Iohannis participă marți la Bruxelles la Consiliul European. O temă, noua conducere a instituțiilor Uniunii Europene

Publicat: 28/05/2019, 09:53

Președintele Klaus Iohannis va participa, marți, la reuniunea informală a Consiliului European de la Bruxelles și la care vor fi purtate discuții preliminare cu liderii UE în legătură cu candidații care urmează să fie desemnați la conducerea instituțiilor europene, informează Președinția.

Potrivit agendei publicate pe site-ul Administrației Prezidențiale, de la 14.00, ora României, șeful statului va participa la Summitul Partidului Popular European, la Bruxelles.

La Summitul PPE au fost invitați președinții Consiliului European, Comisiei Europene și Parlamentului European – Donald Tusk, Jean-Claude Juncker, respectiv Antonio Tajani, cât și șefi de stat și de guvern, membri PPE, din mai multe țări europene, inclusiv din Bulgaria (Boiko Borisov), Austria (Sebastian Kurz), Germania (Angela Merkel).

De la 19.00, ora României, preșdintele Iohannis va participa la reuniunea informală a Șefilor de Stat sau de Guvern, care va avea loc la sediul Consiliului European – Clădirea Europa, de la Bruxelles.

„În cadrul reuniunii, discuțiile vor viza evaluarea rezultatelor alegerilor pentru Parlamentul European din perioada 23-26 mai a.c. Liderii statelor membre ale Uniunii Europene vor avea, de asemenea, o discuție preliminară cu privire la candidații care urmează să fie desemnați în conducerea instituțiilor Uniunii Europene. În ceea ce privește procedurile de numire, potrivit articolului 15(5) al Tratatului privind Uniunea Europeană, președintele Consiliului European este ales de către membrii Consiliului European cu majoritate calificată pentru o perioadă de doi ani și jumătate, mandat ce poate fi reînnoit o singură dată. Mandatul actualului președinte al Consiliului European va expira la 30 noiembrie a.c.”, a transmis Administrația Prezidențială, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

De asemenea vor fi discuții și despre viitorul șef al Comisiei Europene.

„În ceea ce privește funcția de președinte al Comisiei Europene, conform art.17 (7) din Tratatul Uniunii Europene, ținându-se cont de rezultatul alegerilor pentru Parlamentul European, Consiliul European, prin decizie cu majoritate calificată, propune Parlamentului European un candidat. Acesta este ales de Parlamentul European cu majoritatea absolută a membrilor săi. În cazul în care candidatul nu întrunește majoritatea necesară, Consiliul European trebuie să propună în termen de o lună un nou candidat, supus aceleiași proceduri de alegere de către Parlamentul European. Consiliul, în acord cu președintele ales, propune componența Colegiului Comisarilor”, mai arată sursa citată.

Potrivit procedurii, Parlamentul European va audia candidații pentru șefia Comisiei Europene precum și ceilalți membri ai CE. Ulterior componența Comisiei este aprobată și de Consiliul European.

„Ulterior, președintele Comisiei Europene, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate și ceilalți membri ai Comisiei Europene sunt supuși votului de aprobare al Parlamentului European, în urma audierilor organizate de acesta. Pe baza acestei aprobări, componența Comisiei este aprobată și de Consiliul European, cu majoritate calificată. Mandatul actualului președinte al Comisiei Europene va expira la 31 octombrie a.c. Consiliul European, conform articolului 18 al Tratatului privind Uniunea Europeană, acționând pe baza majorității calificate, cu acordul președintelui Comisiei Europene, va numi Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, mandatul actualului Înalt Reprezentant urmând să expire la data de 31 octombrie a.c.”, a conchis sursa menționată.

Partidul Popular European (PPE) se clasează pe primul loc în cadrul scrutinului europarlamentar organizat în perioada 23-26 mai, conform rezultatelor provizorii emise de Parlamentul European.

De asemenea, potrivitor datelor provizorii centralizate de Biroul Electoral Central, PNL a câștigat alegerile pentru PE, urmat de PSD, apoi Alianța USR-PLUS.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Matei Dima, la un pas de căsătorie. Bromania are planuri mari
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Temperaturile ridicate cresc prețul mâncării, constată un studiu