Iohannis, la lansarea cărții sale: Am trecut printr-o campanie brutală

Iohannis, la lansarea cărții sale: Am trecut printr-o campanie brutală
Publicat: 23/05/2015, 16:40

Președintele Klaus Iohannis și-a lansat, sâmbătă după-amiază, la târgul de carte Bookfest, cel de-al doilea volum, „Primul Pas”, care a apărut la editura Curtea Veche și pe care l-a dedicat „celor peste șase milioane de români care au crezut într-un mod nou de a face politică” și l-au votat.

În jurul orei 14.00, cu aproximativ o oră înaintea începerii momentului lansării cărții, standul editurii Curtea Veche a fost înconjurat de sute de persoane care au venit să cumpere volumul și să ia autografe de la președintele României.

Aceștia l-au întâmpinat cu aplauze pe Klaus Iohannis, care a venit însoțit la lansare de soția sa, Carmen Iohannis, dar și de mai mulți consilieri și susținători, între care s-au numărat Adrian Cioroianu, Andrei Muraru, Leonard Orban, Lazăr Comănescu și scriitorul Iulian Tănase. Acesta din urmă, alături de Iren Arsene, directorul editurii Curtea Veche, a și vorbit despre volumul lui Klaus Iohannis.

Așezat pe un postament pentru a fi mai ușor vizibil admiratorilor săi, având-o alături pe Carmen Iohannis, președintele s-a adresat oamenilor, mulțumindu-le că au ales să fie prezenți la lansarea sa de carte și să nu se ducă „la iarbă verde sau la o plimbare cu prietenii”.

Klaus Iohannis a mai spus că volumul „Primul Pas” are o valoare deosebită pentru cei de față. „Și recunosc că pentru mine, care sunt din generația care a crescut cu cărțile în mână, are o însemnătate specială. Chiar la începutul campaniei am decis să scriu o carte pe care am considerat-o un instrument foarte potrivit pentru a face cunoscute câteva lucruri despre mine, despre cum am ajuns în politică și cum văd mersul în spațiul public”, a spus Iohannis, referindu-se la primul său volum, intitulat „Pas cu Pas”.

Acum, Klaus Iohannis a scris o carte „din cu totul alte motive”, după cum a mărturisit la lansarea celui de-al doilea volum al său, „Primul Pas”.

Primul motiv a fost acela că a promis cititorilor săi că va adăuga un capitol care descrie campania electorală. „Campania electorală a fost o perioadă complicată, intensă, dificilă, energizantă, paralizantă și totuși, pentru cei care au fost cât de cât conectați la ea, a fost o perioadă interesantă. Pentru a nu uita cum a fost această campanie electorală am vrut să scriu, să rețin în scris aceste lucruri. Am vrut, pe de altă parte, să nu se piardă câteva concluzii pe care le-am tras și eu și alții în campanie. Din acest motiv am vrut destul de repede, după acea campanie electorală, să rețin în scris ideile. În general, știți că memoria ne joacă feste și cu cât așteptăm mai mult de la trecerea unui eveniment până să reținem concluzia cu atât mai mult se schimbă memoria acelui eveniment, apare ceea ce psihologii numesc filtrul roz. După un timp suficient de lung aproape orice ni se pare că a fost o experiență plăcută. Această campanie electorală nu a fost o experiență plăcută, asta nu înseamnă că nu a fost extrem de intensă, că nu a avut foarte multă energie”, a spus Klaus Iohannis.

Totodată, Klaus Iohannis a spus că a vrut să împărtășească și „considerațiuni mai generale” în noul volum.

„Pe lângă faptul că am vrut să relatez cum am văzut eu din interior, cel mai din interior, campania electorală, am vrut să presar în carte și câteva considerațiuni mai generale despre ce cred eu că se face în politică sau mai degrabă ceea ce cred eu că nu se face în politică. Cu entuziasmul noului mandat prezidențial, cu depunerea jurământului, cu începutul unui mandat, foarte repede am avut impresia că s-a uitat cum s-a purtat această campanie. A fost o campanie care prin felul în care s-au manifestat majoritatea candidaților își avea locul mai degrabă la începutul anilor ’90, o campania brutală, brută, necizelată, cu atacuri directe la persoană, cu găleți de lături turnate peste capul unor candidați, mai ales a acestui candidat”, a spus Klaus Iohannis.

El a mai spus că la sfârșitul campaniei pentru Președinția României a constatat un lucru interesant. „Și aceată campanie, cu toate părțile negre, negative pe care le-a avut, pentru mine a fost extrem de energizantă. Partea foarte frumoasă a acestei campanii au fost oamenii, oamenii cu care m-am întâlnit, zeci de mii de oameni cu care m-am întâlnit în campanie. Contactul cu acești oameni mi-a dat foarte multă încredere, foarte multă energie. Niciodată în toată campania nu am întâlnit un alegător care să-mi fi spus ceva negtiv. Tot ce a fost negativ a venit via media, via material electoral din partea celorlalți competitori. Paradoxal, campania a fost și urâtă și frumoasă și la final am avut o energie deosebită pe care am primit-o în definitiv de la alegătorii care au fost de partea mea și nu au fost puțini”, a mai spus Iohannis.

Acesta și-a amintit și de faptul că primul tur al campaniei nu s-a terminat extraordinar de bine pentru el. „Pierdusem primul tur, dar a apărut ceva ce nu a fost prevăzut de nimeni, acel val de simpatie pentru mine și acea dorință de schimbare”, a spus Ioahnnis, făcând referire și la „inabilitatea” Guvernului față de românii din diaspora. El a spus că acest lucru a contribuit „la acea răsturnare de situație spectaculoasă, care a dus în final la un vot care a fost incredibil”.

„Un rezultat care nu a fost prevăzut de nimeni și care mi-a adus mie peste șase milioane de voturi. Acestor peste șase milioane de români le-am dedicat cartea”, a spus Klaus Iohannis, care a precizat însă că le mulțumește și celor care nu l-au votat. „Le mulțumesc pentru că au mers la vot (…) Este un lucru extraordinar de important să se voteze când sunt alegeri”, a explicat el.

În acest moment, discursul său a fost întrerupt de un simpatizant, care a strigat: „Bravo!” și „Trăiască familia Iohannis!”.

Totodată, Klaus Iohannis i-a mulțumit soției lui, Carmen. „Această reușită a fost posibilă pentru că am avut și foarte mult ajutor, sprijin din partea soției mele, Carmen, care și astăzi a ținut să vină expres pentru această lansare și îi mulțumesc. Imaginați-vă o persoană care stă acasă sau la școală, care nu poate să facă nimic, dar trebuie să suporte toată campania. Asta a făcut soția mea, Carmen. Și de multe ori am avut impresia că ea a trebuit să blocheze partea negativă a campaniei. Un lucru foarte greu de făcut. Apreciez foarte mult acest lucru”, a spus Iohannis.

„Dar ce ar fi un candidat la președinție fără partidul lui?”, s-a întrebat totodată, în timpul lansării, Klaus Iohannis. „Partidul meu, Partidul Național Liberal, a fost 100% de partea mea. Atunci s-a numit Alianța Creștin Liberală, între timp este noul PNL. Mii de oameni care au lucrat luni de zile pentru aeastă campanie și au reușit. Le mulțumesc”, a spus el. „În afară de cei care s-au văzut au fost nenumărați voluntari, prieteni, colegi, care au lucrat împreună cu mine. O parte dintre ei este astăzi aici, o parte sunt consilierii mei și le mulțumesc”, a mai spus Iohannis.

Klaus Iohannis a mulțumit și editurii Curtea Veche, cu care a colaborat atât la lansarea noului volum, cât și a primul său volum.

„Îmi doresc succes cu această carte. În definitiv o carte se scrie și pentru a fi vândută”, a spus râzând Klaus Iohannis.

În ultima parte a evenimentului de lansare a cărții, președintele Iohannis a acordat autografe, timp de peste o jumătate de oră.

Peste o mie de persoane au format două cozi pe lângă standul editurii Curtea Veche și au așteptat să îl înâlnească pe președintele României.

Cartea „Primul Pas” a fost lansată într-un tiraj de 20.000 de exemplare și poate fi cumpărată la prețul de 30 de lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
9 judeţe, sub avertizări meteo cod galben şi portocaliu de vijelii. Vreme severă până vineri...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
„Îl iubim pe acest preot și luptăm pentru el” Sute de enoriași protestează în fața...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
DECIZIE pentru cei care au telefoane mobile. Se aplică pentru toată lumea
Cu ce se ocupă Dorin Mateiu, presupusul iubit al Simonei Halep. Afacertistul, inlcus în top...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Eurovision 2025! Cezar Ouatu pariază pentru vocea lui Florin Salam: "Cu o piesă potrivită, ar...
BANCUL ZILEI. Un bătrân vine la preot să se spovedească: - Părinte, am păcătuit, îi...
Cel mai lung experiment din lume se desfășoară de aproape 100 de ani și poate...
×