care se confruntă proiectul european – criza refugiaților, proiectul de reconfigurare a blocului, amenințarea teroristă sau tendințele eurosceptice și xenofobe -, arătând că acestea sunt încercări grele care, dincolo de orice, pun la încercare unitatea Europei.
„Tocmai de aceea, cred că cel mai bun răspuns la aceste provocări este o Europă mai unită și solidară în soluții și abordări. Lecțiile Uniunii Europene ne-au arătat că UE a ieșit întărită în situații de criză. (…) Esența Declarației de la Roma este că doar lucrând împreună și pe baza unor obiective comune vom putea duce mai deparete proiectul european. (…) La 10 ani de la aderare mă bucură faptul că România își păstrează viziunea sa proeuropeană, iar obiectivele noastre sunt clare: consolidarea pe mai departe a proiectului european și susținerea, ca singură alternativă viabilă, a Uniunii”, a continuat Iohannis.
Președintele a arătat și că, la un deceniu de la aderare, e momentul unui bilanț pentru ca țara noastră să-și dea seama cum a evoluat și să compare cu așteptările pe care le-a avut atunci de la proiectul european, concluzionând că„aderarea a avut costurile sale, dar acestea au fost mult depășite de beneficiile aduse”.
„Ce au însemnat cei 10 ani? În primul rând, opțiunea europeană a reprezentat pentru noi orietarea spre valorile împărtășite cu cele mai vechi democrații. (…) Pe parcursul celor 10 ani, România și-a definit tot mai puternic rolul său în procesul de luare a deciziilor la nivel european, mai cu seamă în ceea ce privește eforturile UE de a răspunde așteptărilor cetățenilor săi. Din acest punct de vedere, pentru România efectele benefice ale apartenenței la Uniune sunt incontestabile. Fără susținerea din toate punctele de vedere a familiei europene, acele progrese s-ar fi produs mult mai lent sau, poate, deloc”, a adăugat președintele.
Pentru viitor, România trebuie să-și propună în primul rând intrarea în zona euro și în Spațiul Schengen, mai ales că rolul țării noastre în regiune este unul important pentru că avem „atuul de a fi o sursă de securitate” într-o zonă tensionată și putem întări rolul țării noastre odată cu preluarea președinției Consiliului European.
„După un deceniu de apartenență, se poate spune că România a depășit etapa de adaptare la statutul de membru și dispune de voința și capacitatea de a contrbui activ la revigorarea și consolidarea proiectului european. Într-o regiune marcată de provocări complexe, România are atuul de a fi o sursă de securitate. Tocmai de aceea este important să ne consolidăm profilul de partid credibil și să rămânem strict angajați. (…) Prin preluarea președinției UE avem șansa de a consolida locul României în această Uniune, un obiectiv pe care Guvernul României ar trebui să și-l propună este și utilizarea cât mai eficientă a tuturor mecanismelor care să acceleze consolidarea României. Nu în ultimul rând, trebuie să avem în vedere aderarea la zona euro și Schengen. Sunt două obiective legitime pentru România și este interesul nostru strategic să ne raportăm cât mai profund la proiectul european”, a mai spus Klaus Iohannis.
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se află joi într-o vizită de lucru la București, ocazie cu care a susținut un discurs în Parlament și a participat și la ceremonia organizată la Palatul Cotroceni cu ocazia aniversării a 10 ani de aderare a României la UE și a Zilei Europei.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Unde aleg românii să plece de Paște?