IOHANNIS NU O ACCEPTĂ PE SHHAIDEH PREMIER. „Cer coaliției PSD-ALDE să facă altă propunere”

Publicat: 27/12/2016, 15:38
Actualizat: 30/12/2016, 22:49

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, într-o scurtă declarație la Cotroceni, că refuză desemnarea lui Sevil Shhaideh ca premier, la propunerea coaliției PSD-ALDE.

„Săptămâna trecută, când am avut consultări cu partidele politice, PSD și ALDE, care au ținut să vină împreună la consultări, mi-au propus-o pe doamna Sevil Shhaideh pentru poziția de Prim-ministru. Am cântărit cu grijă argumentele pro și contra, și am decis să nu accept această propunere. În consecință, solicit coaliției PSD + ALDE să facă altă propunere”, a spus președintele.

Coaliția PSD-ALDE a avansat, în urma consultărilor cu președintele Klaus Iohannis, o propunere de prim ministru în persoana lui Sevil Shhaideh, fost ministru al Dezvoltării în Cabinetul Ponta și o apropiată a lui Liviu Dragnea. Acest nume i-a surprins pe mulți după ce principalul favorit pentru această funcție a fost considerat tot timpul chiar șeful PSD.

„Am venit cu o soluție care sper să fie acceptată, desemnată, pentru a putea forma rapid un Guvern (…) Sevil Shhaideh – a fost ministru al Dezvoltării și Administrației Publice (…) va fi propunerea de premier, iar eu voi fi responsabilul politic. Cu toții am văzut ce înseamnă o guvernare tehnocrată, cu oameni care n-au trecut printr-o campanie electorală și care nu știu ce înseamnă problemele, supărările, frustrările oamenilor. Va fi o monitorizare și o implicare efectivă”, a declarat liderul PSD după consultările de la Cotroceni, adăugând că delegația PSD-ALDE a venit la Cotroceni pentru a promova un dialog instituțional corect. „Nu avem de gând să pornim niciun conflict, dar dacă demersul nsotru, legitimitatea dată de vot nu vor fi respectate, vom acționa în consecință”, a transmis Liviu Dragnea după consultările cu Iohannis, nu înainte de a menționa că avea „dreptul legitim” de a ocupa funcția de premier.

O altă propunere pentru ocuparea funcției de prim ministru a venit în a doua zi de consultări din partea PMP, Traian Băsescu propunându-l în fața președintelui pe Eugen Tomac. După două zile de discuții cu partidele parlamentare pe marginea acestei propuneri, Iohannis a susținut o scurtă conferință de presă în cadrul căreia a anunțat că amână desemnarea noului premier al României până după Crăciun, timp în care va mai avea și alte discuții cu formațiunile care constituie majoritatea parlamentară – PSD-ALDE-UDMR.

Decizia l-a nemulțumit, însă, pe Liviu Dragnea care a spus că se aștepta ca Guvernul să fie votat în Parlament înainte de Crăciun: „Fiecare cu ritmul lui. Am luat notă de anunțul președintelui. Noi eram pregătiți ca azi să facă anunțul. Îmi pare rău că nu a fost făcut anunțul astăzi. Fiecare cu ritmul lui. Probabil vrea să discute mai mult cu doamna Shhaideh. (…) Eram pregătiți să purtăm astăzi discuții, ca mâine, poimâine să votăm Guvernul în Parlament”, a declarat Dragnea la scurt timp după anunțul președintelui.

Ulterior, în presă au apărut informații potrivit cărora Iohannis ar fi discutat la telefon cu Sevil Shhaideh, cei doi urmând să se întâlnească și față în față la începutul acestei săptămâni. De altfel, și liderul PSD, Liviu Dragnea, a menționat joi că Shhaideh va merge la o discuție cu șeful statului Iohannis dacă va fi chemată.

„Categoric. Eu nu îmi aduc aminte să fi fost vreo desemnare de prim-ministru fără ca înainte președintele de la vremea respectivă să aibă o discuție serioasă cu cel pe care vrea să îl desemneze. Eu aici nu am probleme cu președintele, am probleme doar pentru faptul că se întârzie desemnarea. Și sunt zile pe care le puteam folosi. Categoric vor avea o discuție clară despre ceea ce are de gând să facă, despre cum vede guvernarea. Ceea ce nu cred că pot discuta este despre echipa guvernamentală”, a spus liderul PSD.

Propunerea lui Sevil Shhaideh ca premier din partea PSD a stârnit discuții aprinse

Primul care a comentat decizia a fost liderul USR, Nicușor Dan, care a transmis că singurul criteriu pare să fi fost loialitatea lui Dragnea față de el însuși și că ceea ce a transmis PSD azi a fost faptul că își dorește să schimbe legea pentru ca în viitor Liviu Dragnea să preia funcția de prim ministru. Și fostul șef de stat Traian Băsescu a reacționat, arătând că nu o cunoaște pe Sevil Shhaideh, precizând că tot ce știe despre ea este că „a fost ministru la Dezvoltare Regională după Dragnea”.

Imediat după consultările cu președintele Iohannis, și cei de la PNL au criticat propunerea de premier venită din partea PSD-ALDE, arătând că este o variantă care demonstrează „obsesia de control a lui Liviu Dragnea” și că oamenii care au votat pentru social-democrați nu și-ar fi dorit, probabil, ca în fruntea Executivului să fie fina lui Liviu Dragnea.

