Iohannis vrea cât mai rapid un nou Guvern. Fifor interimar, consultări la Cotroceni miercuri: „Vreau să previn posibile urmări economice negative”

Iohannis vrea cât mai rapid un nou Guvern. Fifor interimar, consultări la Cotroceni miercuri: „Vreau să previn posibile urmări economice negative
Publicat: 16/01/2018, 12:57
Actualizat: 16/01/2018, 12:58

„Premierul Tudose mi-a înaintat demisia și am acceptat-o. Această situație în care s-a ajuns mă nemulțumește profund și este o situație care mă îngrijorează. Iată că, la un an de alegeri, în primul an de după alegeri, avem deja două guverne PSD eșuate. Acum, evident că este nevoie de un guvern, pentru a scurta cât se poate de mult situația de incertitudine.

Eu vreau să avem o procedură rapidă, care va duce la stabilirea unui nou guvern, fiindcă această nesiguranță politică nu trebuie să degenereze în instabilitate politică și, mult mai important, vreau să previn posibile urmări economice negative ale acestei crize generate iarăși în interiorul PSD. După demisia Premierului Tudose, l-am desemnat pe ministrul Fifor ca interimar la conducerea guvernului, iar pentru a avea o procedură cât se poate de rapidă, și cât ține de mine, am decis să convoc consultări cu partidele parlamentare pentru mâine. Voi trimite chiar acum invitațiile de participare la consultări”, a transmis președintele Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni.

Șeful statului a refuzat, deci, propunerea PSD de asigurare a interimatului la Palatul Victoria de către Paul Stănescu, În același timp, Mihai Fifor este și cel mai vehiculat nume pentru ocuparea funcției de premier.

Programul consultărilor de miercuri, de la Cotroceni

Ora 12:00 – Partidul Social Democrat (PSD) și Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE);
Ora 13:00 – Partidul Național Liberal (PNL);
Ora 14:00 – Uniunea Salvați România (USR);
Ora 14:30 – Partidul Mișcarea Populară (PMP);
Ora 15:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
Ora 15:30 – Grupul parlamentar al minorităților naționale.

PSD a început să vorbească și despre „soluții de avarie”. Lia Olguța Vasilescu a declarat că, dacă Iohannis îi refuză nominalizarea unui nou premier, ar putea luat serios în calcul varianta suspendării șefului statului. „Au discutat juriștii noștri înainte”.

„Mergem Cotroceni cu o listă de semnături ale parlamentarilor, ca să demonstrăm faptul că există o majoritate parlamentară. În acel moment, domnul Klaus Iohannis nu poate spune că nu este o majoritate parlamentară. Vom demonstra că avem o majoritate calificată pentru a trece un nou guvern în Parlament. Dacă domnul Iohannis nu va dori să propună premierul de la PSD către Parlament, atunci vom trece la soluția de avarie. Se poate ajunge și la suspendarea președintelui”, a spus Lia Olguța Vasilescu luni seara, la TVR.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase