Iohannis respinge o finanțare de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova. „Considerăm că nu este oportun”

Iohannis respinge o finanțare de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova. „Considerăm că nu este oportun
Publicat: 09/11/2015, 16:01

Președintele Klaus Iohannis a respins de la promulgare legea de ratificare a Acordului de asistență financiară pentru Republica Moldova, semnat la Chișinău pe 7 octombrie, cerând Parlamentului să o reexamineze.

Acordul prevedea o asistență financiară rambursabilă de până la 150 de milioane de euro, provenite din procesul de privatizare și aflate în soldul BNR, care erau destinate finanțării deficitului bugetar și refinanțării datoriei de stat ale Republicii Moldova. Împrumutul urma să fie acordat în maximum trei tranșe, iar scadența fiecărei tranșe era de maximum 5 ani.

„Având în vedere contextul politic actual din Republica Moldova – survenit ulterior adoptării de către Parlamentul României a legii menționate – considerăm că promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova, semnat la Chișinău, la 7 octombrie 2015, nu este oportună câtă vreme nu există certitudinea continuării procesului de reforme și respectării angajamentelor pentru implementarea Acordului de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Moldova, pe de altă parte, semnat la Bruxelles, la 27 iunie 2014″, arată Președinția într-un comunicat de presă.

Guvernul proeuropean de la Chișinău, condus de Valeriu Streleț, a picat pe 29 octombrie, după ce moțiunea de cenzură inițiată de comuniști și de socialiști a fost votată de o majoritate a deputaților, cu sprijinul democraților lui Marian Lupu. MAE român a reacționat atunci imediat, spunând că în Moldova ar trebui să prevaleze stabilitatea și mandatul pro-european votat de cetățenii moldoveni la alegerile legislative din noiembrie 2014.

Valeriu Streleț a fost acuzat în textul moțiunii că este implicat în actele de corupție de la Banca de Economii, unde a avut loc așa-numitul „jaf al secolului”, în urma căruia au dispărut în jur de 1 miliard de dolari, precum și că a încercat să îi țină spatele fostului premier Vlad Filat, pus sub acuzare în acest caz, alături de afaceristul Ilan Shor, ales primar la Orhei.

De asemenea, moțiunea a atacat faptul că Streleț a cerut demiterea șefului Centrului Național Anticorupție, care anchetează dosarul în care este implicat și Filat. În moțiune, Streleț a fost acuzat și că asupra lui planează suspiciuni de corupție, prin „facilitarea activității” unor firme implicate în „jaful secolului”, folosite la scoaterea banilor din bancă – Caravita și Bioprotect.

Camera Deputaților din România a ratificat pe 14 octombrie Acordul privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova, semnat la Chișinău la 7 octombrie 2015. Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, după vot, că, după 25 de ani „de vorbe”, se trece la un ajutor concret pentru Moldova, arătând că acordarea acestui împrumut ajută țara vecină.

Acordul urma să intre în vigoare după ce era ratificat de către cele două state, iar prima tranșă din împrumut urma să fie acordată după ce Guvernul Republicii Moldova îl informa pe cel român în privința stadiului consultărilor și negocierilor pe care le are cu Fondul Monetar Internațional.

„Până la momentul la care va avea un acord cu instituțiile financiare internaționale, Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială și Comisia Europeană, așa cum am avut și noi în anii trecuți, cred că este de datoria și mai ales este de puterea României ca într-un moment dificil să fim primii care spunem da, suntem aici, vă putem sprijini și putem să vă dăm acest împrumut rambursabil”, a afirmat Victor Ponta la acel moment.

El a precizat totodată că dobânda va fi în jur de 1,5%, deci în „condiții extrem de avantajoase”.

Premierul a dat asigurări că a discutat despre acest acord și cu președintele Klaus Iohannis și cu liderii partidelor politice și cu președinții celor două Camere.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
A început deszăpezirea pe Transfăgărășan! Când ar putea fi permisă circulația?