Mai tărziu, liderul PMP Traian Băsescu a explciat de ce nu susține numirea lui Sevil Shhaideh în funcția de premier, arătând că deși are o „reputație excepțională” ca profesionist și în comunitatea turco-tătară, Shhaideh are „experiență politică zero” și ar fi doar o interfață pentru Liviu Dragnea, ea nefiind „conectată la nucleul dur al PSD”. Băsescu a spus că nu este de dorit ca România să fie guvernată în stilul Iranului sau al altor republici islamice, unde există președinți sau premieri, dar țara este condusă din spate de ayatollahi. Băsescu l-a propus premier pe Eugen Tomac, în ideea că opoziția nu poate să spună că nu are nicio propunere.

„Are experiență politică zero, nu e conectată la nucleul dur decizional al PSD”, a spus Băsescu, subliniind că există un risc major ca prezumtivul prim-ministru să fie „o figură de fațadă”. „România n-ar trebui să treacă la o conducere de stil islamist, ca în Iran”, a remarcat Băsescu.
Ulterior au apărut controverse legate de activitatea și afinitățile politice ale soțului lui Sevil Shhaideh, acesta fiind suspectat că estesimpatizant al regimului Bashar al-Assad. Zvonurile au fost comentate acid de Liviu Dragnea care le-a catalogat drept „glume proaste” și „pretexte inventate” și a invitat serviciile secrete să adopte o poziție fermă referitoare la numirea lui Shhaideh în funcția de premier, dacă au impresia că este vorba despre vreun atentat la siguranța națională.
„Serviciile secrete ar trebui să aibă o poziție foarte clară dacă există o problemă de securitate sau vreo problemă în ce privește această nominalizare, altfel eu o să consider că aceste zvonuri pleacă de la ei și chiar le cer public, prietenește, că ne cunoaștem foarte bine”, a transmis Dragnea, în legătură cu o posibilă obiecție a SRI referitoare la desemnarea lui Sevil Shhaideh în funcția de prim ministru.
Dragnea a mai spus că soțului lui Shhaideh este cetățean român și că, dacă ar fi existat o problemă, nu ar fi primit cetățenie română, pentru că toate instituțiile statului român „așa cum ne verifică pe toți de când ne-am născut și până în zilele noastre, nu acordau cetățenie română unui om dacă era așa”.
Informațiile referitoare la eventualele riscuri de securitate națională care ar deriva din faptul că soțul premierului propus de PSD ar fi simpatizant al regimului Bashar al-Assad, au fost catalogate de Dragnea drept „glume proaste” și „pretexte inventate”.
„Eu îl cunosc bine pe soțul doamnei Shhaideh. Este un om foarte serios, foarte bine pregătit, liniștit. Am văzut câteva alegații, inclusiv de la un fost președinte, care bate câmpii. Nu există niciun fel de vulnerabilitate aici. Pe mine m-a interesat și mă interesează în continuare ca premierul să fie un om în care să am încredere”, a completat acesta.
Sevil Shhaideh a fost timp de aproape 20 de ani director de servicii în Consiliul Județean Constanța, sub mandatul lui Nicușor Constantinescu, condamnat și anchetat în mai multe dosare de corupție. Din 2012, după numirea lui Liviu Dragnea la conducerea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), a fost secretar de stat în acest minister. După demisia lui Dragnea în urma condamnării în dosarul Referendumului, Sevil Shhaideh a preluat portofoliul de ministru. Ea este în prezent consilier în cadrul aceluiași minister.
În 2011, Sevil Shhaideh s-a căsătorit cu Akram Shhaideh, un sirian care a lucrat 20 de ani pentru Ministerul Agriculturii din Siria. După ce s-a mutat în România, el a ocupat funcția de consilier în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Acesta este de origine siriană,a obținut cetățenia română în 2015 și a fost consilier la Ministerul Agriculturii în 2014, lucrând apoi la Regia Autonomă Județeană de Apă Constanța sau la Regia Drumuri și Poduri Constanța, instituții aflate tot în subordinea CJ Constanța.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
TOP 50 vedete care au crezut că nu le vede nimeni, dar… Anna Lesko, Andreea...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Prognoza Accuweather actualizată | În România se anunță cea mai rece vară din ultimii ani
Șocant: cum a aflat Bianca Brad că suferă de cancer mamar! „Într-o noapte m-am trezit...
La doar opt ani, Maria a plătit cu viaţa pentru o cratiţă. Unchiul, care i-a...
"Din păcate viaţa este crudă". A murit Dana Rotariu, soția fotbalistului din "Generația de Aur"...
Cât costă un kilogram de roșii românești zemoase, de la producătorii locali, în piață. S-au...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Giganţii din IT nu au doar veşti proaste pentru România: Americanii de la Amazon au...
Armă misterioasă LANSATĂ pe orbita Pământului! Cine O CONTROLEAZĂ?
ORDINUL a fost dat deja în Europa. Regulile care vor fi OBLIGATORII și în România
Hot-dog cu homar și caviar Beluga. Cât costă extravaganța culinară. Foto
Cu cât îl plătește Gigi Becali pe Alexandru Ciucu pentru un costum realizat la atelierul...
Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit într-un...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
De ce vrea NASA să folosească Soarele ca pe un telescop uriaș?
×