Iohannis: Nu vedem cu ochi buni pactul de coabitare Ponta – Băsescu, dar USL merge mai departe

Iohannis: Nu vedem cu ochi buni pactul de coabitare Ponta - Băsescu, dar USL merge mai departe
Publicat: 06/04/2013, 19:31
Actualizat: 27/03/2019, 03:30

Prim-vicepreședintele PNL, Klaus Iohannis, susține că liberalii „nu văd cu ochi buni” pactul de coabitare Ponta – Băsescu, însă sunt deciși să transforme guvernarea USL „într-un succes”, Uniunea fiind înființată tocmai să „termine cu ceea ce s-a numit generic „regimul Băsescu””.

Întrebat, într-o conferință de presă la Alba Iulia, cum vede „armonia din ultima perioadă” dintre Traian Băsescu și Victor Ponta, Iohannis a răspuns că USL a fost înființat, s-a consolidat și a câștigat alegerile „pentru a termina cu ceea ce s-a numit generic „regimul Băsescu””, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„PNL s-a exprimat în repetate rânduri în această chestiune și nu vreau și nu cred că este cazul să repet ce a spus președintele Crin Antonescu de nenumărate ori. USL a fost înființat, s-a consolidat și a câștigat alegerile pentru a termina cu ceea ce s-a numit generic regimul Băsescu. Noi, liberalii, suntem în continuare de aceeași părere. Înțelegem că primul-ministru dorește să rezolve câteva treburi pe care domnia sa le consideră foarte importante pentru România și din această categorie și din această abordare face parte și pactul de coabitare, pe care noi nu îl vedem cu ochi buni”, a spus Iohannis.

Întrebat dacă, din cauza divergențelor din USL, aceasta ar putea să se dezintegreze, Iohannis a răspuns că liberalii sunt hotărâți să continue și să transforme guvernarea USL într-un succes.

„USL este o coaliție complicată, din capul locului a fost o coaliție complicată. Știți bine că cele două partide mari care au format USL – PNL și PSD – au fost partide care au fost mai mult decât competitoare în toate alegerile, au fost partide care în multe etape s-au combătut, nu doar au concurat. Pentru a trece peste această atitudine – care este de-a dreptul istorică – a fost nevoie de foarte multă luptă de lămurire și de foarte multă determinare din partea liderilor USL. S-a reușit, coaliția s-a format, a câștigat alegerile și guvernează România. Asta nu a făcut cu nimic mai ușoară munca de lămurire în interiorul coaliției, din contră, miza fiind mai mare – USL fiind la guvernare -, este și mai complicat să armonizezi punctele de vedere, să armonizezi abordările”, a afirmat Iohannis.

Potrivit acestuia, au existat și vor exista discuții în interiorul USL, iar orice detaliu trebuie discutat și renegociat.

„Noi suntem hotărâți să ducem lucrurile mai departe și să transformăm guvernarea USL din care facem parte într-un succes. Nu este simplu, orice detaliu trebuie discutat, renegociat, încă o dată negociat, dar cred că avem suficientă maturitate politică pentru a trece peste divergențe, pentru a căuta și accentua punctele comune și pentru a face USL și guvernarea USL să funcționeze, cu toate că sunt multe chestiuni unde în continuare trebuie să negociem și să le armonizăm”, a afirmat Iohannis.

Președintele PNL, Crin Antonescu, a fost întrebat, miercuri, dacă acordul de coabitare dintre Victor Ponta și Traian Băsescu face parte din seria divergențelor din USL, precum episodul desemnării procurorilor șefi. Liderul liberal a răspuns că pactul nu a reprezentat o problemă a USL, deoarece a fost un acord „încheiat între două persoane fizice și două instituții, care nu angajau USL”. Totodată, Antonescu spunea că nu ar putea stabili o legătură de cauzalitate între pactul de coabitare și episodul privind procurorii, dar ca o succesiune le-ar pune pe „aceeași etajeră”.

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Lucia Varga, și prim vicepreședintele PNL Klaus Iohannis au participat, sâmbătă, la Alba Iulia, la un seminar organizat de femeile liberale cu tema „Lidership-ul” și „Comunicarea valorilor liberale către societatea civilă și electorat”. La eveniment au fost prezente peste 70 de femei liberale din 11 județe din Transilvania.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Reacția virală a unei turiste din Marea Britanie când a văzut cât costă o cafea...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Oana Roman a făcut o gafă colosală şi a fost taxată imediat: 'Se vede clar...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
ANIMAŢIE. "Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea". Trei prieteni, cursă nebună...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Curtea Penală Internaţională solicită mandate de arestare pentru premierul Netanyahu şi Yahya Sinwar - liderul...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Se schimbă buletinele în România. Când se emit noile cărți de identitate
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Victorie pentru Julian Assange! Decizia luată de judecători în procesul împotriva extrădării în SUA
×