Iohannis, mesaj indirect către Ponta: „Este normal să faci un pas în spate când afectezi imaginea țării”

Aflat în Parlament pentru a prezenta Strategia de securitate națională, președintele Klaus Iohannis nu a ratat ocazia de a critica acțiunile deputaților și senatorilor de a respinge solicitările justiției, printre care și cea trimisă de procurorii DNA pe numele premierului Victor Ponta. În discursul său, Iohannis a spus că „o Românie puternică este aceea în care nimeni nu e mai presus de lege, iar corupția la vârf nu mai reprezintă o vulnerabilitate la adresa funcționării statului”.

Mai mult, șeful statului a făcut aluzie și la situația premierului, care a refuzat să-și dea demisia, având în vedere acuzațiile care planează asupra lui. Cu alte cuvinte, Iohannis i-a cerut lui Ponta să facă „un pas în spate”.

„Am spus la început că România își va găsi treptat acea stare în care e normal să respecți legea, în care e normal să ai un minimum de decență în politică și să faci un pas în spate atunci când afectezi imaginea propriei țări, în care e normal să separi instituțiile de persoane particulare. Indiferent cât de mult îi rezistă unii acum, suntem deja pe acest drum, iar acest moment nu va întârzia să vină”, a spus Iohannis, de la tribuna Parlamentului.

În opinia sa, „în România puternică a avea o funcție nu este un privilegiu personal, ci o responsabilitate care implică o conduită, iar oamenii politici, mai ales la cel mai înalt nivel, înțeleg că nu se reprezintă pe sine. „Comportamentul fiecăruia dintre noi implică o țară întreagă, imaginea ei în Europa și în lume, iar fiecare gest are consecințe politice și impact public”, a conchis Iohannis.

Ședința de plen comun a Camerei Deputaților și Senatului, în care președintele Klaus Iohannis, a prezentat Strategia de securitate națională a fost prezidată de Valeriu Zgonea și Ioan Chelaru, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu nefiind la prezidiu. Vicepremierul Gabriel Oprea a stat pe locul ocupat de obicei de premierul Victor Ponta. Din sală lipsesc mulți parlamentari PSD, inclusiv liderul grupului din Senat, Ilie Sârbu.

La finalul prezentării Strategiei de securitate, președintele Iohannis a avut un mesaj și pentru premierul absent Victor Ponta:”este normal să faci un pas în spate când afectezi imaginea țării”.

În termenul legal de șase luni de la preluarea mandatului, președintele Klaus Iohannis a solicitat Parlamentului să prezinte Strategia de securitate națională. Înaintea prezentării în forul legislativ, șeful statului a avut consultări cu partidele parlamentare pe marginea acestuia. Documentul a fost criticat de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care susține că prin acesta ne îndreptăm spre o republică prezidențială. Premierul Victor Ponta a afirmat că cei doi miniștri ai Guvernului, Mircea Dușa și Gabriel Oprea, i-au transmis că Strategia nu conține elemente controversate.

Cu toate acestea, majoritatea parlamentară din jurul PSD a decis azi în cadrul Birourilor Permanente Reunite ca Strategia de securitate națională să fie prezentată astăzi de președintele Iohannis, dar să fie dezbătută și votată mâine în plenul reunit al Parlamentului.

Propunerea a aparținut liderului PSD din Camera Deputaților, Marian Neacșu. Pesediștii au cerut un aviz și de la Comisiile de Apărare ale celor două Camere, după ce primiseră un raport de la Comisiile de Apărare.

VEZI STRATEGIA DE SECURITATE

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Noua lege pe care ROMÂNIA o aplică din 31 martie. Decizia ISTORICĂ ne aduce în...
Noi reguli pentru șoferi. Totul va fi filmat
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață