Iohannis și-a publicat programul prezidențial: Care sunt obiectivele unui nou mandat

Iohannis și-a publicat programul prezidențial: Care sunt  obiectivele unui nou mandat
Publicat: 16/10/2019, 11:13

Programul Prezidențial cuprinde zece capitole, împărțite în subcapitole, care vizează modernizarea României, simplificarea legilor, lupta împotriva corupției, politica de securitate națională și apărare a țării etc.

„Viziunea pe care eu o propun românilor este aceea de a construi împreună România normală. Acest document strategic oferă răspunsuri la întrebări esențiale, precum ce ne definește ca națiune, cu ce ne identificăm în lume și în Europa, care sunt obiectivele naționale prioritare și ce avem de făcut pentru a le atinge. Vă invit să citiți Programul meu Prezidențial și să urmăriți, pe 27 octombrie, dezbaterea publică a viziunii mele pentru România Normală!”, a scris Președintele Klaus Iohannis, miercuri, pe Facebook.

Obiectivul principal vizat de președinte este revenirea României la normalitate.

„După trei ani marcați de criza statului de drept în care PSD a aruncat România, după o guvernare care a eșuat în toate domeniile esențiale – economic, social, politic și instituțional – este timpul să aducem împreună normalitatea în România.”, a subliniat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a înaintat un apel către cetățeni, pentru a îl susține în câștigarea cursei pentru Cotroceni.

„Doar uniți vom depăși, în sfârșit, toate etapele de tranziție ale perioadei post-decembriste și vom începe dezvoltarea autentică a României. Prin votul vostru, România normală poate deveni proiectul întregii noastre generații de a ne îndeplini cel mai frumos vis, acela ca România din inimile noastre să devină realitate! Știu care sunt pașii de urmat și voi aduce alături de mine toate partidele și pe toți oamenii onești pentru a construi România normală!”, a conchis acesta.

Programul prezidențial al lui Klaus Iohannis are 88 de pagini.

„Anul 2019 reprezintă momentul în care România trebuie să intre într-o nouă etapă, una de modernizare în spirit european. La baza proiectului României de mâine trebuie să stea analiza profundă a celor trei decenii de evoluție a societății românești. Doar astfel putem propune și susține cu toții un proiect viabil, care să exprime voința tuturor românilor și care să fie așezat pe valorile și principiile enunțate în Decembrie 1989. În calitate de Președinte al României, voi acționa cu aceeași fermitate ca și până acum, pentru întărirea statului de drept și a democrației, respectarea Constituției și a legilor, consolidarea instituțiilor statului, combaterea corupției, prezervarea memoriei naționale, promovarea educației ca proiect fundamental în normalizarea și modernizarea României, cultivarea spiritului civic, garantarea drepturilor și a libertăților fundamentale, promovarea valorilor și a principiilor europene, protejarea drepturilor tuturor minorităților, consolidarea profilului internațional al României. Voi continua să fiu același Președinte echilibrat și corect de care România are nevoie”, se arată în document.

Șeful statului afirmă că își doreșteo reformă a instituțiilor de stat, precedată de analiză realizată de un nou înființat Corp de audit – o structură interdisciplinară autonomă.

„La 30 de ani de la Revoluție, avem un stat ineficient, costisitor, greoi, iar Partidul Social Democrat este în mare parte vinovat pentru dezastrul care afectează instituțiile publice. Ani de zile de clientelism, de presiuni politice, de batjocură la adresa funcționarilor publici, de promovare a mediocrității ca principal criteriu de avansare în carieră, indiferența față de acutizarea problemelor sistemice ne creionează imaginea unui stat fragilizat în ceea ce privește capacitatea de protejare a drepturilor fundamentale ale cetățenilor săi. Nu putem spera la dezvoltare cu instituții ale statului capturate, în care anumiți privilegiați legiferează în interes propriu, împărțindu-și funcțiile și banii publici după bunul plac. Un amplu proces de audit al instituțiilor din sfera administrației publice este indispensabil pentru reconstrucția credibilității și modernizarea instituțiilor publice. Gestionarea acestui demers ar trebui să intre în sarcina unui Corp de audit, o structură interdisciplinară autonomă, în componența căreia să se regăsească specialiști independenți. Acest organism va coordona întreg procesul de audit, cât și evaluarea politicilor publice, plecând de la identificarea tuturor indicatorilor relevanți, până la măsurarea rezultatelor și propunerea de măsuri concrete, care să ducă atât la creșterea calității serviciilor publice, cât și la îmbunătățirea eficienței aparatului administrativ”, susține Iohannis.

El apreciază că sistemul bugetar „nu mai poate fi tratat ca un refugiu pentru incompetenți și clientelă politică”.

De asemenea, șeful statului menționează că va acționa pentru ca românii să-și consolideze încrederea în statul de drept.

„Ca președinte al României voi acționa pentru ca cetățenii să-și consolideze încrederea în statul de drept și voi susține în continuare fără rezerve lupta anticorupție. O justiție independentă este garanția funcționării democrației, a respectului pentru drepturile și libertățile fundamentale, fiind un obstacol împotriva derapajelor autoritare. Revizuirea legilor din domeniul justiției este obligatorie pentru a se elimina intervențiile nocive din ultimii trei ani. Totodată, actuala legislație a României trebuie supusă unui amplu proces de revizuire sub aspectul calității sale, în vederea simplificării și creării unui cadru legislativ predictibil”, se mai arată în programul lui Iohannis.

Alegerile prezidențiale au loc pe 10 noiembrie în țară și între 8 și 10 noiembrie în străinătate. Al doilea scrutin are loc pe 24 noiembrie în țară, și între 22 și 24 noiembrie în străinătate.

Întregul document poate fi accesat aici.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
Vladimir Putin a dat ORDIN. Deja a început totul: Nu vreau să sperii pe nimeni...
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care compozitor a fost înmormântat fără inimă?